Africka šljiva: cuvar prostate

Africka šljiva: cuvar prostate

Komplikacije prostate, akutne i ozbiljne, sve su veći problem. S obzirom na sve potencijalne komplikacije koje muškarci imaju s prostatom i urološkim zdravljem, postoje prirodni sastojci koji mogu pomoći. Srećom, za jedan od njih ste jako dobro čuli. Radi se o afričkoj šljivi!

Afrička šljiva često se spominje kao pomoć u liječenju povećane prostate kod starijih muškaraca. Kora, sušeni listovi i plodovi ove biljke mirišu kao gorki bademi, što upućuje na prisutnost vodikovog cijanida. Biljka sadrži cijanogene glikozide, osobito amigdalin i prunasin. Ti spojevi se razgrađuju u probavnom traktu i oslobađaju cijanid. Da, dobro ste pročitali: cijanid! Pokazalo se kako ovaj izrazito otrovni spoj stimulira disanje i poboljšava probavu.

U većim koncentracijama, cijanid može uzrokovati gušenje, slabost, uzbuđenje, proširenje zjenica, grčeve, konvulzije, koma i respiratorni krah koji dovodi do smrti. Plodovi i cvjetovi afričke šljive imaju nisku ili vrlo nisku koncentraciju tog toksina, premda sjemenke i mladi izbojci mogu sadržavati mnogo višu razinu.

Kora afričke šljive ima ljekovita svojstava, posebice kod liječenja benigne hiperplazije prostate i hipertrofije prostate. To stanje se obično javlja kod muškaraca starijih od  50 godina kao posljedica hormonskih promjena pri čemu se prostata povećava te pritišće na mokraćnu cijev što remeti normalno mokrenje i protok urina i izaziva potrebu za čestim mokrenjem. U tradicionalnoj medicini kora se koristi kao purgativ i kao lijek za bol u trbuhu. Lišće se koristi kod groznice i za poboljšanje apetita.

Afrička šljiva se koristi za poboljšanje simptoma benigne hipertrofije prostate i za poboljšanje seksualne funkcije. U Francuskoj je ekstrakt afričke šljive postao primarni izbor za liječenje povećane prostate. Dok su Francuzi prepoznali povoljan učinak afričke šljive, u drugim zapadnim zemljama je  operacija glavna opcija.

Znanstvena istraživanja su pokazala kako afrička šljiva sadrži različite bioaktivne tvari, od kojih su najvažniji fitosteroli koji imaju protuupalno djelovanje  i doprinose boljoj funkciji i smanjenju prostate što olakšava probleme  s mokrenjem.

Redovitom upotrebom Afričke šljive mogu se ublažiti simptomi  učestalog mokrenja i nepotpunog pražnjenja mjehura što doprinosi boljoj kvaliteti života muškaraca srednje i starije životne dobi.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira