Odaberite najbolji kruh u vrijeme izolacije

Odaberite najbolji kruh u vrijeme izolacije

Bez kruha smo uglavnom izgubljeni pa tako i u vrijeme izolacije pribjegavamo na sve načine kako doći do kruha, biilo da ga sami izrađujemo ili kupujemo. 

Ono što je važno pri izboru kruha je da kruh bude u što većem postotku od cjelovitog zrna žita, najčešće je to pšenica kada pričamo o kruhu, ali tu su i druge žitarice poput zobi, raži, ječma i slično, što nam upravo nude Mestemacher kruhovi produljene svježine njemačke originalne recepture. Oni dokazuju da kruh ne mora biti samo od pšenice jer Mestemacher u svom asortimanu i ima kruhove poput raženog s 3 vrste žitarica, zobenog kruha, i fitness trajnog kruha. 

Važno je dobiti sve dijelove zrna žita, a samim time ćemo dobiti ugljikohidrate (škrob), dobiti ćemo i bjelančevine i masti, pa nešto vitamina (B kompleksa) i minerala (mangan, magnezij), a uz to i vrlo važna prehrambena vlakna. Naravno da ćemo iz kruha dobiti najviše ugljikohidrata i na to moramo računati, no upravo prehrambena vlakna koja se skrivaju u cjelovitom zrnu žita pomoći će da ti ugljikohidrati sporije uđu u krv te će poraditi na našoj probavi koja nekima zadaje dosta muke, pogotovo ako rabe rafinirane pekarske proizvode i pritom se malo kreću.  Prehrambena vlakna također će smanjiti loš, a povećati dobar kolesterol te pomoći u prevenciji raka debelog crijeva.

U kruhu se mogu naći i sjemenke, poput chia, suncokretove, bundevine, sezamove ili lanene koje su odličan dodatni izvor prehrambenih vlakana i zdravih masnoća. Sve to ćemo naći u kruhu poput chia kruha i raženog  kruha sa sjemenkama suncokreta.

Također se mogu dodati i orašasti plodovi kao i neko povrće poput mrkve koje će u proteinskim oblicima kruha dati punoću kao npr. proteinski kruh s mrkvom i proteinski kruh s orasima.

Ono što je važno kod kruha, nakon što smo izabrali što nam odgovara, a odgovara i našem organizmu zbog pregršt sastojaka koje smo nabrojali i pojasnili zašto su važni i dobri, ne smijemo zaboraviti na količinu.

Dakle svaki pa  i najzdraviji kruh ima svoju energetsku vrijednost i treba se konzumirati u umjerenim količinama. Ujutro uz neki kvalitetan namaz na bazi svježeg sira, humus ili sl. U ručku ukoliko imamo ugljikohidratni prilog- ne treba nam kruh, te naveče uz neku šarenu salatu.

Naravno ne zaboravimo, količina je važna!

Bijeli kruh i svi ostali proizvodi od rafiniranog brašna, dakle onog koje u sebi sadrži isključivo škrob i gluten, bez prehrambenih vlakana, masti, bjelančevina, vitamina i minerala  potiče metabolički sindrom, povećava inzulinsku rezistenciju, koja dovodi do dijabetesa tipa 2 i bolesti srca i krvožilnog sustava.

Karakteristike metaboličkog sindroma su nakupljanje masti u gornjem dijelu tijela oko organa tzv. visceralna masnoća koja dovodi do povećanih triglicerida i povećanog krvnog tlaka, a smanjenja razine dobrog HDL kolesterola  koji ima zaštitnu ulogu.

Zaključak je da, kad god je to moguće, a pogotovo u ovo vrijeme COVID-19, uvijek biramo kruh od cjelovitog brašna jer uz sve spomenuto smanjuje i upalna stanja u organizmu te čuva žensko zdravlje.

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira