5 najboljih protuupalnih namirnica koje trebate dodati u prehranu

5 najboljih protuupalnih namirnica koje trebate dodati u prehranu

Kronična upala povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, artritis, i čak neke vrste raka.

Smanjenje upalnih procesa u tijelu kroz prehranu može značajno poboljšati vaše zdravlje i dobrobit.

Ovdje su navedene top 5 protuupalnih namirnica koje biste trebali razmotriti uključivanje u svoju prehranu kako biste smanjili upalu i poboljšali opće zdravlje.

1. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojem aktivnom sastojku, kurkuminu, koji ima moćna protuupalna svojstva. Studije su pokazale da kurkumin može pomoći u smanjenju upalnih markera u tijelu, što ga čini izvrsnim za borbu protiv kronične upale. Dodavanje kurkume u juhe, variva, rižu i smoothieje može biti jednostavan način za povećanje unosa ove moćne začine.

2. Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je temelj mediteranske prehrane, poznate po svojim protuupalnim učincima. Bogato je oleokantalom, spojem koji djeluje slično ibuprofenu u smanjenju upale. Korištenje maslinovog ulja kao osnovnog ulja za kuhanje ili kao preljev za salate može biti odličan način za iskoristiti njegove zdravstvene prednosti.

3. Losos

Losos je izuzetan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Redovita konzumacija lososa i drugih masnih riba kao što su sardine i skuša može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i promicanju zdravlja srca.

4. Avokado

Avokado je pun zdravih masti, antioksidanata i vlakana. Ova kombinacija nutrijenata čini avokado izvrsnom hranom za borbu protiv upale. Osim toga, avokado je bogat kalijem i magnezijem, koji podržavaju zdravlje srca i kostiju.

5. Đumbir

Đumbir nije samo poznat po svojoj sposobnosti smanjenja mučnine, već i kao snažan antiinflamatorni agens. Đumbir sadrži gingerole, spojeve koji mogu inhibirati putove upale u tijelu. Dodajte svježi đumbir u čaje, smoothieje, juhe i azijska jela kako biste iskoristili njegove protuupalne prednosti.

Svaka od ovih namirnica ne samo da može pomoći u smanjenju upala u tijelu, već i pridonijeti ukusnijoj i zdravijoj prehrani. Redovito uključivanje ovih namirnica u vaše obroke može biti ključ za dugoročno zdravlje i prevenciju bolesti povezanih s kroničnom upalom.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira