8 znakova probavnih problema

8 znakova probavnih problema

Neki ljudi jednostavno vole pričati o svojim kakicama. Ne vjerujete nam? Postoje cijele web stranice i internetske zajednice posvećene ovoj temi. Drugi su previše sramežljivi da bi uopće izgovorili riječ "kakica". No, bilo kako bilo, svi kakamo. 

Nažalost, i problemi su nam univerzalni. Ako imate stolicu prečesto ili nedovoljno često, oboje vas može učiniti jadnima. Ovo drugo je puno češće, pa ako imate učestali zatvor, dobro je razmisliti o uzimanju dodatnih vlakana poput Probavi me ili prirodnih kocki za regulaciju probave Ortisan

 

Što je zapravo pražnjenje crijeva? To je u posljednja faza hrane koja putuje kroz vaš probavni trakt, a sadrži mnogo neprobavljivih komadića hrane i bakterija, uključujući normalne vrste koje pomažu probavi. Vjerovatno ne znate, ali više od polovice naše stolice su mrtve ili ne tako mrtve bakterije, a ostatak su ostaci neprobavljivih dijelova naše hrane poput komadića ljuski ili kostiju.

 

Koliko često biste trebali imati stolicu?

Savršen scenarij je da se probudite, ispraznite crijeva i krenete svojim poslom, a onda se ista stvar dogodi sljedeći dan i svaki dan nakon toga. Ali,ne brinite ako se to ne događa upravo tako. Udžbenici nam govore da raspon normale može biti do tri stolice dnevno ili jednom u tri dana. To je prilično širok raspon unutar kojeg se možete osjećati mirno.

 

Važno je kako se općenito osjećate. Ako se ne osjećate loše, jedno pražnjenje svaka dva dana je u redu ako tako inače imate stolicu. Ali ako dođe do promjene u tom obrascu, to dođe do npr. nadutosti ili drugih simptoma, bilo bi dobro provjeriti o čemu se radi. 

 

Kako izgleda vaša stolica?

Izgled izmeta može biti pokazatelj temeljnog zdravlja probavnog sustava. U načelu, trebao bi biti čvrst i cilindričan s nekoliko pukotina, a trebali bi uporabiti samo nekoliko listova toaletnog papira.

Postoji tablica koju liječnici koriste kako bi utvrdili kako "normalna" stolica izgleda. Bristol grafikon prikazuje različite oblike i veličine stolici, u rasponu od vrlo krute do  tekuće. U sredini tablice su normalne stolice - duguljaste, glatke ili s napuklinama na površini. 

Vaša stolica  ne mora uvijek izgledati isto. Životinje imaju tendenciju konzumirati istu hranu iz dana u dan, pa njihova stolica često izgleda isto, ali to nije točno kod ljudi. Jedne noći jedete grčku hranu, a zatim iduću večer indijsku. To je fantastično za vaše nepce, ali ne nužno i za vaša crijeva.  

 

Dobra je ideja provjeriti toaletni papir nakon što se obrišete i pogledate u zahod prije nego što ga isperete. Boja izmeta, poput žute ili zelene stolice, može vam puno reći o tome što ste jeli ili imate li zdravstveni problem.

 

8 znakova  probavnih problema

Zatvor

Zatvor se definira kao tri ili manje pražnjenja crijeva u tjednu. Ako imate zatvor, vaša stolica će biti tvrda, suha i bolna za izlučivanje, a čak može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa.

 

Ako ste nedavno prešli na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata  mogli biste imati zatvor.  Vlakna povećavaju volumen i veličinu vaše stolice te olakšavaju stolicu. Međutim, većina nas ne dobiva ni približno dovoljno vlakana, pa bi bilo dobro da ih se nadopunjuje proizvodima poput Probavi me ili Mestemacher kruhom od cjelovitih žitarica.   Ovdje možete pročitati unosite li dovoljno vlakana.  Ipak, nije dovoljno samo jesti više vlakana. Također je važno piti dovoljno vode kako bi se pomoglo stolici. 

Kod zatvora nemojte  trošiti previše vremena sjedeći na školjci  jer će to dovesti do hemoroida. 

Ponekad je zatvor posljedica sindroma iritabilnog crijeva (IBS). U tom slučaju, trebali biste jesti više vlakana i koristiti laksativ poput Ortisana. 

 

Proljev

Na suprotnom kraju spektra je proljev ili vodenasta stolica. To može biti uzrokovano virusom, ali postoji mnogo različitih uzroka proljeva. Kad proljev traje manje od dva tjedna, smatra se "akutnim". Nasuprot tome, kronični proljev traje dulje od četiri tjedna. Krvavi proljev može biti znak upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa , koje su autoimune bolesti koje oštećuju probavni trakt. IBS također može uzrokovati proljev.

Proljev može dovesti do dehidracije , stoga svakako pijte puno tekućine, poput juhe ili sportskih napitaka. Vitamin D može ublažiti proljev, a uz njega treba provoditi vrlo blagu dijetu (banane, riža, umak od jabuka, tost ili rižina kaša. 

 

Tanke stolice

Mršave stolice - izgledat će poput olovke - mogu ukazivati ​​na suženje ili začepljenje koje bi moglo biti uzrokovano rakom, poput raka debelog crijeva. Izmet se možda neće moći izlučiti ili će  teško izaći zbog začepljenja debelog crijeva ili rektuma.  Kad je debelo crijevo blokirano, sužava se prolaz kojim  izmet izlazi iz tijela. Ipak, nemojte paničariti. Postoje i drugi razlozi zbog kojih vaša stolica može biti tanka. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste saznali uzrok.

 

Plutajuća stolica

Ako vaša stolica pluta umjesto da tone na dno školjke,  to može značiti da imate prekomjerne količine plina.tj. da ne apsorbirate pravilno hranjive tvari. Uglavnom to  nije velika stvar, ali ako ne nestane ili ako osjetite i neobjašnjivo mršavljenje, rezervirajte termin kod svog liječnika.

 

Masne stolice

Ako u stolici ima ulja, tijelo možda ne probavlja dobro masti. To može biti posljedica celijakije ili problema s gušteračom, organom zaduženim za oslobađanje enzima koji pomažu probavu. Drugi mogući krivci uključuju probleme s jetrom, žučnim mjehurom ili tankim crijevima. No, ako znate da ste jeli obrok s  visokim udjelom masti, ne brinite. 

 

Sluz

Sluz  implicira iritaciju i upalu debelog crijeva. Ovo nikada nije normalno pa razgovarajte sa svojim liječnikom, osobito ako primijetite i krvarenje. 

 

Krv u stolici, u WC -u ili na toaletnom papiru

Zdrava stolica obično je smećkasta.  Crvenkasta ili crna stolica može ukazivati ​​na krvarenje. To može biti posljedica  raka debelog crijeva ili prekanceroznih polipa, među ostalim stanjima. No, konzumiranje crvene hrane, npr. cikle, također može promijeniti boju stolice, pa u tom slučaju ne brinite. 

Općenito, što je stolica tamnija, to je veće krvarenje u vašem gastrointestinalnom traktu. Nasuprot tome, svijetlocrvena krv sugerira da krv dolazi iz vrlo blizu vašeg anusa i može biti hemoroid ili analna pukotina.

 

Nagla promjena u vašem obrascu pražnjenja crijeva

Promjena u navikama crijeva koja se ne objašnjava lako promjenom prehrane ili početkom primjene novih lijekova može biti zabrinjavajuća. To može biti znak IBS -a,  celijakije, pa čak i kolorektalnog karcinoma, pa svakako posjetite liječnika. 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira