U borbi protiv nesanice uz Sleep&Go

U borbi protiv nesanice uz Sleep&Go

Gotovo se svatko susreo s nesanicom i zna koliko ona iscrpljuje organizam. Da, to su one beskrajne večeri i noći kada legnemo u krevet i dugo ne možemo zaspati, noću se više puta budimo ili se ujutro prerano probudimo i više ne možemo spavati. Mnogi misle da problema sa spavanjem uglavnom imaju stariji ljudi, no mogu ih imati odrasli svih dobnih skupina, ali i djeca.

Problemi sa spavanjem mogu biti povremeni – primjerice kada sa sobom u krevet ponesemo probleme o kojima ne možemo prestati razmišljati. To nas ne treba zabrinjavati i pokoja takva noć može se svakome desiti. No ako to potraje, sljedećih večeri, koliko god iscrpljeni bili, ponovno ne možemo zaspati. I tako se začarani krug nastavlja a problem postaje kroničan.

 

Posljedice nesanice

 

Kod dugoročnih problema sa spavanjem zbog kratkoga i isprekidanoga sna ujutro se nećemo osjećati dobro. Bit ćemo pospani, umorni, neraspoloženi, razdražljivi, bezvoljni i nedostajat će nam energije. Teško ćemo se koncentrirati te usredotočiti na radne zadatke i obaveze koje imamo tijekom dana. Usto zbog usporenih refleksa možemo biti skloniji nezgodama, pa vožnja automobila može biti opasna.

Ignoriranjem ovih problema, uvelike možemo narušiti psihičko i fizičko zdravlje. U konačnici možemo postati tjeskobni i depresivni, narušiti međuljudske odnose te postati skloni debljanju.

 

Zašto ne možemo spavati

 

Dakle, nesanica i razni poremećaji spavanja mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a na njih mogu utjecati razni faktori. Tako trebamo uzeti u obzir pozitivne i negativne događaje, napetost i neizvjesnost. Sve nas to može ometati, jer kroz glavu prolaze na tisuće misli.

Također nesanicu uzrokuju promjene životnoga ritma i navika, putovanja... Uzrok mogu biti preobilna i teška večera, pušenje, suviše alkohola ili kave te određene vrste lijekova. Nesanicu mogu uzrokovati neka bolest ili tegoba, poput stresa, tjeskobe, depresije, sindroma nemirnih nogu, noćne more, mjesečarenje, menstrualni ciklus…

 

Promjene navika

 

Moramo se preispitati i razmisliti: zbog čega smo pod stresom, što nas muči, predstoji li nam neki važni događaj, radimo li previše… U mnogo slučajeva pomoći će nam promjena životnog stila. Trebamo više vremena posvetiti sebi, a možda pronaći neki hobi. Važno je uočiti loše navike i prestati s njima. Također, bitni su zdrava prehrana i tjelovježba. Osobe koje se tijekom dana premalo kreću trebale bi se početi baviti nekom tjelesnom aktivnošću, jer one potiču dobro raspoloženje, ali i zdrav umor od kojega sa lakše zaspi.

Pripazimo na to da odlazimo na počinak u isto vrijeme. Soba treba biti mračna, bez svjetala. Prije lijeganja u krevet dobro je prozračimo.

Kod većih problema sa spavanjem, osobito kada je uzrok neka bolest ili zdravstvena tegoba uvijek trebamo potražiti liječničku pomoć.

 

Opuštanje

 

            Kako su tjeskoba i stres najveći neprijatelji dobroga sna, trebamo se naučiti opustiti i to ne samo prije spavanja već i tijekom dana. Od raznih tehnika tu su joga, meditacija, vježbe disanja, autogeni trening i/ili druge tehnike opuštanja.

Također može pomoći opuštajuća masaža i topla kupka. U difuzer možemo staviti eterično ulje za opuštanje. U nekim slučajevima prije spavanja pomaže gledanje televizije, čitanje, slušanje glazbe…

 

Ljekovito bilje

 

Ljekovito bilje uvelike može pomoći kod problema sa spavanjem. Možemo ga upotrijebiti kao čaj, tinkture, macerate, eterična ulja i obliku dodataka prehrani. Koristimo ih za napitke, masaže, kupke, obloge, inhalacije… Neke od biljaka koje mogu pomoći su valerijana, kamilica, lavanda, matičnjak, hmelj, pasiflora…

Nažalost, uzimanje čajeva ima nedostatke. Mnogo puta nam nije prilika pripremiti ga i čekati da se malo ohladi. Usto, ako navečer uzimamo veću količinu tekućine velika je vjerojatnost da ćemo se noću morati ustajati radi mokrenja, a to nam nikako ne ide u prilog jer nam remeti miran san i nakon ustajanja se možemo razbuditi i ponovno imati problema da zaspimo.

Encian nudi posve prirodno i jednostavno rješenje: Sleep&Go. Ovaj dodatak prehrani sadrži suhe ekstrakte matičnjaka, kalifornijskoga zlatnoga maka, hmelja i pasiflore. Važno je naglasiti da ovi sastojci ne izazivaju ovisnost.

 • Kalifornijski zlatni mak (Eschscholzia californica Cham.) opušta te pomaže kod tjeskobe i nesanice.
 • Matičnjak (Melissa officinalis L.) pomaže kod stresa, opušta, umanjuje osjećaj tjeskobe i popravlja raspoloženje. Može olakšati probleme s nesanicom.
 • Hmelj (Humulus lupulus L.) Olakšava tjeskobu i nesanicu.
 • Pasiflora (Passiflora incarnata L.) umiruje um te olakšava tjeskobu i nesanicu.

 

Prije spavanja popijemo 3 tablete, a tu dnevnu dozu možemo smanjiti na 1 do 2 tablete. Ovaj dodatak prehrani prikladan je za vegetarijance. Ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina. 

Izvori:

https://www.healthline.com/health/sleeping-difficulty

https://www.helpguide.org/articles/sleep/sleep-disorders-and-problems.htm

https://www.rxlist.com/california_poppy/supplements.htm

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses

https://www.healthline.com/health/can-hops-get-me-to-sleep

https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira