Pita s bundevom
SASTOJCI:
Tijesto:
250 g Superfoods Bio rižinog bašna
1 žličica Encian himalajske soli
1/2 žličice Superfoods Bio cejlonskog cimeta
125 g hladnog maslaca
1 jaje
1 dcl hladne vode
Punjenje:
450 g pirea od bundeve (butternut ili hokaido) - 1 kom veće cijele bundeve
100 g Encian nerafiniranog smeđeg šećera (Light Muscovado)
2 jaja
1/2 žličice Encian himalajske soli
1 žličica Superfoods Bio cejlonskog cimeta
1/4 žličice Superfoods Bio đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
250 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Pomiješati zajedno rižino brašno, himalajsku sol i cimet.
Dodati maslac i mikserom s nastavkom za tijesto izmiksati dok se ne dobije pjeskasta smjesa.
Dodati umućeno jaje, izmiksati.
Početi mijesiti rukama, te dodavati po malo hladne vode, dok ne dobijete glatko, mekano tijesto.
Napraviti kuglu, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
Za to vrijeme, bundevu oguliti, izvaditi koštice, narezati na veće kocke i staviti u pećnicu na 200 C cca 25-30 min (dok ne omekani).
Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se malo ohladi, i u blenderu napraviti pire.
U drugoj zdjeli izmutiti jaja, dodati šećer, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, pire od bundeve i slatko vrhnje.
Sve zajedno dobro izmiksati dok se ne dobije glatka jednolična smjesa.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka, izvaljati ga na debljinu cca 5 mm, staviti u kalup za pite (promjer 28 cm), ispikati na par mjesta vilicom, uliti smjesu.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 C 15 min, zatim smanjiti na 175 C još 25-30 min.
Poslužiti uz šlag.