Više od 50. bioaktivnih spojeva djeluje antioksidativno u samo jednoj namirnici!

Više od 50. bioaktivnih spojeva djeluje antioksidativno u samo jednoj namirnici!

Zbog čega se toliko govori o đumbiru? Nije li to još samo jedna u nizu mnogobrojnih zdravih namirnica? Čini se da nije, jer ćemo vidjeti da đumbir ima mnogobrojna za zdravlje važna svojstva i da je doista vrijedan pozornosti. Usto, veoma ga jednostavno možemo uključiti u svakodnevnu prehranu gdje će svojim osebujnim okusom oplemeniti mnoga jela i napitke.

 

Što je đumbir?

 

Đumbir je zanimljiva biljka podrijetlom iz jugoistočne Azije. Latinski naziv mu je Zingiber officinale i pripada porodici Zingiberaceae, a bliski srodnici su mu kurkuma, kardamom i galangal. Botanički gledano, dio koji koristimo kao namirnicu i začin nije korijen već rizom – podzemna stabljika biljke. Ta stabljika je čvrsta, a meso sočno, manje ili više vlaknasto te istodobno aromatično, paprenasto, slatkasto, pikantno i ljuto.

Đumbir se smatra jednim od najzdravijih začina, a koristi se već tisućama godina kao djelotvorno sredstvo kod mnogih zdravstvenih tegoba.

 

Sastav đumbira

 

Iako rizom đumbira ne sadrži mnogo vitamina i minerala, iznimno se cijeni zbog više od sto bioaktivnih spojeva. Njih više od pedeset djeluje antioksidativno. Osobito se ističu gingeroli i shoegoli, među kojima su najznačajniji 6-gingerol i 6-shogaol. Spoj 6-gingerol ima iznimna farmakološka i fiziološka djelovanja, a odgovoran je za osobit okus i aromu đumbira.

 

Korisna svojstva đumbira

 

Prema istraživanjima mnogobrojni korisni spojevi u đumbiru sudjeluju u brojnim biološkim aktivnostima u organizmu, povoljno utječu na rad imunološkoga sustava, smanjuju posljedice stresa, ali imaju i protuupalne, antioksidativne i antikancerogene odlike. Đumbir povoljno utječe na metabolizam i cirkulaciju.

Đumbir se preporučuje u prevenciji i ublažavanju simptoma prehlade i gripe te drugih bakterijskih i virusnih infekcija. Obično se koristi u kombinaciji s limunom, medom i propolisom. Poboljšava dah.

 

Đumbir je koristan u prevenciji preuranjenoga starenja organizma i uz to povezane bolesti (srčano krvožilne i neurodegenerativne). Među ostalim, može utjecati na smanjenje lošega LDL kolesterola. Istraživanja govore da đumbir smanjuje razine šećera u krvi, koristan je i kod metaboličkoga sindroma, a time i dijabetesa tipa 2.  

 

U đumbiru se nalaze enzimi koji olakšavaju probavljanje hrane i probavne tegobe. Usto, đumbir sprečava zatvor stolice i ublažava vjetrove. Već samo 1–1,5 g može olakšati tegobe kod mučnine i povraćanja. Mogu ga koristiti i trudnice te osobe nakon operacija kao i one koje primaju kemoterapije, ali najbolje u dogovoru s liječnikom.

Đumbir može biti koristan saveznik u gubitku kilograma jer regulira razine inzulina u krvi što je povezano s debljinom.

Đumbir se uspješno koristi za ublažavanje tegoba vezanih uz osteoartritis, a preporučuje se i kod raznih bolova u zglobovima, glavobolja i bolnih menstruacija. Možemo ga konzumirati i/ili koristiti pripravke za masažu.

 

Uporaba

 

Đumbir kao začin. Đumbir možemo nabaviti i koristiti u raznim oblicima: svjež, sušen, prahu, mljeven, kristaliziran ili kandiran, ukiseljen i konzerviran. Zbog njegove oštrine uglavnom ga u manjim količinama dodajemo u razna jela. Veoma se cijeni u kulinarstvu – najrazličitijim slatkim i slanim jelima pruža osebujan okus i miris. Možemo ga dodavati u razne sokove i smnoothije. Često se koristi svježi đumbir, no nemamo li ga pri ruci, jednako je prikladan i đumbir u prahu (BIO Đumbir u prahu 150g).

 

Čaj izvrsno zagrijava organizam i preporučuje se kod svih gore navedenih tegoba. Na šalicu kipuće vode stavimo čajnu žlicu svježe naribanoga đumbira ili pola čajne žlice đumbira u prahu. Šalicu pokrijemo i ostavimo da odstoji 10 minuta, pa procijedimo i konzumiramo.

Proizvodi sa đumbirom. Na tržištu možemo pronaći mnogobrojne proizvode sa đumbirom: sokove, hranu, razne ljekovite pripravke (ekstrakti, tinkture), dodatke prehrani…

Hlapivo (eterično) ulje đumbira koristi se za inhalacije, kupke, ulja za masažu te ostalu kozmetiku. 

 

Izvori informacija:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#nutrition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-for-colds

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-for-colds#how-to-use

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15630214/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6721508/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#3.-May-help-with-weight-loss

 

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Briga o planetuBrigu o planetu
 • InovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira