Natrijev askorbat - vrijedan oblik vitamina C

Natrijev askorbat - vrijedan oblik vitamina C

Važan za sve, sportaše, rekreativce, stare, mlade, djecu. Neutralizira slobodne radikale i time štiti zdravlje stanica. Stvara zaštitu od autoimunih bolesti, plućnih i neuroloških bolesti, raka i ateroskleroze. Ukoliko se tijekom dana osjećamo umorno ili smo u doticaju sa virusima  dobro će nam doći dodatne količine vitamina C.  No krenimo redom.

Natrijev askorbat je natrijeva sol askorbinske kiseline, prirodni antioksidans. Neophodan za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, kosti, kožu i krvne žile, te za apsorpciju željeza u krvi, bolju apsorpciju vitamina E s kojim stvara dodatni antioksidativni štit organizma.

Skorbut je avitaminoza koja je pogađala pomorce na dugim prekooceanskim putovanjima, bolest koja se upravo liječi askorbinskom kiselinom i danas je nasreću iskorijenjen. Simptomi koji se javljaju su oštećenje kapilara i krvarenje, upala zubnog mesa i labavljenje zuba. Ljudski organizam ima čak dva puta veće potrebe za askorbinskom kiselinom od ostalih vitamina.

Askorbinska kiselina ili vitamin C iznimno je vrijedna tvar koja pomaže kod većine neželjenih stanja pa čak i bolesti poput astme, alergije, srčanih bolesti, stanja stresa, pretilosti i sl.

Možemo postaviti pitanje, zašto vitamin C kao dodatak kada ga imamo u hrani no moramo znati da uzimanje vitamina C u obliku dodataka ne umanjuje važnost pravilne prehrane. Kako bi se sam dodatak što bolje apsorbirao moramo se pravilno i zdravo hraniti. Namirnice bogate vitaminom C su iznimno važne i ovisno o dobu godine treba ih uvrstiti u prehranu, pa tako nadolazeće jagode i trešnje su dobar izvor vitamina C, potom paprika, a  preko zime već pomalo iza nas ali vrijedno znati kivi, citrusi, kiselo zelje i nar.

No vitamin C se gubi termičkom obradom hrane, dužim stajanjem iste, nepravilnim skladištenjem, u doticaju sa zrakom. Vitamin C iz tijela gubi se i stresnim načinom života, pušenjem, izloženost smogu i dimu, konzumacija lijekova i oralnih kontraceptiva.

Vitamin C je važan za pregršt već spomenutih stanja, no stavimo naglasak na infekcije i ojačavanje imuniteta što nam je sada svima u fokusu.

Vitamin C jača prirodni obrambeni mehanizam organizma, potiče rad našeg imunosnog sustava, jer sve stanice tog sustava dobivaju potporu od vitamina C, stoga je vitamin C glavno sredstvo u borbi protiv virusnih infekcija, a gotovo ista reakcija zbiva se prilikom bakterijske infekcije, jer se neutraliziraju bakterijski toksini.

Stoga ne zaboravite na svoju dnevnu dozu Natrijevog askorbata umješanog u cijeđeni sok od naranče ili limuna kako bi se štitili od nevidljivih neprijatelja poput COVIDA-19.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira