Detoks dijeta – oslobodi tijelo od šecera u kratkome roku

Detoks dijeta – oslobodi tijelo od šecera u kratkome roku

Zašto bismo tijelo trebali osloboditi od šećera? Zato što ga uglavnom suviše unosimo u sebe. Tako prosječan Amerikanac svakoga dana pojede 17, pa čak do 30 čajnih žlica šećera, a preporučeni maksimum je 6 čajnih žlica (25 grama) za žene i 9 za muškarce (37 grama)! Takva prehrana dokazano štetno utječe na naše zdravlje – povećava opasnost od pretilosti, karijesa, dijabetesa tipa 2, srčano krvožilnih, degenerativnih i zloćudnih bolesti.

Iako mnogim osobama teško pada i sama pomisao da si mora uskratiti nešto slatko, to uskraćivanje itekako je vrijedno truda. Stoga bismo svakako trebali iskušati Sugar Detox – šećerni detoks, šećernu detoksikaciju ili jednostavno čišćenje od šećera. Neke dobrobiti postižemo već nakon tjedan dana, a bolje je i više tjedana. Ipak, najbolje je da nam prehrana s manje šećera bude dio zdravoga životnoga stila – tako će naš organizam imati i dugoročne koristi.


 

Otkuda ta neodoljiva želja za slatkim?
 

Mnoge su studije dokazale da šećer utječe na sustav nagrađivanja u mozgu koji ljudima pomaže da prežive, ali uključen je i u ovisničko ponašanje. Hrana je prirodna nagrada, a slatke namirnice i napici stimuliraju taj sustav nagrađivanja što nas navodi da sve više jedemo.

Šećer potiče oslobađanje dopamina u istome dijelu mozga kao i opojne droge. On uzrokuje oslobađanje endogenih opioida u mozgu koji vode do ponovne žudnje. S vremenom mozak na to postaje tolerantan i želja za slatkim postaje sve veća, a time se povećavaju količine slatkoga koje će tu želju moći zadovoljiti.


 

Dobrobiti prehrane bez šećera
 

Iako ćemo vjerojatno u početku Sugar Detoxa osjećati neke negativne nuspojave sustezanja od šećera (vidi dalje u tekstu), kasnije će doći do pozivnih promjena kao što su više energije, manje umora i promjene raspoloženja, reguliranje krvnoga tlaka i šećera u krvi. Mnoge će razveseliti gubitak suvišnih kilograma. Dobrobiti će se vidjeti i izvana kao bolji izgled kože, bistrije oči i manji podočnjaci. Što je najvažnije, dugoročno umanjujemo opasnost od razvoja kroničnih bolesti koje smo naveli u uvodu.
 

 

Sugar Detox – oslobodimo tijelo od šećera
 

Ako nam okosnicu prehrane čini mnogo kruha, peciva, tjestenine, kolača, torti, keksa, grickalica, čokolada i sladoleda te pijemo slatka gazirana pića svakako smo u problemu i trebamo iskušati Sugar Detox.

Cilj ovoga čišćenja je da najmanje tjedan dana, ali bolje nekoliko tjedana organizmu uskratimo veće količine šećera. Iako to možemo učiniti sami, bit će nam lakše ako u tome sudjeluje čitava obitelj ili neki njeni članovi.

Trebamo se držati podalje od industrijski obrađene hrane koja krije mnoge zamke poput mnogo šećera, soli, nezdravih masnoća i raznih aditiva. Mnogo gotove hrane sadrži dodatan šećer, a da toga nismo svjesni. To su primjerice žitarice za doručak, gotova jela, umaci, marinade i razni napici, a da ne govorimo o raznim kupovnim slasticama i slatkišima (kolači, keksi, torte, deserti, sladoledi, čokolade, bomboni…). Stoga bismo uvijek trebali čitati deklaracije i provjeriti sadržaj šećera.

U ovoj prehrani dozvoljeni su meso, riba, plodovi mora, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, povrće i bobičasto voće. Trebamo izbjegavati namirnice koje su prirodno bogate ugljikohidratima, jer se oni u tijelu pretvaraju u jednostavne šećere koji će nam usporavati proces čišćenja. To su prije svega žitarice, slatko voće i korjenasto povrće (krumpir, mrkva, batat…). Umjesto toga bolji izbor su bobičasto voće i zeleno lisnato povrće koje sadrži mnogo zaštitnih spojeva, vitamina, minerala i zaštitnih vlakana.

Hrana bi trebala biti bogata proteinima, zdravim masnoćama i prehrambenim vlaknima jer je zasitna, pa nećemo stalno posezati za nezdravim grickalicama. Kako će se bolje regulirati šećer u krvi pa nećemo osjećati pad energije i glad.

Općenito, moramo voditi računa da uzimamo mnogo tekućine, najbolje vode.
 

Savjeti:

- Dan možemo započeti bez kolača, keksa ili zaslađenih žitarica. Najbolje je pojesti nešto zasitno. Dobar izbor su jaja, avokado, mliječni proizvodi, povrće, bobičasto voće...

- Umjesto slatkih međuobroka (koji su također često kolači, peciva i čokolada) trebamo odabrati prirodnije i zdravije varijante: kuhano jaje, avokado, povrće i voće (manje slatko), orašaste plodove i sjemenke, maslace od orašastih plodova,

- Umjesto raznih kolača i ostalih sllastica svakako je bolji izbor grickati orašaste plodove ili pojesti nezaslađeni grčki jogurt s bobičastim voćem.

- Umjesto slatkih gaziranih pića trebali bismo piti vodu i nezaslađene čajeve. U početku ih možemo zasladiti primjerice stevijom. Okus možemo poboljšati limunom, metvicom, đumbirom, krastavcem…

 

Simptomi sustezanja od šećera
 

Kod većine ljudi koji su ranije konzumirali velike količine šećera sustezanje donosi neugodne tjelesne i mentalne nuspojave. Kako će tijelo reagirati i težina simptoma ovisi od osobe do osobe. Oni mogu trajati od nekoliko dana, pa čak do nekoliko tjedana – sve dok se organizam ne navikne na smanjeni unos šećera.

Možemo se osjećati nervozno, tjeskobno i depresivno, imati problema s pamćenjem i koncentracijom, umorom, glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom, a može nam se poremetiti i san. Naravno tu je i snažna želja za slatkim. Žudnju za hranom (osobito slatkom) osim može smanjiti povećani unos vode i namirnice gorkoga okusa (rikula, radič, brokula, kava…).

Ako baš imamo teške krize zbog nedostatka šećera, privremena i kratkotrajna pomoć mogu biti sladila ili šećeri malo ili nimalo utječu na glikemijski indeks (stevija, ksilitol, eritrit, kokosov šećer…). Ipak to neka bude samo u krajnjem slučaju, jer naš mozak na njih može reagirati kao na šećer i teže ćemo se riješiti ovisnosti.

https://encian.hr/stevia-sussina-tablete-proizvod-354/

https://encian.hr/sladilo-gold-200-tableta-proizvod-118/

https://encian.hr/sladilo-650-tableta-proizvod-117/

https://encian.hr/bio-kokosov-secer-proizvod-386/

Kako bismo održavali tjelesnu kondiciju i dobro raspoloženje, smanjili stres te manje mislili na hranu trebamo biti tjelesno aktivni. Dobro će doći da pozornost zaokupimo nekim hobijem. Važan je i dobar san jer će pomoći kod smanjenja neugodnih simptoma.

Kada dulje vremena jedemo slatku hranu, ukus će nam se posve promijeniti pa ćemo primijetiti da su nam namirnice poput mlijeka i voća odjednom slatke! Želja za slatkim postupno će se uvelike smanjiti.

 

Izvori:

 

https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms

https://www.healthline.com/nutrition/14-ways-to-eat-less-sugar

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a34079912/sugar-detox-how-to-plan/

https://dailyburn.com/life/health/sugar-detox-diet/

https://edition.cnn.com/2017/06/09/health/sugar-detox-food-drayer/index.html

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira