Pšenicne i zobene posije: recite lošoj probavi zbogom!

Pšenicne i zobene posije: recite lošoj probavi zbogom!

Nažalost, uz današnji stil života loša probava nije nikakva rijetkost. Dobar dio dana provodimo sjedeći, često uz mnogo obaveza i stresa. Kada se uz to doda loša prehrana gdje prevladava brza hrana s mnogo bijeloga brašna (kruh, peciva, tjestenina, riža, krumpir, slastice…) problem postaje još veći. Stolica može biti tvrda i neredovita, što je nerijetko popraćeno nelagodom, nadutošću, ali i hemoroidima.

Za bolju i redovitu probavu svakako je potrebno više kretanja, ali trebamo pripaziti i na svakodnevnu prehranu koja bi trebala bi biti što raznovrsnija – s dovoljno proteina, složenih ugljikohidrata, zdravih masnoća, mnogo tekućine (vode), obiljem voća i povrća koje je osim vitamina, minerala i zaštitnih tvari važno i zbog značajne količine vlakana koja su presudna za redovitu i dobru probavu. Zbog tih prehrambenih vlakana veliku važnost u prehrani imaju mahunarke, ali i cjelovite žitarice koje pri obradi nisu oljuštene i sadrže ovojnicu (integralne žitarice).

Dnevno se preporučuje unositi 25 do 30 grama vlakana. Često nemamo vremena voditi računa o količini vlakana u obrocima pa ih u prehrani bude premalo. Osim raznovrsnom prehranom, možemo ih unositi tako da uobičajenim jelima dodajemo posije (mekinje). To su ostaci nakon ljuštenja zrna žitarica, a u svome sastavu imaju prehrambena vlakna koja su zaslužna za zdravlje i crijeva te poticanje njihova rada. Tako nam, kada je u pitanju loša probava, posije mogu postati velikim saveznikom, jer osim što sprečavaju zatvor stolice, uspješno ga i liječe. Za razliku od mnogih lijekova, posije ne izazivaju navikavanje.  

Posije sadrže dvije vrste prehrambenih vlakana. Netopiva vlakna zbog vode bubre, povećavaju volumen stolice i ubrzavaju probavu (zato je važno uzimati dosta tekućine). Topiva vlakna u dodiru s vodom ne bubre, već se otapaju i postaju želatinozna te uglavnom služe kao hrana dobrim bakterijama u crijevima, što je također važno za dobro funkcioniranje probave i zdravlje općenito. Ona i usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, snižavaju loš LDL kolesterol te apsorbiraju štetne tvari. Posije općenito potiču rad žuči, daju dulji osjećaj sitosti pa iza obroka nećemo brzo posezati za hranom, što je bitno i za osobe koje žele skinuti višak kilograma. Smatra se da unos vlakana štiti organizam od nekih vrsta raka, dijabetesa tipa B i visokoga krvnoga tlaka.

 

Pšenične posije. Vanjska ljuska zrna pšenice sadrži obilje prehrambenih vlakana (približno 45 %). Od toga je više od 90% netopivih. Od ostalih tvari tu se nalaze minerali poput fosfora, magnezija, cinka, mangana, selena, bakra i željeza te ponešto vitamina B kompleksa. Valja napomenuti da pšenične posije ne smiju koristiti osobe koje boluju od celijakije i intolerancije na pšenicu.
 

Za normaliziranje probave i redovitu stolicu dodavanje posija u prehranu treba biti postupno kako bi se organizam naviknuo (a osobito probavni sustav). Dodavanje može započeti s jednom žlicom posija. Nakon pet dana količinu možemo povećati za žlicu. Čitajmo deklaracije gdje ćemo vidjeti koliko vlakana sadrži određeni proizvod. Tijekom dana ne zaboravimo redovito konzumirati tekućinu (najbolje vodu), a osobito nakon obroka s posijama – kako bi nabubrile.

Posije ćemo odabrati prema vlastitome ukusu, a možemo ih koristiti u bilo koje doba dana, u bilo kojem obroku. Možemo ih pomiješati s mliječnim proizvodima (mlijeko, jogurt, acidofil, kefir…). Možemo ih dodavati u kašice, napitke i smoothije, salate, juhe i variva, kao i u smjese (tijesta) za izradu kruha, peciva, kolača i ostalih grickalica i slastica…

Povezani proizvodi

Müsli 5 vrsta voća, 500g
3,99 (kn 30,06)
Napitak od lješnjaka 1l
3,89 (kn 29,31)
Napitak od zobi i badema 1l
3,89 (kn 29,31)
Top
Cornflakes 1kg
5,75 (kn 43,32)
Napitak od badema 250ml
1,65 (kn 12,43)
Ortisan Forte Voćne Kocke 120g
10,29 (kn 77,55)
Sportina žitarice, 375g
2,75 (kn 20,72)
Zobene pahuljice krupne, 500g
1,69 (kn 12,73)
Zobene pahuljice sitne, 500g
1,69 (kn 12,73)
%
Švedska grenčica mješavina, 184g
7,32 (kn 55,15)11,28 (kn 84,99)
NC zadnjih 30 dana:11,28 (kn 84,99)
Top
%
Švedska grenčica tinktura, 200ml
8,37 (kn 63,06)12,90 (kn 97,20)
NC zadnjih 30 dana:12,90 (kn 97,20)

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Briga o planetuBrigu o planetu
 • InovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira