Ulje konoplje – bogat izvor omega 3 masnih kiselina

Ulje konoplje – bogat izvor omega 3 masnih kiselina

Posljednjih se godina mnogo piše i govori o dobrobitima masnoća za zdravlje i dugovječnost. Među njima se ističe i ulje od konoplje koje je bogato mnogim korisnim tvarima i jedno je od masnoća kojima si uvelike možemo poboljšati kvalitetu života, spriječiti razvoj raznih bolesti i tegoba, ali i olakšati pa čak izliječiti razna stanja i tegobe. Ulje konoplje dobiva se hladnim tiještenjem (prešanjem) okruglih, sitnih sjemenki biljke industrijske konoplje (Cannabis sativa L.). Njihov bogat sastav i kvalitetna priprema jamče visoku nutritivnu vrijednost ulja.

Sastav ulja konoplje veoma je raznovrstan. Sadrži brojne vrijedne spojeve i stoga se preporučuje koristiti ga u terapeutske svrhe. Sadrži esencijalne aminokiseline i esencijalne masne kiseline, vitamine, elemente u tragovima, antioksidanse… Posebno ističemo bogatstvo glasovitih omega-3 masnih kiselina, koje su iznimno važne za ljudsko zdravlje. Redovitim korištenjem konopljino ulje može smanjiti rizik od nastanka srčanokrovožilnih bolesti, a time srčanoga i moždanoga udara. Osim omega 3-masnih kiselina, sadrži određene vrste sterola koji također smanjuju razine lošega kolesterola. Usto, spojevi tokoferoli umanjuju opasnost od degenerativnih promjena srca. Za mnogobrojne biljne sterole i alkohole u ovome ulju dokazano je da smiruju upalne procese u organizmu, što je važno kod velikoga broja bolesti i poremećaja, osobito onih autoimunih.

Ulje konoplje svojim bogatim sastavom, a osobito zbog omega 3-masnih kiselina općenito ubrzava metabolizam, povoljno djeluje na imunološki i hormonalni sustav, pomaže kod predmenstrualnoga sindroma, tegoba menopauze, depresije i tjeskobe, raznih neuropatija, kožnih bolesti i upale mjehura. Povoljno djeluje na rad probavnoga sustava i korisno je kod ulceroznoga kolitisa. Korisno je i za dijabetičare kojima poboljšava stanje. Ovo ulje može pomoći i u gubitku kilograma jer svojim sastavom povoljno utječe na smanjenje apetita. Zbog izvrsnoga omjera omega-3 i omega -6 masnih kiselina (3:1) te GLA konopljino ulje smanjuje bolove kod artritisa. Smatra se da se konzumiranjem može smanjiti rizik od nastanka zloćudnih bolesti.

Ulje konoplje nije namijenjeno trudnicama, dojiljama i djeci, ali se zbog sadržaja kvalitetnih proteina preporučuje se vegetarijancima i veganima. Okus ulja je ugodan, blago orašast pa dobro pristaje uz mnoge namirnice.

Kako dozirati ulje od konoplje?

Ulje konoplje ima nisku točku dimljenja, pa se ne smije zagrijavati jer bi izgubilo svoja nutritivna i ljekovita svojstva. Stoga ga dodajemo u jela. Preporučuje se konzumiranje 1 do 2 jušne žlice ulja dnevno. Može se dodavati u razna jela kao što su mliječni proizvodi (mlijeko, sir, vrhnje, jogurt, kefir…), smoothiji, salate, tjestenine, umaci, žitarice, juhe, variva…

Kada se konopljino ulje koristi iznutra i izvana, povoljno djeluje na zdravlje kože i olakšava tegobe poput suhoće, akni, svrbeži, raznih osipa, ekcema i psorijaze. Nježno je, lako se upija, hrani i hidratizira kožu te ne začepljuje joj pore. Korištenjem ulja, koža postaje zdrava, blistava i manje podložna starenju.

Konopljino ulje izvrsno je za njegu kose. Možemo ga dodavati u razne kod kuće načinjene pripravke: šampone, regeneratore i maske. Korisna je povremena masaža vlasišta uljem. Time ćemo poboljšati zdravlje vlasišta i folikula vlasi kose. Masažom se poboljšava cirkulacija, a spojevi iz ulja sprečavaju svrbež, ispadanje kose i stvaranje peruti, a kosa je ljepša, podatnija i sjajnija. Možemo je nanositi I na suhe I lomljive vrhove što će spriječiti daljnje oštećivanje kose.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira