Cikla - prava riznica zdravlja

Cikla - prava riznica zdravlja

Kada bi znali koliko je cikla ljekovita i zdrava svi vrtovi bili bi nam ispunjeni ciklom. Ta neugledna povrtnica koja raste u zemlji krije u sebi čisto prehrambeno bogatstvo. Nakon guljenja daje tako prekrasnu crveno ljubičastu boju koju dobiva od betacijanina koji pruža antioksidativnu zaštitu, dok betalaini štite jetru od slobodnih radikala. Bogata je folnom kiselinom, željezom, fosforom, manganom, kalijem, vlaknima, vitaminom C, magnezijem, triptofanom i bakrom te se zato smatra kemozaštitnom hranom; štiti od kancerogenih pojava u organizmu te čuva zdravlje srca.

Uz vitamine i minerale cikla još sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, masti te vitamine B kompleksa. Nutritivno vrlo bogata cikla je energetski siromašna tako da se ne moramo bojati povećanja tjelesne težine.

Sok od cikle snažan je inhibitor staničnih mutacija što potvrđuje njena antikancerogena svojstva. Pigmenti iz cikle sprečavaju oksidaciju LDL-a, početnog procesa u nastajanju ateroskleroze, prema tome utječe povoljno na zdravlje srca. Cikla će pomoći i kod regulacije niskog krvnog tlaka.

Aminokiseline koje se nalaze u soku cikle imaju povoljan utjecaj na rad živaca i mozga. Naribana cikla i sok od cikle pospješuju mokrenje te izlučivanje mokraćne kiseline. Cikla je sredstvo za stvaranje krvi i poboljšavanje njenog sastava, obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca. Potiče rad crijeva, želuca i žuči.

Cikla ima još pregršt blagotvornih djelovanja na ljudski organizam, a ovo je tek mali dio. Nije važno pripremate li ju na salatu naribanu, kuhanu na pari ili kuhanu u kori te kao predivni ukusni napitak, cikla je zaista nezamjenjiva. I nemojte se preplašiti ukoliko primijetite crvenilo u urinu nakon veće konzumacije cikle; to je betacijaninurija, potpuno bezopasna.

Povezani proizvodi

%
Sok od cikle 750ml
2,32 3,29 
NC zadnjih 30 dana:2,32 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira