Kokosova krema – prednosti, upotreba i najbolji načini za korištenje

Kokosova krema – prednosti, upotreba i najbolji načini za korištenje

Ako voliš kokosovo mlijeko, postoji velika šansa da ćeš se zaljubiti i u njegovu gušću, intenzivniju verziju – kokosovu kremu.

Ova aromatična, masnija i bogatija varijanta nastaje od istog kokosovog mesa, ali s manje vode i više masnoće.

Rezultat je gusta, svilenkasta krema koja savršeno zamjenjuje vrhnje, dodaje dubinu jelima i čini deserte još posebnijima.


Što je točno kokosova krema?

Kokosova krema je koncentriranija verzija kokosovog mlijeka – gušća, punijeg okusa i s većim udjelom masnoće (često iznad 20%).

Dobiva se odvajanjem masnijeg dijela kokosovog mlijeka ili direktnim prešanjem naribanog kokosovog mesa bez dodatne vode.

Idealna je za kuhanje, pečenje, deserte i recepte gdje želiš puniju teksturu.


Zdravstvene prednosti kokosove kreme

Kao i kokosovo mlijeko, kokosova krema sadrži:

  • srednjelančane masne kiseline (MCT) koje tijelo brzo pretvara u energiju

  • laurinsku kiselinu – prirodni spoj s antimikrobnim svojstvima

  • zdrave biljne masti koje pomažu duljoj sitosti i balansu šećera u krvi

U umjerenim količinama može biti odlična zamjena za životinjske masti ili vrhnje u mnogim receptima.


Kako koristiti kokosovu kremu u kuhinji?

1. U desertima

  • Osnova za veganske kreme i ganache

  • Zamjena za šlag (kada se ohladi i umuti)

  • Sastojak za pudinge, sirove torte i mousseve

2. U slanim jelima

  • Zgušnjavanje curryja i azijskih jela

  • Umaci uz povrće, tofu ili ribu

  • Krem juhe koje traže dodatnu punoću

3. U kavi i napicima

  • Umjesto vrhnja u kavi za vegansku verziju

  • Dodatak matcha latteu ili toploj čokoladi


Savjeti za upotrebu

  • Prije upotrebe kremu uvijek promiješaj jer se prirodno odvaja (mast i voda)

  • Drži je u hladnjaku ako želiš gušću teksturu za šlag ili deserte

  • Otvorenu kokosovu kremu potroši u roku 3–5 dana i čuvaj u zatvorenoj posudi


Kokosova krema je jedan od onih sastojaka koji ne traže puno, a daju jako puno.

Bilo da je koristiš za desertne kreacije, obogaćivanje juha ili kao biljno vrhnje – uvijek dodaje dašak tropske punoće i hranjive vrijednosti.

Idealna za svakoga tko želi više okusa, a manje sastojaka – prirodna, jednostavna i svestrana.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira