Biljni napici kao dodatak kavi: jesu li svi jednako dobri za to?

Biljni napici kao dodatak kavi

Ako ste strastveni kavopija, možda ste već eksperimentirali s biljnim mliječnim alternativama za svoju kavu. S druge strane, možda ste veteran vegan sa svojim čvrstim vlastitim preferencijama, ili čak imate alergiju na mliječne proizvode koja vas tjera da tražite nove alternative mlijeku. Mlijeko može utjecati na mnoge aspekte konačnog okusa i izgleda kave. Kao što znamo, ovi su faktori važni su svakom ljubitelju kave.. Moderne kave koriste mlijeko kuhano na pari, u pokušaju stvaranja pjene 'razvlačenjem' mlijeka. Mnoge kave, kao što su latte, cappuccino i bijela kava ovise o mlijeku

Mlijeko se  sastoji  od proteinskih molekula. Razina proteina varira, ovisno o mlijeku koje koristite, međutim, kada se zagriju,svi  oni se 'tope', zadržavaju zrak i pretvaraju mlijeko u pjenu.S obzirom na goleme razlike između mlijeka I biljnih napitaka,  I njihov učinak se razlikuje obzirom na okus i teksturu kave, pa znalci često eksperimentiraju kako bi otkrili savršenu šalicu.

Pogledajmo kako se razni biljni napici, kao dodaci kavi, nose u ulozi zamjene za mlijeko.

SOJIN NAPITAK

Sojin napitak može se pohvaliti bogatom poviješću, pa nije čudo da već dosta  kafića ima iskustva s njegovim korištenjem. Njegove ključne prednosti  su pristupačnost i visok sadržaj proteina.

 Okus: nenametljiv, što je značajno  za bariste, jer znaju da neće ugroziti okus kave.

Kakva je kava s njime?

Sojin napitak je popularna alternativa mlijeku, zahvaljujući sličnim razinama proteina. Kada se zagrije na pravu temperature, dobro oponaša glatke pjenaste teksture mliječnog mlijeka. Međutim, može se zgrušati kao reakcija na kiselost ili temperaturu kave, stoga budite oprezni i eksperimentirajte dok ne pronađete najbolje uvjete.

 

BADEMOV NAPITAK

Popularnost bademovog mlijeka je u stalnom porastu, a dolazi u varijantama zaslađenog i nezaslađenog, pa je I to prednost kod odabira.

Okus: Bez spominjanja badema, ima orašasti okus s blago gorkastim okusom, stoga se neki odlučuju za zaslađenu verziju bademovog mlijeka, ovisno o prženju same kave.

Kakva je kava s njime?

Ako volite dodatni sloj okusa, bademov napitak nudi kavi tu dimenziju. Ono  nema toliko proteina kao mlijeko i moglo bi vašu kavu ispuniti vodenastim slojem ispod stvorene pjene  pa je važno prethodno eksperimentirati.

 

KOKOSOV NAPITAK

Njegov glavni adut je tekstura koju dodaje pjeni. Znamo da su kokosova mlijeka kremasta i prirodno gusta, što ga čini omiljenim za pjenu i pjenu. Također ima puno zdravih masti!

Okus: Prirodna slatkoća okusa kokosa je istaknuta. Neki bi mogli tvrditi da to odvlači pažnju od okusa kave, ali to, naravno, ovisi o kavi.

Kakva je kava s njime?

Ovaj napitak unosi u kavu egzotično iskustvo bez potrebe za bilo kakvim umjetnim aromama ili zaslađivačima. Štoviše, njegova je pjena također pjenušavija od mlijeka, što mu daje živahniji izgled, ali se brže raspada.

 

ZOBENI NAPITAK

Zobeni napitak može se pohvaliti mnogim korisnim sastojcima, budući da nema zasićenih masti, ali je puno proteina, vlakana i prirodne slatkoće. Zob također sadrži beta-glukane koji pomažu u zdravlju srca i snižavanju kolesterola.

Okus: Zobeni napitak donosi nam  okus žitarica. Njegove sladne note već su omiljene kod mnogih kavopija i vjerojatno je najveći konkurent kravljem mlijeku.

Kakva je kava s njime?

Prirodno gusta, puterasta, kremasta tekstura zobenog mlijeka stoji uz mliječno mlijeko za teksturu i okus. Dobro se rasteže i stvara lijepu pjenu, međutim, kao i mnoga druga biljna mlijeka, može se razdvojiti.

 

NAPITAK OD INDIJSKOG ORAŠIĆA

Ovo je još jedan napitak od orašastih plodova koji je sličan kravljem mlijeku, ali može imati svoju cijenu. Indijski oraščići mogu biti skupi u usporedbi s drugim, uobičajenijim i dostupnijim orašastim plodovima, stoga mogu biti skuplji.

Okus: Napitak od indijskog oraha ima manje orašastosti u usporedbi s drugim napicima, ali usput daje maksimum onima koji traže prirodno slatki okus, kao i onu kremastost koju volimo!

Kakva je kava s njime?

Napitak od indijskog oraha daje pristojnu "rastezljivost", ali pritom stvara veće mjehuriće, čineći pjenu manje gustom, čime dobijamo  teksturu pjenušave kupke.

RIŽIN NAPITAK

Budući da nije proizveden od orašastih plodova i soje, rižin napitak može privući kavopije s alergijama na orašaste plodove i one koji ne podnose laktozu. U usporedbi s ostalim biljnim mlijecima, lagano je i osvježavajuće.

Okus: Kao što možete zamisliti, rižino mlijeko nema puno okusa i ima prilično neutralan okus, dopuštajući okusu kave da pobijedi. Povrh toga, prilično je vodenast, što vam može donekle razrijediti kavu.

Kakva je kava s njime?

Nije idealan za kave na koje smo navikli. Izraziti nedostatak proteina znači da ne stvara teksturu nalik pjeni koju možda tražite.

 

Očito postoje mnoge zdravstvene prednosti odabira nemliječnog mlijeka, kao i njegov jasan ekološki uspjeh, zbog čega ga veliki lanci kafića sve više uključuju u svoju ponudu. Život bez mliječnih proizvoda postaje sve češći, bilo da se radi o izboru načina života ili nečemu čemu se morate prilagoditi zbog alergija. Sa sigurnošću se može reći da su biljni napici tu da ostanu, a s toliko mnogo varijanti i izbora, odabir najboljeg napitka za kavu samo je stvar želje.

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira