Kako napraviti domaći sirup od bazge – mirisan recept s demerara šećerom

Kako napraviti domaći sirup od bazge – mirisan recept s demerara šećerom

Bazga je nezaobilazna proljetna biljka koju volimo zbog nježnog mirisa, ljekovitih svojstava i jednostavne pripreme.

Domaći sirup od bazge ne samo da osvježava, već je i pun prirodnih aroma koje vraćaju u djetinjstvo.

Ako želiš recept koji uspijeva svaki put, a uz to koristi i demerara šećer za dodatnu dubinu okusa – na pravom si mjestu.


Zašto domaći sirup od bazge?

  • 100% prirodan – bez konzervansa i umjetnih aroma

  • Idealno piće za tople dane

  • Lako se priprema i dugo traje

  • Možeš ga koristiti i za kolače, koktele ili kao preljev za sladoled


Sastojci za savršeni sirup od bazge s demerara šećerom:

  • 30 cvjetova svježe ubrane bazge (najbolje brati ujutro, dalje od prometnica)

  • 2 l vode

  • 2 limuna (neprskana, narezana na ploške)

  • 1,5 kg demerara šećera (prirodniji i aromatičniji od bijelog šećera)

  • 2 žlice limunske kiseline


Priprema – korak po korak:

  1. Cvjetove bazge lagano otresi i očisti (ne prati vodom jer ćeš izgubiti pelud i miris).

  2. U velikoj posudi pomiješaj vodu, limunove ploške i cvjetove bazge.

  3. Pokrij i ostavi da odstoji 24 sata na hladnom mjestu.

  4. Nakon maceracije, procijedi kroz gazu ili gusto cjedilo.

  5. Dodaj demerara šećer i limunsku kiselinu u procijeđenu tekućinu.

  6. Zagrijavaj na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi (ne mora prokuhati).

  7. Ulij sirup u sterilizirane staklene boce, dobro zatvori i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.


Koliko traje domaći sirup od bazge?

Ako se pravilno pripremi i čuva, sirup može trajati do 6 mjeseci. Nakon otvaranja, čuvaj u hladnjaku i potroši unutar 2–3 tjedna.


Kako koristiti sirup od bazge?

  • Razrijedi s vodom (ili mineralnom) u omjeru 1:7

  • Dodaj u koktele s ginom, votkom ili pjenušcem

  • Prelij preko panna cotte, sladoleda ili jogurta

  • Ubaci u tijesto za palačinke za blagu aromu bazge


Zašto koristiti demerara šećer?

Demerara šećer ima krupnija zrnca, lagano karameliziranu aromu i manje je rafiniran od bijelog šećera. U sirupu daje blagu zlatnu boju i dublji okus koji savršeno zaokružuje cvjetne note bazge. Osim toga, prirodniji je izbor ako izbjegavaš industrijski prerađene sastojke.


 

Domaći sirup od bazge je pravi klasik proljeća – i više od toga.

Uz dodatak demerara šećera, svaki gutljaj dobiva slojevitost okusa koji teško možeš naći u kupovnim verzijama.

Priprema je jednostavna, rezultat je mirisan, a doživljaj – domaći i autentičan. Isprobaj recept i uživaj u svježem okusu prirode kroz cijelo ljeto.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira