French macarons na sirovi nacin - bez šecera i jaja -
Planetarno popularni'rench macaron'su mi se oduvijek sviđali samo zbog predivnih boja. Okus me, zbog šećera i jaja, nikada nije privlačio. No, moje istraživanje i igranje sa sirovom hranom dovelo me do ideje da pokušam napraviti sirovu i zdravu inačicu ovih francuskih zavodnika.
Osim što se pod zdravim podrazumijeva da su bez šećera i jaja, bitno je naglasiti da sam ih obojila na potpuno prirodan način. Moram priznati da sam u potpunosti zadovoljna ishodom. Zahvaljujući pistacijima, blitvi, malinama, cikli, borovnicama i kakau, dobila sam zelene, ljubičaste, roze i smeđe macarons.
Napomena: macarons pripremate samo ako imate vremena, ako ste dobro raspoloženi i ako se radi o nekoj posebnoj prigodi, budući da za njihovu izradu treba dosta vremena.
IZRADA: zahtjevno
UREĐAJI: multipraktik i blender
MJERE:
Šalica = 250 ml
Žlica = ravna žlica
SASTOJCI:
(za svaku boju macaronsa posebno):
ZA MACARONS:
1 šalica indijskih oraščića
1 šalica kokosovih mrvica
1/2 šalice Superfoods Bio Lucume
1/4 najmanje žličice vanilije u prahu
prstohvat Encian Himalajske soli
2 žlice meda
ZA BOJANJE MACARONSA:
zeleni = 2 žlice cijeđenog soka od blitve (samo zeleni dio lista)
rozi = 2 žlice cijeđenog soka od cikle
ljubičasti = 2 žlice blendanih borovnica
smeđi = 1 žlica kakaa
ZA KREMU:
3/4 šalice indijskih oraščića (pistacija za zelene macarons) - prethodno namočenih 4 sata
50 ml meda
90 ml Encian Bio kokosovog ulja (otopljenog nad toplom vodom)
1/4 najmanje žličice vanilije u prahu
prstohvat Encian Himalajske soli
ZA BOJANJE KREME:
zeleni = nije potrebno ništa dodati jer će biti predivno zeleni od pistacija
rozi = 1 šaka malina + 2 žlice cijeđenog soka od cikle
ljubičasti = 3 žlice blendanih borovnica
smeđi = 1 žlica kakaa
PRIPREMA:
MACARONS
1. U multipraktiku sameljite indijske oraščiće na sitno, gotovo poput brašna.
2. Dodajte kokosove mrvice, lucumu u prahu, vaniliju u prahu i prstohvat soli te miksajte još malo.
3. Na kraju dodajte sastojak kojim bojite macarone (npr. sok od blitve za zelene macarons) i med te miksajte dok se ravnomjerno ne raspodijeli boja. Ne brinite, macarons neće poprimiti okus blitve ili cikle, oni služe samo za bojanje.
4. Svaku smjesu rukama rasporedite na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom za pečenje te valjkom razvaljajte na debljinu cca 5-7 milimetara. Oblim kalupom za kekse oblikujte macarone.
5. Ako imate dehidrator, dehidrirajte ih na 45 stupnjeva Celzijusa otprilike 3 sata. Tako će s jedne strane biti prhki, a s druge strane vlažni i sočni. Ako nemate dehidrator, možete preskočiti ovaj korak.
6. Ponovite korake od 1 do 5 za svaku boju.
KREMA
1. U blender ubacite sve sastojke za kremu i odgovarajuću boju (npr. maline i ciklu za roze) te miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Jedino zelene macaronse nećete morati posebno bojati jer će oni'ozelenit'od pistacija.
2. Odložite kremu u hladnjak na minimalno pola sata da se dobro ohladi.
3. Ponovite korake od 1 do 2 za svaku boju.
4. Kad su se kreme dobro ohladile, brzo ih, dok su još hladne, rasporedite po vlažnoj strani odgovarajućeg macaronsa (npr. zelenu na zeleni) i poklopite s drugim macaronsom.
5. Možete ih čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ali i u zamrzivaču (puno dulje).
6. Ne zaboravite ih slikati, za uspomenu na svoj trud.