Zemlja bez nas može, mi bez nje ne

Zemlja bez nas može, mi bez nje ne

U ono doba dok smo gledali samo jedan TV program,  i to crno bijeli, i svi nosili plave školske kute, bilo je posve normalno, štoviše obvezno, za  djecu ići po kućama i skupljati stari papir. Neki su to radili s više, neki s manje žara. Tada se riječ ekologija rijetko čula, a zapravo radili smo jedan  lijep ekološki posao. Moji motivi, priznajem, tada nisu bili posve ekološki - više me je zanimalo pregledavati hrpe tih papira u nadi da ću naći nešto zanimljivo. I dogodilo se  jednom da sam iz gomile izvukao časopis National Geographic, 1955. godina, prosinačko izdanje. Po prvi put sam vidio čudesno lijepe slike koje su prikazivale nevjerojatne krajolike našeg planeta. Mislim da sam tada, okružen hrpama starog papira, držeći u rukama iskrzane korice žuto uokvirenog časopisa, prvi put naslutio što znači briga o planetu na kojem živimo.

U doba dok sam odrastao jos se govorilo o osvajanju prirode, borbi s prirodom, kroćenju  prirode. Sve je prštalo od osvajanja svemira, obuzdavanja snage moćnih rijeka, pretvaranja divljine u pitome krajolike. Sada smo nešto pametniji i shvaćamo da ta borba nikad nije imala smisla. Prirodu ne možemo savladati, okupirati, pobijediti. Ona uvijek pobjeđuje.

Pomalo otrcano je reći kako  svi živimo pod istim svodom. Ali isto tako, smo svi bezvrijedni pred bezosjećajnom prirodom. Zvuči pregrubo? Upitajmo se:  jesmo li mi važni prirodi ili ona nama? Zamislimo kalendar koji mjeri vrijeme od početka svijeta, dakle jedno 15 milijardi godina. Na tom kalendaru, Big Bang se dogodio u prvoj sekundi 1. siječnja. Naša civilizacija rođena je tek nekoliko minuta prije ponoći 31.12. Između toga, nepojmljiva je količina vremena, tijekom kojeg se Zemlja sasvim lijepo snalazila bez ljudi.

Mi ljudi bez Zemlje ne bi postojali. Kada Zemlja cvjeta, i nama je dobro. Kada propada, i mi propadamo. Mi njoj nismo nimalo važni, ona je nama beskrajno važna. Po njoj su hodale - i nestajale!  - vrste veličanstvenije od naše.  Imajmo to na umu da bi i dalje uživali u prelijepim slikama našega planeta.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira