SASTOJCI:
1 i pol šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice Encian Sode bikarbone
1/2 žličice Encian Himalajske soli
1 žličica Superfoods Bio Cejlonskog cimeta
1/2 žličice Superfoods Bio Đumbira
Korica jedne naranče
3/4 šalice Encian Muscovado tamnog šećera
40 g Encian Bio Kokosovog ulja
2 jaja
1 šalica pirea od zrelih banana (2 banane)
1/2 šalice Alpro napitka od badema bez šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
80 g Superfoods Bio Cacao nibsa + 1 žlica za posipanje
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180°C . Pripremite kalup u kojem ćete peći kolač. Ja sam koristila okrugli kalup za torte, manji, promjera 19 cm. Računajte da će vam kolač narasti za vrijeme pečenja, pa možete koristiti i klasični okrugli kalup za torte, koji je širi i plići. No, kolač uopće ne mora biti okrugao, možete upotrijebiti i četvrtasti kalup, onaj za kuglof ili pak smjesu možete rasporediti u kalupe za muffine.
Pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, cimet, đumbir, šećer i koricu naranče u velikoj zdjeli. Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje, pa ga u drugoj zdjeli pomiješajte s jajima, pireom od banana (izgnječite ih vilicom), bademovim mlijekom i ekstraktom vanilije.
Napravite rupu na sredini suhih sastojaka pa ulijte mokre sastojke. Nježno miješajte silikonskom špatulom, dok se smjesa skoro ne izjednači. Zatim ubacite i drobljena zrna kakaa te još malo promiješajte.
Kistom pokupite ostatak kokosovog ulja iz posude u kojoj ste ga rastopili pa namažite kalup po dnu i bočnim stranicama. Zatim kalup lagano i ravnomjerno pobrašnite (uz pomoć malog cjedila/sita). Preselite smjesu u kalup i izravnajte. Po vrhu pospite s još malo drobljenih zrna kakaa.
Stavite u pećnicu i pecite otprilike 30-40 minuta. Kolač koji ima uži promjer, ali je viši, peći će se oko 40 minuta, a širem i nižem će vjerojatno biti dovoljno 30 minuta. U svakom slučaju, provjerite je li kolač gotov uz pomoć čačkalice - ubodite u sredinu, ako izvadite čistu čačkalicu, kolač je pečen.
Kada ga izvadite iz pećnice, pustite da se skroz ohladi pa pospite šećerom u prahu.
Savjet: Ako želite verziju bez jaja, nema problema. Jaja zamijenite još jednom izgnječenom bananom.
Veganski obrok: ne (ali može postati, vidi savjet u receptu)