Tjelovježba u trudnoci

Tjelovježba u trudnoci

Otkad sam saznala da ću po prvi put postati teta, počela sam intenzivnije proučavati i informirati se o tjelovježbi za trudnice. S obzirom na to da se radi o velikoj promjeni za žensko tijelo, gdje se osim hormonalnih javljaju i znatne fizičke promjene, tjelesna aktivnost od izuzetne je važnosti. Povećana težina u trudnoći opterećuje kukove, koljena i stopala, a mijenja se i statika tijela zbog čega se nerijetko javljaju i bolovi u leđima.

Žene koje su vježbale prije trudnoće svakako bi trebale nastaviti biti aktivne i tijekom trudnoće. Naravno, uz uvjet da je trudnoća uredna i da nema nikakvih komplikacija. No, čak i one koje prije nisu imale tu naviku, mogu isprobati neke od ovih vježbica istezanja i jačanja, kako bi olakšale svojem tijelu ovo prekrasno ali za mame jako intenzivno razdoblje.

Osim redovite tjelovježbe, u trudnoći je također jako bitna i prehrana. Doručak, kao najvažniji obrok u danu nikako ne treba preskakati, pogotovo u trudnoći. U tome vam mogu pomoći i nove Encianove proteinske zobene kaše od čokolade, borovnice i vanilije koje će vam pružiti dulji osjećaj sitosti i dati vam energiju za svakodnevne aktivnosti. Zobena kaša dobar je izvor proteina, bogata je različitim mineralima i blagotvorno utječe na probavu, s čime veliki broj trudnica ima problema.

Vježbe: 

a) U položaju četveronoške istovremeno podižemo ruku i suprotnu nogu. Ruku podižemo aktivacijom lopatice do visine ramena a nogu do visine kuka. Pazite da je položaj kralježnice u neutralnoj poziciji te da su ramena iznad dlanova a kukovi u liniji s koljenima. Odradite naizmjenično 10-12 ponavljanja.


   

                                                                                                 

 

b) Iz stojećeg položaja raširite ruke te noge postavite malo šire od širine kukova. Stopala zarotirajte prema van. Spuštajte se u čučanj gurajući koljena prema van. 
Napravite 8-10 ponavljanja.

c) Iz sjedećeg položaja na petama, sjednite malo u desnu stranu i podignite desnu ruku. Istežite se desnom rukom u lijevo. Ponovite vježbu i na drugu stranu.

d) Iz ležećeg položaja na boku, donju nogu blago savinite u koljenu a ruku stavite ispod glave. Gornja ruka podupire se ispred tijela u pod, a gornja noga podiže se pod kut od 45. Napravite 10 ponavljanja na svaku stranu.

d) Sjednite na pete i raširite koljena. Lagano se spustite naprijed u „položaj djeteta“ i opustite.

Potrudite se i pronađite dva do tri sata tjedno kako biste se posvetili sebi i svojem tijelu, i vaša beba će vam biti zahvalna. :) 

 

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira