Banana kolač s cimetom i đumbirom

Banana kolač s cimetom i đumbirom

Priprema
60'
Složenost
Srednja
Tip jela
Deserti
Obrok
Međuobrok
Bez laktoze
Bez laktoze
Vegan
Vegan
Vegetarijanska
Vegetarijanska
Sastojci
Banana kolač s cimetom i đumbirom
  • 1 i pol šalica glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice Encian Sode bikarbone
  • 1/2 žličice Encian Himalajske soli
  • 1 žličica Superfoods Cejlonskog cimeta
  • 1/2 žličice Superfoods Bio Đumbira
  • Korica jedne naranče
  • 3/4 šalice Encian Muscovado tamnog šećera
  • 40 g Encian Bio Kokosovog ulja
  • 2 jaja
  • 1 šalica pirea od zrelih banana (2 banane)
  • 1/2 šalice Alpro napitka od badema bez šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 80 g kakao drobljena zrna + 1 žlica za posipanje
Priprema
Banana kolač s cimetom i đumbirom
  • Zagrijte pećnicu na 180°C . Pripremite kalup u kojem ćete peći kolač. Ja sam koristila okrugli kalup za torte, manji, promjera 19 cm. Računajte da će vam kolač narasti za vrijeme pečenja, pa možete koristiti i klasični okrugli kalup za torte, koji je širi i plići. No, kolač uopće ne mora biti okrugao, možete upotrijebiti i četvrtasti kalup, onaj za kuglof ili pak smjesu možete rasporediti u kalupe za muffine.
  • Pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, cimet, đumbir, šećer i koricu naranče u velikoj zdjeli. Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje, pa ga u drugoj zdjeli pomiješajte s jajima, pireom od banana (izgnječite ih vilicom), bademovim mlijekom i ekstraktom vanilije.
  • Napravite rupu na sredini suhih sastojaka pa ulijte mokre sastojke. Nježno miješajte silikonskom špatulom, dok se smjesa skoro ne izjednači. Zatim ubacite i drobljena zrna kakaa te još malo promiješajte.
  • Kistom pokupite ostatak kokosovog ulja iz posude u kojoj ste ga rastopili pa namažite kalup po dnu i bočnim stranicama. Zatim kalup lagano i ravnomjerno pobrašnite (uz pomoć malog cjedila/sita). Preselite smjesu u kalup i izravnajte. Po vrhu pospite s još malo drobljenih zrna kakaa.
  • Stavite u pećnicu i pecite otprilike 30-40 minuta. Kolač koji ima uži promjer, ali je viši, peći će se oko 40 minuta, a širem i nižem će vjerojatno biti dovoljno 30 minuta. U svakom slučaju, provjerite je li kolač gotov uz pomoć čačkalice - ubodite u sredinu, ako izvadite čistu čačkalicu, kolač je pečen.
  • Kada ga izvadite iz pećnice, pustite da se skroz ohladi pa pospite šećerom u prahu.
  • Savjet: Ako želite verziju bez jaja, nema problema. Jaja zamijenite još jednom izgnječenom bananom.

Korišteni proizvodi

Top
-25%
Muscovado nerafinirani smeđi šećer, 500g
14,99 kn(€ 1,99)19,99 kn(€ 2,65)
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:19,99 kn(€ 2,65)
-25%
Sol himalajska sitna jodirana 500g
14,99 kn(€ 1,99)19,99 kn(€ 2,65)
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:19,99 kn(€ 2,65)
Postani član našeg kluba
  • 6-15% trajnog popusta
  • poklon uz svaku narudžbu
  • ekskluzivne ponude
  • prioritetna dostava
  • povoljnija dostava
  • 100kn poklon bon

saznaj više