Prijavi se za newsletter, ostvari brojne popuste i iskoristi -15% popusta na ukupnu kupovinu. *Popusti se ne zbrajaju
0
Datum objave: 30.11.2015

Banana kolač s cimetom i đumbirom

Vrijeme pripreme

60 minuta

Složenost

Jednostavna priprema

Vegan

Da

Piše:

Mila Batinica

Ocjenite recept

SASTOJCI: 

1 i pol šalica glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice Encian Sode bikarbone

1/2 žličice Encian Himalajske soli

1 žličica Superfoods Bio Cejlonskog cimeta

1/2 žličice Superfoods Bio Đumbira

Korica jedne naranče

3/4 šalice Encian Muscovado tamnog šećera

40 g Encian Bio Kokosovog ulja

2 jaja

1 šalica pirea od zrelih banana (2 banane)

1/2 šalice Alpro napitka od badema bez šećera

1/2 žličice ekstrakta vanilije

80 g Superfoods Bio Cacao nibsa + 1 žlica za posipanje

 

PRIPREMA: 

Zagrijte pećnicu na 180°C . Pripremite kalup u kojem ćete peći kolač. Ja sam koristila okrugli kalup za torte, manji, promjera 19 cm. Računajte da će vam kolač narasti za vrijeme pečenja, pa možete koristiti i klasični okrugli kalup za torte, koji je širi i plići. No, kolač uopće ne mora biti okrugao, možete upotrijebiti i  četvrtasti kalup, onaj za kuglof ili pak smjesu možete rasporediti u kalupe za muffine.

Pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, cimet, đumbir, šećer i koricu naranče u velikoj zdjeli.  Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje, pa ga u drugoj zdjeli pomiješajte s jajima, pireom od banana (izgnječite ih vilicom), bademovim mlijekom i ekstraktom vanilije.

Napravite rupu na sredini suhih sastojaka pa ulijte mokre sastojke. Nježno miješajte silikonskom špatulom, dok se smjesa skoro ne izjednači. Zatim ubacite i drobljena zrna kakaa te još malo promiješajte.

Kistom pokupite ostatak kokosovog ulja iz posude u kojoj ste ga rastopili pa namažite kalup po dnu i bočnim stranicama. Zatim kalup lagano i ravnomjerno pobrašnite (uz pomoć malog cjedila/sita). Preselite smjesu u kalup i izravnajte. Po vrhu pospite s još malo drobljenih zrna kakaa.

Stavite u pećnicu i pecite otprilike 30-40 minuta. Kolač koji ima uži promjer, ali je viši, peći će se oko 40 minuta, a širem i nižem će vjerojatno biti dovoljno 30 minuta. U svakom slučaju, provjerite je li kolač gotov uz pomoć čačkalice - ubodite u sredinu, ako izvadite čistu čačkalicu, kolač je pečen.

Kada ga izvadite iz pećnice, pustite da se skroz ohladi pa pospite šećerom u prahu.

Savjet: Ako želite verziju bez jaja, nema problema. Jaja zamijenite još jednom izgnječenom bananom.

Veganski obrok: ne (ali može postati, vidi savjet u receptu)

Imate komentar, pitanje ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

učitavam komentare...