Zdrave odluke za Novu 2021. godinu

Zdrave odluke za Novu 2021. godinu

Nova godina mnogima simbolizira novi početak te potiče na donošenje odluka koje mogu promijeniti kvalitetu života nabolje. Mnogi se odlučuju za učenje novog jezika, preuređenje stana ili kuće, pokretanje štednje za novi auto ili pak na potražnju boljeg posla. Međutim, preduvjet je za ostvarenje svih ciljeva zdravo tijelo te pojačana zdravstvena briga. Nova je godina savršena prilika da počnete donositi zdrave odluke i promijenite svoj život, a to možete učiniti pomoću dolje navedenih savjeta.

 

 

Očuvanje zdravlja uz dodatke prehrani

 

Uz zdravu i raznoliku prehranu, ljudskom su tijelu potrebni i dodaci poput vitamina i minerala. Oni su namijenjeni ispravljanju prehrambenih nedostataka te održavanju odgovarajućeg broja hranjivih tvari. Dobro je poznato da su vitamini,  a osobito vitamin C, vjerni saveznici i „vojnici“ u borbi protiv prehlade, gripe i viroze tako što ojačavaju imunološki sustav, a pomažu i pri otklanjaju stresa i napetosti tijela. Za vrijeme hladnih zimskih mjeseci, vitamin koji najviše nedostaje ljudskom tijelu svakako je vitamin D, stoga je preporučljivo konzumirati ga kao dodatak prehrani. Za obnovu kože, kose i poboljšanje vida preporuča se korištenje vitamina E, a on također djeluje i kao vaš osobni fitness trener jer poboljšava fizičku izdržljivost i snagu mišića.

 

 

Blagodati biljnih napitaka

 

Mnogi su od malena naučeni da za doručak konzumiraju mlijeko, koje je svakako korisno za ljudsko zdravlje. Međutim, mlijeko je industrijski obrađeno te pri tome gubi velik broj enzima i hranjivih komponenta. Stoga se pojavilo sve više znanstvenih istraživanja koja dokazuju beneficije i prednosti korištenja biljnih napitaka napravljenih od raznih žitarica, mahunarki ili orašastih plodova.

Znanstveno su dokazane prednosti biljnih napitaka laka probavljivost (za razliku od mlijeka, biljni napitci ne sadrže laktozu), manje masti i kolesterola, a više minerala i vitaminima. Najčešće se koristi biljni napitak od riže, koji ima najmanje alergena te je stoga idealan gotovo za svakoga, a osobito za one najmlađe. Biljni napitci od soje i badema zdrava su i niskokalorična varijanta te su odličan izvor vitamina, minerala, bjelančevina i ugljikohidrata. Zbog spomenutih pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje, biljni su napitci dobili i epitet „napitaka za život.“

 

 

Organska hrana čini razliku

 

Preduvjet za zdravo tijelo i dug život svakako je raznolika i zdrava prehrana. Međutim, na tržištu se sve češće može pronaći hrana sa dodacima koji su štetni za ljudsko zdravlje, a da ponekad toga nisu niti svjesni. Stoga se sve više preporuča kupovina organske hrane koja je uzgojena na prirodan način uz pomoć prirodnih gnojiva te ne sadrži štetne umjetne i kemijske dodatke. Organska je hrana uvijek svježa, a preporuča ju se kupovati u sezoni jer je tad u svom punom „sjaju“. Jedna je od glavnih beneficija organske hrane što sadrži jako puno nutrijenata, a znanstvene studije i analize dokazale su da organska hrana sadrži više bjelančevina, vitamina C, minerala i antioksidansa od neorganske hrane. Za razliku od genetski modificirane hrane, koja se uzgaja tako da se proizvod što prije bude gotov, organsko se povrće i voće uzgajaju postepeno i prirodno, poštujući ciklus rasta i razvoja biljke.

Mens sana in corpore sano

 

Još nije otkriven magični napitak ili sastojak koji može imati jednako pozitivan efekt na ljudsko tijelo kao što to može fizička aktivnost, koja jednako pozitivno utječe na ljudsku psihu, kao i na fizičku formu. Čak i kratka 15-minutna tjelovježba ili kratka šetnja svaki dan učinit će blagodati za vaše tijelo, a poznato je i da se tjelesnom aktivnošću luči hormon sreće. Međutim, postoje neki proizvodi koji vježbanje čine lakšim te potiču jačanje mišića, a to su najčešće proteinski napitci i proteinske pločice. Znanstveno je dokazano da protein pomaže pri obnavljanju i jačanju mišićnih stanica te pri „nabijanju“ mišićne mase.  Proteinske pločice sadrže dosta vlakana koja pomažu da se osoba osjeća sitom i „punom“ pa zbog toga manje i jede, unosi manje kalorija, gubi salo i masne naslage. Međutim, vodeći se onom „manje je više“, važno je znati kada stati i ne pretjerati s unosom proteina ili preintenzivnim vježbanjem.

 

 

Kontinuitetom do željenog cilja

 

Svi jako dobro znamo da je obećanje lakše dati nego ga održati, a osobito ono novogodišnje obećanje koje si većina ljudi zadaje nasilu. Međutim, imajući u vidu bezbroj mogućnosti, namirnica i aktivnosti kojima možemo poboljšati svoje zdravlje, a time i ostale aspekte svoga života, vrijedno je potruditi se. Možda je sada pravo vrijeme za novogodišnju odluku koja neće ostati samo kratkotrajna već će prerasti u cjeloživotnu promjenu.

 

IZVORI:

 1. https://www.adiva.hr/zdravlje/zanimljivosti-i-savjeti/zdravlje-na-prvom-mjestu-novogodisnje-odluke-za-zdravu-2020-godinu/
 2. https://fresh.hr/2017/03/31/niste-tele-biljni-napitci-su-zdraviji-za-vase-tijelo-eticki-prihvatljiviji-od-mlijeka/
 3. https://www.naturespath.com/en-us/blog/11-reasons-why-organic-food-is-better-for-you-the-planet/
 4. https://fitbodz.com.au/protein-shake-after-your-workout/

 

 

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira