Prirodna univerzalna sredstva za cišcenje

Prirodna univerzalna sredstva za cišcenje

Za čišćenje, održavanje i njegu prostorija te raznih predmeta u našemu domu vjerojatno koristimo mnogobrojna sredstva za čišćenje koja kupujemo u trgovinama. Ona mogu biti različitoga sastava, a neka od njih sadrže spojeve koji nisu dobri za naše zdravlje i okoliš. Stoga je sve više ljudi zainteresirano za neko za zdravije, za okoliš prihvatljivo, ali i djelotvorno prirodno sredstvo za čišćenje. Takva sredstva možemo kupiti, ali i jednostavno načiniti kod kuće.
 

Domaće sredstvo za čišćenje sigurnije je za zdravlje i okoliš (eko sredstvo za čišćenje), a može biti jednako učinkovito i mirisno te često i jeftinije od raznih kupovnih varijanti. Također, možemo ga kreirati u tren oka prema vlastitim potrebama od jednostavnih sastojaka koje imamo gotovo uvijek imamo kod kuće.


 

Eko sredstvo za čišćenje – najvažniji sastojci
 

Općenito, koje god sredstvo trebamo u domaćinstvu (sapuni i deterdženti za ruke, higijenu, rublje i kućanstvo) uvijek trebamo nastojati da ono bude ekološki prihvatljivo. To je važno i kada sami kreiramo svoje domaće sredstvo za čišćenje, jer se u nekim receptima kao sastojak navode određene količine sapuna ili deterdženta. Ako ih ne izrađujemo sami, takva ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje možemo nabaviti u trgovinama.

Sastojke za eko sredstvo za čišćenje uglavnom imamo kod kuće, pa osim što su nam gotovo uvijek pri ruci, jeftini su i neškodljivi. Možemo ih koristiti pojedinačno, ali i u raznim kombinacijama kao univerzalno sredstvo za čišćenje raznih vrsta površina.

 

Soda bikarbona najbolje djeluje kod nečistoća na bazi proteina i masnoće te prljavštine od životinja. Neutralizira mirise. Sodu bikarbonu koristimo otopljenu ili u prahu (kao abrazivno sredstvo) i za većinu površina je neškodljiva. Pomiješana s octom stvara burnu reakciju koja služi za odčepljivanje odvoda.
 

https://encian.hr/soda-bikarbona-500-g-proizvod-539/

https://encian.hr/soda-bikarbona-1kg-proizvod-701/
 

Sol (natrijev klorid). Svako kućanstvo ima sol (morsku, kamenu ili himalajsku), a nju možemo koristiti za čišćenje. Usto lagano dezinficira površine. Neotopljena sol blago je abrazivno sredstvo.

https://encian.hr/himalajska-sol-sitna-proizvod-441/
https://encian.hr/himalajska-sol-1kg-proizvod-700/
 

Ocat je izvrsno univerzalno sredstvo za čišćenje. Ima kiseli pH pa stupa u reakciju s alkalnim tvarima te otapa kamenac i ostatke sapuna. Blagi je i dezinficijens, suzbija plijesan, uklanja mrlje od kave, čaja i hrđe. Najčešće se prodaje ocat s 5% octene kiseline, no učinkovitiji je onaj s 9% pa i više. Kod većeg postotka kiseline trebamo zaštititi ruke i pripaziti da ne oštetimo osjetljive tkanine i površine. Za čišćenje najčešće koristimo obični (bijeli) industrijski alkoholni ocat, a kao blaga sredstva mogu poslužiti i ostale vrste octova (jabučni, vinski). Ocat uglavnom razrjeđujemo tako da na 10 dijelova vode stavimo 1 dio octa. Kada je u pitanju jača prljavština, stavimo više octa.

https://encian.hr/bio-jabucni-ocat-proizvod-416/
https://encian.hr/jabucni-ocat-prirodni-nefiltrirani-jabucni-ocat-proizvod-164/
 

Limun. Sok limuna možemo koristiti kao posve prirodno sredstvo za čišćenje raznih površina – čisti ih, pruža im sjaj i svježinu te ih blago dezinficira. Zbog sadržaja kiseline koristan je u borbi protiv kamenca. U neka sredstva možemo staviti i koricu limuna. Još snažnije djeluje limunska kiselina koju možemo kupiti u trgovinama s prehranom jer često koristi za pripremu zimnice. Ona se nalazi u kristalićima od kojih možemo načiniti tekućinu za pranje. Kristalići uz dodatak malo vode abrazivno su sredstvo.

Alkohol je dezinficijens. Što je postotak alkohola veći, učinak je jači i možemo ga koristiti zasebno ili ga dodati u sredstvo za čišćenje. Kao blagi dezinficijens djeluje i domaća rakija.

Eterična ulja ne koristimo za samo čišćenje i nisu obavezni dodaci. Dodajemo ih radi mirisa i osvježavanja prostora, neka od njih djeluju dezinfekcijski (čajevac, limun, grejp, lavanda, eukaliptus, ružmarin, lovor, mirta, ravensara…). Radi mirisa možemo odabrati neko eterično ulje prema svome ukusu: cimet, eukaliptus, bor, jela, naranča, limunska trava….


 

Načinimo univerzalno sredstvo za čišćenje
 

Sredstvo za čišćenje načinit ćemo prema raspoloživim sastojcima i njihovim svojstvima koje smo naveli u prethodnome odlomku.

Imajmo na umu da sredstva koja sadrže kiselinu (ocat, limunska kiselina) nisu pogodna za čišćenje površina i predmeta od kamena, granita, mramora, lijevanog željeza, aluminija ili čija je površina prekrivena voskom jer ih može oštetiti.

Uvijek trebamo pripaziti kod čišćenja osjetljivih materijala; bilo koje domaće sredstvo za čišćenje trebamo iskušati na manje vidljivome dijelu predmeta ili površine.

Ne trebamo brinuti zbog neugodnog mirisa octa – brzo će ishlapjeti. U svoje domaće sredstvo za čišćenje možemo dodati po nekoliko kapi eteričnih ulja prema ukusu.

Nakon čišćenja, površinu ili predmet isperemo vodom te ih obrišemo suhom krpom.

 

Sredstvo za čišćenje sa sodom bikarbonom:

1 l vode

2 čajne žlice sode bikarbone

malo tekućega sapuna

Sastojke pomiješamo i koristimo za čišćenje raznih površina u kući. Možemo dodati i više sode bikarbone, no trebamo pripaziti da nam na nekim materijalima ne ostaju mrlje.

 

Sredstvo za čišćenje s octom i sodom bikarbonom

2 l vode

½ šalice octa

¼ šalice sode bikarbone

Sastojke pomiješamo i koristimo za čišćenje raznih površina u kući.

 

Univerzalno sredstvo za čišćenje

1 l octa

1 l vode
korica limuna
grančice ružmarina

Sve sastojke stavimo u posudu s poklopcem i ostavimo da odstoji tjedan dana. Procijedimo i stavimo u bočicu (može i s rasprskivačem) te koristimo.


 

Abrazivna sredstva za čišćenje
 

Tvrdokorna zaprljanja u kupaonici i kuhinji lakše ćemo očistiti abrazivnim sredstvom. To mogu biti:

- sol, soda bikarbona ili limunska kiselina

- mješavina soli i limunovoga soka ili octa 

Od odabranih sastojaka uz dodatak malo vode octa ili limunovoga soka načinimo pastu kojom trljamo zaprljanje. Potom površinu očistimo na uobičajeni način.

 

Izvori:

Irena Biličić: Blistav dom uz jednostavna ekološka sredstva za čišćenje, Dušević & Kršovnik, Rijeka 2013.

https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a24885/make-at-home-cleaners/

https://www.bhg.com/homekeeping/house-cleaning/cleaning-products-tools/homemade-cleaners/

https://keeperofthehome.org/homemade-all-natural-cleaning-recipes/

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira