Detoksikacija nakon blagdana

Detoksikacija nakon blagdana

Za vrijeme blagdana svi smo se malo opustili i u većim količinama uživali u jelu, piću i nekim nezdravim navikama. Blagdanska prehrana često je prepuna slatke i slane hrane svih vrsta, najrazličitijih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Osim toga, organizam opterećuju stres, loše navike poput pušenja, prekomjernoga konzumiranja kave, premalo kretanja, noćni izlasci, premalo sna… Tijelo trebamo očistiti od nakupljenih toksina te spriječiti nastajanje i štetu od slobodnih radikala. Svi su ti spojevi odgovorni za starenje i razvoj mnogobrojnih bolesti i poremećaja. Tijelo će nam uvijek jasno dati do znanja da treba čišćenje (detoksikaciju): osjećat ćemo se umorno, pospano i bezvoljno, mogu se javiti tegobe poput glavobolje, nadutosti, neredovite i loše probave, bolova u zglobovima, nesanice i problema s kožom. Usto možemo postati skloni nakupljanju kilograma.

Detoksikacija je proces kojim se uklanjaju štetne tvari iz organizma. On se odvija prirodno, no kada organizam suviše opteretimo dobro će mu doći pomoć. Detoksikacijom potičemo organizam na čišćenje od spomenutih štetnih elemenata i spojeva – time će nam se osim krvi pročistiti svi tjelesni sustavi. Osjećat ćemo se bolje, imati više energije, a poboljšat će se imunološki sustav i izgled kože te možemo izgubiti i pokoji kilogram viška. Detoksikaciju obično provodimo u razdoblju od tri do sedam dana.

Detoksikacija će biti mnogo djelotvornija kada se krećemo i vježbamo, uspostavimo dobar rad crijeva i redovitu probavu. Prehrana treba biti lagana, podijeljena na više manjih obroka. Trebamo izbjegavati rafinirane namirnice (bijelo brašno, riža, šećer) i koristiti one integralne. Namirnice trebaju biti svježe i organskoga podrijetla. Posve moramo izbjegavati suviše slanu, slatku, prženu, konzerviranu i industrijski obrađenu hranu te alkohol i cigarete. Svježe voće i povrće pružit će nam obilje vitamina, minerala, antioksidanata i ostalih zaštitnih spojeva te prehrambenih vlakana. Osobito vrijedne namirnice su: agrumi (limun, naranča, mandarina, grejp), kupusnjače (kupus, kelj, raštika, brokula, cvjetača, rikula), zeleno lisnato povrće (salata, radič, špinat, blitva), mrkva, cikla, luk češnjak, jabuka, aronija, nar… Koristimo ih svježe te kao sokove i smoothije. U prehranu je korisno uključiti probiotike koji su važni za zdravlje crijevne mikroflore. Izvrstan izbor su jogurt, acidofil, kefir, kiseli kupus…

I post je izvrstan saveznik u detoksikaciji. Njime ćemo malo odmoriti organizam od gotovo neprekidnoga probavljanja hrane. Dovoljan je jednodnevni post, pri čemu čitav dan ništa ne jedemo, već samo pijemo vodu ili nezaslađene čajeve. Ako to ne možemo izvesti, djelotvoran je i poludnevni post. Pri tome tijekom osam sati možemo jesti, a preostalih šesnaest postimo. To nije tako teško, jer velik dio tog vremena prespavamo. Primjerice, od 8 ujutro do 16 sati poslijepodne možemo jesti, a preostalo vrijeme do idućega jutra postimo.

Trebamo piti što više tekućine, ponajviše vode (poželjno je 1,5 do 2 litre dnevno). Više nego dobrodošle su razne juhe i nezaslađeni čajevi (osobito kopriva, breza, preslica, maslačak, čičak, sikavica, peršin, šipak, đumbir, cimet, kurkuma, artičoka, zeleni čaj…). Detoksikaciju možemo potaknuti jabučnim octom i limunom (razrijeđeni s vodom) kao i nekim dodacima prehrani. Također, nadaleko su poznata ljekovita svojstva sokova noni i aloe vera te švedske grenčice.

Artičoka pomaže boljoj funkciji jetre i žuči stoga je čest sastojak pripravaka za čišćenje jetre i detoksikaciju. Možemo je jesti kao povrće te koristiti kao dodatak prehrani (film tablete ili šumeće tablete).

Detoxine silhouette je tekući dodatak prehrani koji sadrži plod zelene kave, list vinove loze i končaru. Pomaže u uklanjanju suviška tekućine iz organizma i detoksikaciju, a može pomoći i pri mršavljenju. Možemo ga uzimati najdulje dva tjedna.

Detoxine jabuka je tekući dodatak prehrani koji sadrži sastojke koji potiču detoksikaciju, povoljno djeluju na rad jetre i žuči, te rad crijeva i probavu. Sadrži tamarind (indijsku urmu), zeleni čaj, artičoku, brezu, končaru, maslačak, komorač, veliki čičak i maćuhicu te prirodne arome i zaslađivače: jabuku, bazgu, tapioku i agavu. Predviđen je za uzimanje u razdoblju do dva tjedna.

Detoxine 7 days također potiče detoksikaciju, rad jetre i bubrega te dobru probavu. Ovaj tekući dodatak prehrani sadrži brezu, tamarind, zeleni čaj, artičoku, komorač i veliki čičak. Pripravak je zaslađen sirupom tapioke te sokom limuna i bazge. Uzimamo ga sedam dana.

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira