Nutritivno blago kokosovog šecera

Nutritivno blago kokosovog šecera

Kokosov šećer dobiva se iz biljnog soka kokosovih cvjetnih pupova.
Kokosov cvjetni pupoljak ručno se zareže, a sok koji kaplje iz njega te se na taj način skuplja u posudu. Nakon toga sok se tradicionalno obrađuje zagrijavanjem dok sva tekućina ne ispari.

Kokosov šećer nije prehrambena superhrana, ali sadrži niz vitamina i minerala poput vitamina B i C, kalija, fosfora, magnezija, kalcija, cinka, željeza i bakra te količine fitonutrijenata, kao što su polifenoli, flavonoidi, anthocijanidi i antioksidansi.

Glikemijski indeks koji služi za određivanje za koliko i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi, u kokosovom šećeru iznosi tek 35 GI dok kod redovnog stolnog šećera iznosi 60-75 GI stoga je kokosov šećer idealna alternativa bijelom šećeru posebice je idealno rješenje za dijabetičare.

Također, kokosov šećer sadrži puno manje fruktoze od bijelog šećera, a zašto je to važno? Jer se fruktoza u tijelu brzo pretvara u masno tkivo.

S obzirom da današnje ankete pokazuju da prosječna odrasla osoba pojede barem dvije žličice bijelog šećera dnevno više od preporučene doze koji osim što je pun kalorija, štetan je za ljudski organizam te stvara ovisnost, dolazimo i do zaključka da je krajnje vrijeme da u svoju prehranu uvrstimo kokosov šećer.

Još jedan poticaj više neka bude objava UN Organizacije za hranu i poljoprivredu da je šećer kokosove palme bio najodrživiji zaslađivač na svijetu u 2014. godini jer ne sadrži nikakve umjetne pojačivače niti je kemijski izmijenjen.

Encian Bio Kokosov šećer je 100% čisti bio šećer kokosove palme bez dodataka te je pogodan za izradu svih jela i napitaka.

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Briga o planetuBrigu o planetu
 • InovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira