7 savjeta za održavanje lampe od himalajske soli

7 savjeta za održavanje lampe od himalajske soli

Lampe od himalajske soli su postale popularne radi svoje dekorativnosti i učinka na ljudsko zdravlje. U velikoj većini slučajeva, one mogu trajati godinama. No, budući da su sastavljene od čiste soli, dakle posve prirodnog materijala, postoji mogućnost da vaša lampa neće izgledati ili raditi kao što bi to željeli.  Što je normalno, a što ne kada su slane lampe u pitanju, odgovaramo u ovom članku. 

1. Moja lampa se znoji i počinje topiti - to je česta i posve normalna pojava. Lampa je sastavljena od čiste soli, a sol je higroskopna, tj. navlači vlagu iz zraka. Upravo je to mehanizam kako vaša lampa čisti zrak u prostoriji. Navlačenjem sitnih kapljica vode  istovremeno se upijaju i mikroskopske nečistoće, koje završavaju na lampi. Ukoliko je vlaga natprosječna, tada ćete uočiti malo vode oko lampe, stoga zaštite namještaj pomoću podloška.  Rješenje je da lampa gori 24 sata. Ukoliko se i dalje znoji, potražite drugo mjesto za nju, dalje od kuhinje ili kupaonice. Jedno je rješenje da koristite žarulju veće snage, ali pripazite koju jakost u vatima preporuča proizvođač. Ako se i dalje znoji, a prostorija je inače vlažnija, tada vam preostaje da je brišete krpom s vremena na vrijeme. 

2. Žarulja u lampi treperi - uzrok je nedostatak  kontakta u kabelu ili grlu žarulje. Ugasite lampu, iskopčajte iz struje te pričekajte da se žarulja ohladi. Ustanovite gdje dolazi do prekida. Pažljivo spojite žice i dobro ih izolirajte. No, najsigurnije rješenje je da  zamijenite kabel, koji možete kupiti u našem web shopu.

 3.Moja lampa gubi boju - kao što smo rekli, sol upija vodu iz zraka. Kad molekule vode dođu u dodir sa solju, dolazi do prekida kristalne strukture soli jer su ionske veze uvijek topive u vodi. Nakon što voda ispari, ionske se veze opet formiraju jer je otopina opet postala sol. Kao rezultat tog procesa, primjetit ćete da površina lampe akumulira sve više bijelih kristala. Ukupni sastav se nije promjenio, ali raspored na površini jest. 

4.Čini mi se da lampa ne uklanja alergene -za to postoji nekoliko razloga. Prvo, ako klima uređaj u prostoriji niste dugo čistili, neće pomoći ni velika lampa soli. Provjerite kada ste zadnji put čistili klimu. Drugo, utvrdite da li imate dovoljno veliku lampu. Za prosječnu spavaću sobu, dovoljna je lampa od 2-3 kg, a za dnevnu sobu barem 4-6 kg, ili veća. Što je soba veća, potrebna je veća lampa. Ugrubo, za 3 četvorna metra prostorije (prosječne visine od 2,5 m) potreban je grumen soli od 1 kg. Naravno, možete koristiti i više manjih lampi. 

5.Lampa je postala prljava. Kako da je očistim a da ne otopim sol? - Uloga lampe je da privlači sve nečistoće iz prostorije što neminovno vodi do zaprljanja. Ugasite je, isključite iz struje i pustite da se ohladi. Uzmite sasvim malo vlažnu (nikako ne mokru!) spužvu ili krpu i nježno je očistite. Zatim je obrišite mekom suhom krpom. Kada se lampa opet upali i ugrije, višak vode će ispariti. 

6.Iako sam zamjenila žarulju, lampa i dalje ne radi - uzrok je u oštećenim žicama unutar kabela. Nažalost, kod čestog manipuliranja teškog grumena soli, što u naravi i jest ova lampa, ako kabel nije dobro pričvršćen, on će uvijek prvi nastradati. Jedino rješenje je zamjena kabela, koji možete nabaviti u našem web shopu. 

7.Prečesto mi izgaraju žarulje - provjerite da li jakost žarulje odgovara jakosti navednoj u uputama ili na grlu žarulje. Ako staklo pregorjele žarulje ima mliječno bijelu boju, pripazite da sljedeća žarulja ne dotiče stijenku lampe tj. koristite žarulju odgovarajuće veličine. Naime, voda koja se kondenzira na lampi otječe niz žarulju što dovodi do pucanja stakla i oksidacije te na kraju i pregaranja. Isto tako, ako često selite lampu, a žarulja nije dobro učvršćena, to također može izazvati pucanje stakla. 

Povezani proizvodi

Lampa od himalajske soli 4-6kg
18,58 
Lampa od himalajske soli 6-9kg
23,89 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira