7 savjeta za zdravi obrok pripremljen unutar 30 minuta

7 savjeta za zdravi obrok pripremljen unutar 30 minuta

Čini se kao pravi izazov zdravo se hraniti,a da se to ne svede na cjelodnevno nakuhavanje i provod u kuhinji umjesto u dobrom društvu. No srećom možemo vas razveseliti i dati primjere za brze i zdrave obroke tijekom radnog tjedna kao i vikenda koji su gotovi kroz 30 minuta. Naravno, moramo reći kako se kupnja namirnica mora obaviti ranije i napraviti neka strategija no vrlo brzo kada se i to svlada pa možete pripremati brze i zdrave obroke.

Zdravi i kvalitetni obroci ispunjeni su pregrštom povrća, mesom ili ribom, jajima, svježim sirom i jogurtom kao izvorom bjelančevina te dobrim mastima poput kokosovog, lanenog, konopljinog ulja i ugljikohidratima. Povrtne juhe od brokule, cvjetače, bundeve ili korjenastog povrća, odličan su obrok na poslu kao i kod kuće, pogotovo ukoliko se unutra doda komad mesa.

U sezonska variva može se ubaciti jaje i poširati ga. I eto brzog i zdravog obroka u tili čas. Također uz obrok sa mesom ili ribom i povrćem, bundevom ili batatom dobro je dodati obilje sezonske salate. Salate također mogu biti i samostalna jela u koja su dodana tvrdokuhana jaja, kuhana kvinoja i preljev od avokada. Od sjemenki se mogu napraviti krekeri koji su uz humus odličan međuobrok, ali i doručak ili večera.

Meso se priprema tako da se tava zagrije u vrućoj pećnici na gornjem dijelu na najjače oko 10 minuta, na vruću tavu se stavi meso (piletina, puretina, svinjetina, teletina…). I tako se peče ovisno o debljini 5 do 10 minuta. Nakon nekoliko minuta, izvaditi tavu iz pećnice okrenuti meso, eventualno malo zarezati i nastaviti pečenje ovisno o potrebi.

Meso prije pečenja marinirati sa sokom od limuna, himalajska sol (100% prirodna i čista sol) ili začin po izboru.

Riba se obložena samo začinima peče zamotana u masni papir, na kraju pečenja otvoriti te zapeći. Na ribu dodati 1-2 žličice maslinovog ulja i začina po želji.

Jaja tvrdo kuhana ili poširana. Jaja se poširaju tako da se voda zagrije do vrenja, doda malo octa te u vrijuću vodu ubaci jaje bez ljuske. Ostavi se da se jaje pošira (koagulira), te ga nakon 5 minuta ocijedimo od vode dodamo uz ručak ili večeru.

Juhe su odličan izvor tekućine te kuhanog povrća i mesa. Poželjno bez ukuhane tjestenine ili bilo kojeg dodatka. Kuhano korjenasto povrće je dovoljan unos ugljikohidrata.

Poželjni oblici termičke obrade: kuhanje, pečenje u pećnici, pirjanje, poširanje.

Konzumacija čim više povrća u kuhanom i sirovom obliku dovodi do bolje sitosti (sa manje kalorija), potiče probavu, snižava “loš kolesterol” i sl. Birati sezonsko povrće.

Voće konzumirati umjereno. Poželjno je sezonsko voće, te egzotično po želji.

Nema zabranjene hrane, samo je poželjno kaloričniju hranu te hrani sa praznim kalorijama (slatkiši i brza hrana) svesti na minimum i suzdržati se od iste dok se ne stekne navika pravilne prehrane.

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti na dnevnoj bazi (šetnja, vožnja biciklom, trčanje plesanja i sl) je obavezna ovisno o mogućnostima 30 min do 1h. Ne zaboraviti piti vodu (oko 2 l dnevno).

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira