Veganska uskršnja 'šunka' i kuhana 'jaja'

Veganska uskršnja 'šunka' i kuhana 'jaja'

Tip jela
Glavna jela
Sastojci
Veganska uskršnja šunka i kuhana jaja
  • Sastojci za šunku:
  • 250 g glutenskog brašna ( pšenični gluten )
  • 50 g Encian zobenog brašna
  • 30 g nutritivnog kvasca
  • 1 žlica dimljene crvene paprike
  • 1 žlica sušenog bosiljka
  • 1 žlica luka u prahu
  • 1 žlica ketchup-a ( opcionalno: sos od rajčice )
  • 2 žlice veganskog Worcherster umaka ( opcionalno: Teryaki )
  • 375 ml vruće vode
  • 125 ml soja sosa
  • 1 l povrtnog temeljca ( opcionalno: 1 l vode u koju ste ukuhali povrtnu kocku za juhu )
  • Sastojci za kruh:
  • 500 g Encian zobenog brašna
  • 1 svježi kvasac ( ili 2 pakiranja suhog kvasca )
  • 1 dcl mineralne vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice Encian jabučnog octa
  • ½ žličice Encian himalajske soli
  • Sastojci za „jaja“- bjelanjak:
  • 2 dcl Alpro napitka od badema
  • 2 žličice agar agar praha
  • Prstohvat Encian himalajske soli
  • Sastojci za „jaja“- žutanjak:
  • 100 g kuhanog slanutka ( može i konzervirani )
  • 1-2 režnja svježeg češnjaka
  • 1 žlica Encian kurkume
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat chillija u prahu ( opcionalno: kajenski papar )
Priprema
Veganska uskršnja šunka i kuhana jaja
  • Priprema šunke
  • u velikoj zdjeli izmiješati suhe sastojke ( brašna, kvasac, dimljena paprika, bosiljak i luk u prahu)
  • u manjoj zdjeli izmiješati mokre sastojke ( ketchup, Worchester, voda, soja sos )
  • mokre sastojke dodati suhim sastojcima, dobro izmiješati i zamijesiti kao tijesto ( tijesto će na nekim mjestima biti konzistencije gume i to je potpuno normalno budući se radi o čistom glutenu )
  • oblikovati dobiveno tijesto u oblik pečenke/štruce i dobro umotati u plastičnu foliju ( dva puta kako bi se spriječilo odmatanje pri kuhanju )
  • zakuhati temeljac i uroniti šunku, kuhati na najslabijoj vatri ( ili najnižoj temperaturi kod kuhanja na struju i/ili indukciju )
  • pustiti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala šunka
  • Priprema kruha
  • Izmiješati suhe sastojke, a zatim dodati mokre ( u slučaju da se koristi svježi kvasac, potrebno ga je prethodno pomiješati sa malo Muscovado šećera i zobenog brašna
  • dobro zamijesiti tijesto i pustiti da odmori minimalno 2 sata ( može se napraviti i prethodnu večer i ostaviti preko noći, neće se pokvariti )
  • Priprema jaja - bjelanjak
  • Mlijeko dovesti do vrenja, dodati sol, ukuhati agar agar i miješati 2-3 min
  • Smjesu uliti u kalupe za jaja i staviti u hladnjak na minimalno 2 sata
  • Kada se bjelanjak ohladi i stisne može se izdubsti nožićem kako bi se napravilo mjesta za žutanjak
  • Priprema jaja - žutanjak
  • sve sastojke izblendati da dobijete gusti namaz
  • namazom puniti bjelanjke koji su se prethodno stvrdnuli u polovice
Postani član našeg kluba
  • 6-15% trajnog popusta
  • poklon uz svaku narudžbu
  • ekskluzivne ponude
  • prioritetna dostava
  • povoljnija dostava
  • 100kn poklon bon

saznaj više