Prirodna regulacija masnoca u krvi uz crvenu rižu

Prirodna regulacija masnoca u krvi uz crvenu rižu

Što je crvena riža?

Crvena riža se dobiva frementacijom "obične" uz djelovanje crvenog kvasca Monascus purpureus, pri čemu dolazi do promjene u izgledu i svojstvima crvene riže. Crvena riža kao prehrambena namirnica konzumira se u Kini, Japanu i Aziji, kao i SAD-u, s procijenjenom dnevnom osobnom potrošnjom 14-55 grama. 

Uz prehrambene svrhe, crvena riža se kroz povijest preko 1000 godina koristila u medicinske svrhe. Prva upotreba crvene riže u Kini zabilježena je za vrijeme vladavine Tang dinastije, 800. godine n.e. U drevnim kineskim medicinskim spisima, crvena riža se opisuje kao lijek za poboljšanje cirkulacije i za olakšanje probavnih smetnji i proljeva. No, u zadnjih nekoliko godina, kao posljedica istraživanja, crvena riža se pokazala kao izvanredno sredstvo za snižavanje lipida, uključujući i kolesterol i trigliceride. 

Ekstrakt crvene riže u prahu u Encianovim kapsulama Crvena riža sadrži monakoline, tvari koje inhibiraju sintezu kolesterola. Jedan od njih, "monakolin K", je učinkovit inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze, koji regulira proizvodnju kolesterola u jetri.  

Bolesti srca i krvnih žila

Jasno je da je ateroskleroza, bolest ovapnjenja krvnih žila odgovorna za više od 50% smrtnih ishoda te da danas spada u najubojitiju bolest razvijenih zemalja. Stvaranje masnih naslaga na arterijama, na koje potom djeluju drugi štetni procesi rezultiraju ovapnjenjem arterija i smanjenjem njihove elastičnosti. Upravo su visoke razine štetnog LDL-kolesterola, niske razine dobrog HDL-kolesterola kao i previsoka razina ukupnog klesterola glavni faktor koji utječe na pojavu aterosklerozu. Stoga se kao imperativ nameće smanjenje previsokih razina kolesterola na prihvatljive vrijednosti. 

Povezani proizvodi

Napitak od riže original 1l
3,05 (kn 22,99)

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanje
 • Brigu o planetu
 • Inovativnost
 •  
 • godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira