Fina i ukusna makovnjača. Ne brinite, ako ne volite mak možete staviti orah i uživati u orehnjači!
Mekana i fina makovnjača za koju nam ne treba kvasac ni dizanje tijesta pa ju brže pripremimo idealan je kolač uz kavu ili čaj .
Posebna je po tome može stajati i ne suši se već je sve mekanija.
Ovo brašno je vrlo podatno za mijesiti i daje jako dobar okus hrani a posebno u slatkim receptima jer nije slano.
Priprema
1. U posudu usipamo brašno i prašak za pecivo te izmrvimo maslac i promiješamo žlicom. Maslac treba biti sobne temperature.
2. Dodamo šećer, jaja i sve ostale sastojke te umijesimo tijesto.
3. Lijepo ga izradimo i stavimo u hladnjak da se odmori i malo stegne kako bismo ga lakše razvaljali.
Priprema nadljeva:
1. Zakipimo mlijeko kojem dodamo mak i sve ostale sastojke koje želimo staviti u nadjev te dobro izmiješamo i pustimo da se ohladi.
2. Ova količina tijesta i nadjeva je taman dovoljna za 2 štruce no nekako sam se odlučila za jednu veliku a vama prepuštam na volju.
3. Tijesto izvadimo iz hladnjaka i na papiru za pečenje ga razvaljamo na debljinu od 1 cm u obliku pravokutnika.
Ako nam se lijepi za razvaljivač usput malo brašnite.
Na razvaljano tijesto rasporedimo nadjev jednakomjerno.
Rolanje štruce:
1. Olakšat će nam papir za pečenje jer jednostavno umjesto rukama rolajte s njim sve do kraja.
2. Gotovu štrucu prebacite u prozvan , premažite žumanjkom i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
3. Ako radite 2 štruce onda ih lijepo posložite jednu do druge pa se neće imati mjesta toliko širiti u protvanu i neće se jako raspucati.
Moja je ispala rustikalna i jako fina.
Kad se dobro ohladi a najbolje je da odstoji kroz noć po želji ju posipajte sa malo šećera u prahu , narežite i uživajte.
Nadam se da ćete isprobat, vrijedi truda.
Naravno ako ne volite mak možete napraviti nadjev od oraha!
Sastojci
- Encian - Univerzalna mješavina za pekarske proizvode bez glutena, 500 g
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 170 g maslaca
- 80 g šećera
- 100 g vrhnja
- Korica limuna
Fil: - 300 g maka
- 120 g šećera
- 3 dcl mlijeka
- 50 g grožđica
- 2 žlice pekmeza okus po želji