Organska hrana cini razliku

Organska hrana cini razliku

Često se može čuti ili pročitati da je organska hrana dobra za ljudsko zdravlje te da ju treba unositi u organizam. Međutim, mnogi uopće nisu svjesni toga što je organska hrana i zašto točno ju naše tijelo treba. Stoga je važno saznati koje su njene prednosti i što sve ona sadrži.

 

1. Prirodno je zdravo

Organska hrana ona je koja je uzgojena na prirodan način te ne sadrži umjetne dodatke (npr. pesticide), već se uzgaja pomoću prirodnih gnojiva. Rezultati znanstvenih istraživanja  u kojem je sudjelovalo preko 100 djece pokazuju da se razina određenih pesticida u tijelu drastično smanjila nakon samo kratkog konzumiranja organske hrane, dok se prelaskom na konvencionalnu prehranu broj pesticida u tijelu ponovno jako brzo povećava. Stoga postoji osnovana zabrinutost i sve veća potreba za konzumiranjem organske hrane, osobito ako se radi o djeci, starijima ili trudnicama. Pitanje zdravstvene sigurnosti zasigurno je jedan od glavnih razloga zašto mijenjati svoju prehranu.

 

2. „Zelena“ hrana

Organska hrana uzgaja se ekološki i time je puno prihvatljivija za okoliš jer ne sadrži pesticide i gnojiva koji mogu uništiti zemlju. Ekološkim uzgojem smanjuje se zagađenje vode, erozija tla i štedi energija. Također, ovakvi su uvjeti pogodni i za male životinje (poput ptica) koje se ekološkim uzgojem neće otrovati od pesticida. 

 

3. Veća nutritivna vrijednost

Jedna od glavnih beneficija organske hrane jest što sadrži jako puno nutrijenata. Neka istraživanja pokazala su da u organskom mlijeku ima čak 50% više omega-3 masnih kiselina nego u neorganskom. Nadalje, neke znanstvene studije i analize organske hrane dokazale su da ona sadrži veću kvalitetu bjelančevina, veći sadržaj vitamina C i minerala, a nedavno je otkriveno i da sadrže razne antioksidanse. Što se tiče konkretnih brojki koje dokazuju nutritivnu vrijednost organske hrane, postoje znanstvena istraživanja koja su pokazala 27 % više vitamina C, 22.1 % više željeza, 29,3 % više magnezija te 13.6 % više fosfora u organskoj nego u neorganskoj hrani. Jedan od glavnih razloga za to jest što se organsko povrće i voće uzgajaju postepeno i prirodno, a poštujući ciklus rasta i razvoja, proizvodi na kraju budu kvalitetniji i nutritivno bogatiji.

 

4. „GMO-free“ hrana

Genetski modificirana hrana može ostaviti loše posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš jer razni modificirani geni mogu „pobjeći“ u prirodu te preći na biljke, životinje i ljude. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima, dobro je poznato da GMO može izazvati alergije i toksičnost te imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Uzgoj GM usjeva može smanjiti i bioraznolikost jer je glavni cilj što veća i brža proizvodnja nekog proizvoda uz što manji trošak. S druge strane, organska hrana, čiji se DNK ne mijenja i koja nastaje tradicionalnim križanjem, uzgaja se puno duže i u prirodnim uvjetima. Dok se GMO uzgoj bazira na kvantiteti, organski se uzgoj usredotočuje na kvalitetu.  

 

5. Svježina namirnica

Dodavanjem umjetnih sastojaka u neorgansku hranu, kao što su konzervansi, može se činiti kako je hrana dugo svježa jer joj se izgled izvana ne mijenja. Međutim, takva je hrana puno nezdravija i sadrži manjak hranjivih sastojaka. Organska je hrana uvijek svježa i često se prodaje blizu farme na kojoj se uzgaja kako bi se prodala dok je svježina još uvijek očuvana, a proizvod sočan. Osobito je pametno kupovati organsku hranu u sezoni jer to osigurava dodatnu svježinu, manju cijenu i posebnu ugodu za nepce.   

 

6. Zdravlje je na prvom mjestu

Glavne i poželjne karakteristike svakog prehrambenog proizvoda su da je fin, svjež i zdrav. Sve su to znanstveno dokazane karakteristike organske hrane koja je visoko kvalitetna, očuvana te bogata nutrijentima. Kako raste svijest o važnosti korištenja neprskane i zdrave hrane, time je i potražnja za organskom hranom sve veća iz dana u dan. Organska hrana doista čini razliku – za okoliš, biljke, životinje i ljude te je jedan od preduvjeta za bolju i zdraviju budućnost.

Encian oranska hrana:

https://encian.hr/bio-aloe-vera-sok-imunitet-proizvod-428/
https://encian.hr/upload/catalog/attributes/glutenfree_5c2dba651ea2e.svg
https://encian.hr/bio-kokosov-secer-proizvod-386/
https://encian.hr/bio-cejlonski-cimet-prahu-150-g-proizvod-487
https://encian.hr/bio-chia-kruh-350-g-proizvod-601
https://encian.hr/bio-chia-sjemenke-piksa-200-g-proizvod-490/
https://encian.hr/brasno-laneno-bio-250-g-proizvod-628/
https://encian.hr/maticna-mlijec-bio-imunitet-proizvod-429/
https://encian.hr/bio-kurkuma-prahu-150-g-proizvod-488/
https://encian.hr/brasno-kokosovo-bio-250-g-sitno-proizvod-623
 

IZVORI:

 1. https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/organic-foods.htm
 2. https://www.krenizdravo.hr/prehrana/organska-hrana-sto-je-to-i-je-li-bolja-od-obicne
 3. https://www.krenizdravo.hr/prehrana/sto-je-gmo-hrana-ucinci-na-zdravlje
 4. https://www.zdravobudi.hr/clanak/461/je-li-organska-hrana-zdravija

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira