Beta glukan u službi ocuvanja vašega imuniteta

Beta glukan u službi ocuvanja vašega imuniteta

Kako bismo bili zdravi, imunološki nam sustav mora besprijekorno funkcionirati. Čim se u organizmu pojavi neki „uljez“ poput bakterija, virusa, gljivica ili zloćudnih stanica raka, stanice imunološkoga sustava odmah reagiraju – prepoznaju ih kao neprijatelje i uništavaju ih. Imunitet nam može oslabiti zbog nekvalitetne prehrane, psihičkoga i fizičkoga stresa, kroničnoga umora, depresije i nakon bolesti, ali i žestokih terapija kao što su kemoterapija i zračenje. Svatko je od nas doživio razdoblja lošijega imuniteta kada smo zbog toga imali neku tegobu ili bolest. Stoga se trebamo potruditi da nam imunitet dobro funkcionira.

Podizanje imuniteta

Podizanje imuniteta u većini slučajeva može biti poprilično jednostavno: stres trebamo svesti na najmanju moguću mjeru, redovito se kretati i vježbati te dovoljno spavati. Važna je redovita i uravnotežena prehrana s mnogo svježega voća i povrća kojim unosimo obilje vitamina, minerala i aktivnih tvari. Sve to može uvelike ojačati imunitet.

U nekim slučajevima kao što su teža oboljenja i jako narušen imunitet, trebamo dodatnu pomoć. Jedna od njih su i beta-glukani koji imaju snažan utjecaj na imunološki sustav.

Prednosti beta-glukana

Od aktivnih tvari u hrani za imunitet veoma su važni beta-glukani koji se nazivaju i imunomodulatorima. Oni pripadaju skupini složenih ugljikohidrata (polisaharida), a nalaze se u staničnim stijenkama bakterija, kvasaca, lišajeva i algi, ali i u gljivama (shiitake, maitake, reishi…) te žitaricama poput zobi i ječma.

Postoje dva osnovna tipa beta-glukana: beta-(1,3/1,4)-D-glukan (iz žitarica) i beta-(1,3/1,6)-D-glukan (osobito iz kvasca) koji se smatra najučinkovitijim. Poznato je da beta-glukani pozitivno utječu na razine povišenoga kolesterola u krvi, korisni su kod dijabetesa i zloćudnih bolesti (zbog djelovanja na imunitet). Također, mogu pomoći u njezi kože iznutra i izvana (u kozmetičkim preparatima). Koriste se protiv bora, kod rana, ekcema, dermatitisa, opekotina, dekubitusa…

Ovdje nam je najvažnije svojstvo snažnoga djelovanja beta-glukana na imunološki sustav koji nas čuva od raznih bolesti. Beta-glukani djeluju tako da aktiviraju stanice imunološkoga sustava. Osim što poboljšavaju učinkovitost ovih stanica, oni potiču i njihovo stvaranje.

Beta glukani se koriste za opće jačanje imuniteta, ali i za vrijeme mnogobrojnih lakših i težih bolesti. Korisni su u prevenciji i liječenju prehlada, infekcija uha i dišnih putova (sinusa, grla, pluća), gripe, alergija, astme, hepatitisa, gljivičnih infekcija, ali i zloćudnih bolesti… Mogu pomoći i ubrzati oporavak organizma nakon operacija, upale pluća, kemoterapija, zračenja…

Ograničenja unosa beta-glukana

Štetnost beta-glukana nije zabilježena. Uzimanje dodataka prehrani s beta-glukanom ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od tri godine zbog nedovoljno podataka o njegovome utjecaju, pa je najbolje savjetovati se s liječnikom. Zbog povezanosti s radom imunološkoga sustava, osobe koje boluju od autoimunih bolesti kao što su Chronova bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis, lupus i multipla skleroza trebaju liječnički savjet.

Unošenje beta-glukana u organizam

Beta-glukan nam omogućava prirodno jačanje imuniteta. Preventivnim uzimanjem možemo spriječiti mnoge bolesti, a za vrijeme bolesti ubrzat ćemo oporavak.

Konzumiranjem namirnica poput proizvoda od zobi i ječma, algi i ljekovitih gljiva u organizam unosimo beta glukan. To su manje količine koje nisu uvijek jednake. Stoga se za prevenciju i liječenje bolesti preporučuje unos standradiziranih pripravaka (dodataka prehrani) koji jamče potreban unos beta-glukana. Danas se mogu nabaviti raznovrsni preparati. Važno je da se pridržavamo preporučenih doza i prema potrebi potražimo savjet liječnika ili ljekarnika.

Esencia beta-glukan dodatak prehrani sadrži dva važna spoja koja snaže imunitet: beta-glukan i vitamin C. Beta glukan 1,3/1,6 dobiven je iz staničnih stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira