Organski proizvodi: što jamci da su stvarno takvi?

Organski proizvodi: što jamci da su stvarno takvi?

Često postoje pitanja, nedoumice pa i sumnje kako pri kupnji možemo biti sigurni da je neki proizvod doista organskog podrijetla. U ovom članku vam to želimo objasniti.

Označavanje proizvoda izrazima bio, eko, ekološki ili  organski smije se koristiti samo kod proizvoda koji sadrži minimalno 95% sastojaka poljoprivrednog podrijetla proizvedenih po pravilima ekološke proizvodnje, što znači bez upotrebe GMO sastojaka, pesticida, herbicida ili mineralnih dušičnih gnojiva. Zadovoljava li proizvod navedene zahtjeve potvrđuje potvrdnica/ certifikat kojeg izdaje ovlašteno kontrolno tijelo na temelju inspekcijskog nadzora u državi gdje je proizvod proizveden ili uzgojen. Certifikat ima ograničeno vrijeme trajanja te ga je potrebno redovito obnavljati. Svako kontrolno tijelo mora biti ovlašteno od nadležne državne isntitucije i ima svoj jedinstveni kodni broj. Taj kodni broj stavlja se i na svaku jedinicu proizvoda. Svaka država EU posjeduje popis ovlaštenih kontrolnih tijela koja nadziru ekološku proizvodnju i isto tako na nivou EU postoji popis priznatih kontrolnih tijela za zemlje izvan EU tzv. treće temlje.

Pri nabavi proizvoda ili sastojaka izvan EU,  osim važećeg organskog certifikata prilikom izvoza,  svaku pošiljku treba pratiti i potvrda o inspekciji koju ispunjava kontrolno tijelo prilikom otpreme iz te zemlje. Na toj potvrdi upisuje se naziv proizvoda, broj organskog certifikata, serija i količina proizvoda. Prilikom dolaska pošiljke, tj. na ulazu u Hrvatsku,  istu potvrdu ovjerava i Carina te time potvrđuje da uvezeni proizvod ispunjava zahtjeve ekološke proizvodnje. Jedino proizvodi koji imaju ovjerenu potvrdu o inpekciji mogu se označiti kao organski/ ekološki.

Ukoliko se uvezeni proizvodi dalje prepakiravaju potrebno je od ovlaštenog kontrolnog tijela u RH dobiti potvrdnicu ili certifikat. Organski certifikat je moguće dobiti jedino ako se dokaže kompletna sljedivost od proizvođača sirovine do konačnog proizvoda koji se stavlja na tržište.

Ovo je praksa koju Encian redovito provodi i iza koje stoji. Vaše povjerenje nam je od najveće važnosti i ne želimo ga izgubiti nudeći naoko jeftine proizvode, ali u koje nismo sami sigurni. Nadamo se da ćete to prepoznati i da će vam ovaj prikaz olakšati odluku. 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira