Veganska uskršnja 'šunka' i kuhana 'jaja'
Tip jela
Glavna jela
Sastojci
Veganska uskršnja šunka i kuhana jaja
- Sastojci za šunku:
- 250 g glutenskog brašna ( pšenični gluten )
- 50 g Encian zobenog brašna
- 30 g nutritivnog kvasca
- 1 žlica dimljene crvene paprike
- 1 žlica sušenog bosiljka
- 1 žlica luka u prahu
- 1 žlica ketchup-a ( opcionalno: sos od rajčice )
- 2 žlice veganskog Worcherster umaka ( opcionalno: Teryaki )
- 375 ml vruće vode
- 125 ml soja sosa
- 1 l povrtnog temeljca ( opcionalno: 1 l vode u koju ste ukuhali povrtnu kocku za juhu )
- Sastojci za kruh:
- 500 g Encian zobenog brašna
- 1 svježi kvasac ( ili 2 pakiranja suhog kvasca )
- 1 dcl mineralne vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 3 žlice Encian jabučnog octa
- ½ žličice Encian himalajske soli
- Sastojci za „jaja“- bjelanjak:
- 2 dcl Alpro napitka od badema
- 2 žličice agar agar praha
- Prstohvat Encian himalajske soli
- Sastojci za „jaja“- žutanjak:
- 100 g kuhanog slanutka ( može i konzervirani )
- 1-2 režnja svježeg češnjaka
- 1 žlica Encian kurkume
- 5 žlica maslinovog ulja
- prstohvat chillija u prahu ( opcionalno: kajenski papar )
Priprema
Veganska uskršnja šunka i kuhana jaja
- Priprema šunke
- u velikoj zdjeli izmiješati suhe sastojke ( brašna, kvasac, dimljena paprika, bosiljak i luk u prahu)
- u manjoj zdjeli izmiješati mokre sastojke ( ketchup, Worchester, voda, soja sos )
- mokre sastojke dodati suhim sastojcima, dobro izmiješati i zamijesiti kao tijesto ( tijesto će na nekim mjestima biti konzistencije gume i to je potpuno normalno budući se radi o čistom glutenu )
- oblikovati dobiveno tijesto u oblik pečenke/štruce i dobro umotati u plastičnu foliju ( dva puta kako bi se spriječilo odmatanje pri kuhanju )
- zakuhati temeljac i uroniti šunku, kuhati na najslabijoj vatri ( ili najnižoj temperaturi kod kuhanja na struju i/ili indukciju )
- pustiti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala šunka
- Priprema kruha
- Izmiješati suhe sastojke, a zatim dodati mokre ( u slučaju da se koristi svježi kvasac, potrebno ga je prethodno pomiješati sa malo Muscovado šećera i zobenog brašna
- dobro zamijesiti tijesto i pustiti da odmori minimalno 2 sata ( može se napraviti i prethodnu večer i ostaviti preko noći, neće se pokvariti )
- Priprema jaja - bjelanjak
- Mlijeko dovesti do vrenja, dodati sol, ukuhati agar agar i miješati 2-3 min
- Smjesu uliti u kalupe za jaja i staviti u hladnjak na minimalno 2 sata
- Kada se bjelanjak ohladi i stisne može se izdubsti nožićem kako bi se napravilo mjesta za žutanjak
- Priprema jaja - žutanjak
- sve sastojke izblendati da dobijete gusti namaz
- namazom puniti bjelanjke koji su se prethodno stvrdnuli u polovice
Popularni recepti

Američke zobene palačinke
Priprema
45'
Složenost
Srednja
Vrsta jela
Slatko
Tip jela
Međuobrok

Borovnice i kokos se vole

Kus kus s povrćem i pinjolima
Priprema
60'
Složenost
Jednostavna
Vrsta jela
Glavna jela
Tip jela
Glavna jela

Rolice od povrća u rižinom papiru sa sojićima i prosom
Složenost
Srednja
Vrsta jela
Glavna jela
Tip jela
Glavna jela

Kelj s orašidima
Priprema
30'
Složenost
Jednostavna
Vrsta jela
Glavna jela
Tip jela
Glavna jela

Slatke kuglice od lana i kikiriki maslaca
Priprema
15'
Složenost
Jednostavna
Vrsta jela
Deserti
Tip jela
Desert i grickalice
Postani član našeg kluba
6-15% trajnog popusta poklon uz svaku narudžbu ekskluzivne ponude prioritetna dostava povoljnija dostava 100kn poklon bon