Tekuca carolija u obliku jabucnog octa

Tekuca carolija u obliku jabucnog octa

Od vraćanja sjaja kosi do ublažavanja opekline od sunca, jabučni ocat manje-više tekuća je čarolija — ali još je korisniji upravo u vašoj kuhinji, kamo i pripada. Da bismo vas preobratili u obožavatelje jabučnog octa kakvi smo i sami, donosimo osam naših omiljenih načina kako iskoristiti njegove supermoći.

Zato obrišite prašinu s one boce u vašoj smočnici ili smjesta odite kupiti novu! :) 

 • Ublažite upalu grla

Pripremamo eliksir za ublaživanje upale grla s jednakim dijelovima jabučnog octa i meda (i trunkom kajenskog papra) koje umiješamo u toplu vodu. Zapravo nam se okus počeo toliko sviđati da ga često pijemo odmah ujutro ili sredinom popodneva, čak i kad ne moramo liječiti nadraženo grlo.

 • Koristite ga umjesto limuna

I limunov sok i jabučni ocat su kiseli i zato jedan drugome mogu biti zamjena u preljevu za salate. Mi volimo napraviti jednostavan preljev samo od limunova soka i maslinova ulja, ali ako nam ponestane limuna, možemo posegnuti za jabučnim octom da bismo zelenom povrću dodali onu živost koju tražimo.

 • Koristite ga umjesto balzamičnog octa

Kad smo već kod salata, jabučni ocat također se može upotrijebiti umjesto balzamičnog octa. Balzamični ocat raskošan je i voćni s ugodnim trpkim okusom. Zato je najbolja zamjena za njega jabučni ocat, s blagim okusom jabuke i sličnom prirodom začinjenosti.

Bonus: jabučni ocat obično je puno jeftiniji i neće promijeniti boju hrane u koju ga dodajete. Zato očuvajte zelenu boju povrća pomoću jabučnog octa.

 • Dodajte ga u vodu koja ključa kada pripremate tvrdo kuhana jaja

Neka vam tvrdo kuhana jaja odsad ne pucaju! Dodajte žlicu jabučnog octa u vodu kada kuhate jaja da biste spriječili pucanje tih lijepih ljuski. Ovo ipak preporučujemo samo za svježija jaja jer su starija jaja već lužnatija od svježih (za starija jaja umjesto toga rabite sodu bikarbonu).

Ovdje se ne radi samo o estetici: ne želite da bjelanjak iscuri iz ljuske ili da voda uđe unutra i pokvari vaš tvrdo kuhani uradak.

 • Učinite ga tajnim sastojkom u vašoj američkoj salati od kupusa (engl. coleslaw)

Objavljujemo svijetu svoj tajni sastojak salate od kupusa, koji i nije velika tajna. Jabučni ocat savršen je u salati od kupusa jer blaga slatkoća jabuke i trpki okus upotpunjuju hrskavi kupus i drugo povrće. Želite dodatno pojačati okus jabuke? Dodajte u salatu i prave jabuke.

 • Dodajte ga u umak za jela s roštilja

Dodavanjem jabučnog octa u vaš umak za jela s roštilja izbalansirat ćete ljepljivi, slatki okus i teksturu melase. Ne vjerujete nam?  Postoji nekoliko različitih recepata za nepobjedive umake za jela s roštilja zbog kojih ćete promijeniti mišljenje. Dodajte malo začina i malo topline i dobit ćete savršen umak za trganu svinjetinu (engl. pulled pork).

 • Marinirajte meso u octu

Mariniranjem mesa u jabučnom octu možete ga omekšati, ali pazite da ne dodate previše octa i ne marinirate meso predugo (vrlo je kiseo, tako da predugo izlaganje može razgraditi vlakna u mesu i učiniti ga kašastim). Također, nemojte u octu marinirati meke plodove mora jer ćete ih na taj način skuhati!

 • Probajte dodati začine i začinsko bilje u šalicu octa, a zatim ostavite meso u toj mješavini preko noći. 
 • Upotrijebite ga za domaće  kisele krastavce

Izgleda da je bijeli ocat klasično sredstvo za pripremu domaćih kiselih krastavaca. Ali što kažete na rasol pripremljen s našim dragim jabučnim octom? On dodaje trpkost, naravno, ali također i dobrodošlu dozu slatkoće vašim kiselim krastavcima.

Nadamo se da će se ona boca jabučnog octa koju ste skrivali otraga u ormariću uz ove prijedloge za uporabu preseliti u njegov prednji dio i u vaša jela, naravno. :) 

 

 

 

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira