Bajka o Sv. Nikoli

Bajka o Sv. Nikoli

Sv. Nikola je jedan od najdražih kršćanskih svetaca. Blagdan Sv.Nikole obilježavamo 6.prosinca na godišnjicu njegove smrti, a njegovi posmrtni ostaci i predmeti i dan danas čuvaju se u talijanskom gradu Bariju.

Sv. Nikola postao je sinonim božićnih blagdana i veselje za svu djecu koja se raduju ovom svecu još od svojih najmlađih dana.

Tijekom stoljeća postojale su mnoge priče i legende o životu Sv. Nikole, puno puta su nam se vrtila brojna pitanja po glavi poput- „Zašto stavljamo čizmice na prozor i punimo ih darovima?“

Tradicija poklanjanja darova na 6. prosinac nastala je iz više legendi, a mi Vam donosimo prvu i najpoznatiju.

Legenda govori o siromašnom čovjeku koji je imao tri kćeri. Karakteristično tim vremenima očekivalo se da otac posjeduje imetak koji je vrijedan tj. miraz jer u slučaju nepostojanja miraza, mala je vjerojatnost bila da će se bilo koja kćer ikada udati.

Siromašan čovjek iz ove povijesne legende nije posjedovao ništa vrijedno te je odlučio prodati kćeri u ropstvo. Sveti Nikola, koji je tada bio samo biskup, doznao je za tu odluku te se triput vreća zlata našla na njihovu prozoru. Prema legendi, vrećica bačena kroz prozor upala je u čarapu koja je visjela iznad vatre.

Upravo zbog ove legende proizlaze današnji običaji da djeca vješaju čarape ili stavljaju čizme na prozor očekujući darove svetog Nikole.

Sv. Nikola će i ove godine zaviriti u naše čizmice bez obzira koliko godina imamo, mali znak pažnje koji će izmamiti osmijeh na licima naših najdražih biti će dokaz da legende ne umiru i da dok smo živi pokušati ćemo ih bar na trenutak oživiti.

 

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira