Na koji nacin ruža utjece na psihicko i fizicko zdravlje?

Na koji nacin ruža utjece na psihicko i fizicko zdravlje?

 

            Ruža se često naziva kraljicom cvijeća jer neumorno i obilno cvate te svojim prekrasnim cvjetovima ukrašava vrtove. Danas je poznato više od 200 vrsta i više od 18 000 sorata ruža koje se razlikuju načinom rasta, bojom i oblikom listova te raznim oblicima i bojama cvjetova. Neke su intenzivna, opojnoga mirisa koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Zbog svega toga ruža se veoma cijeni kao ukrasna biljka i neizostavan je stanovnik gotovo svakoga vrta. Često se koristi i kao rezano cvijeće za vaze, bukete i aranžmane. Čitave cvjetove ili samo latice možemo sušiti i upotrijebiti za suhe bukete i ukrase.

 

Nježne, mirisne latice

 

Ipak, ruža nije samo bodljikava, mirisna ljepotica kojoj se divimo već se naširoko cijeni u aromaterapiji, kozmetici i kulinarstvu. Za kućnu uporabu dobro će poslužiti bilo koja mirisna vrtna ruža. U kulinarstvu se veoma cijeni nježna aroma i miris ruža pa latice možemo ušećeriti i koristiti za ukrašavanje slastica ili njima aromatizirati ulje, ocat i liker.

U komercijalne svrhe za izradu ružine vodice i eteričnoga ulja ponajviše se koriste starinske sorte ruža kao što su Rosa damascena (damaška ili bugarska ruža) i Rosa centifolia (stolisna ruža). U njezi kože, ali i u kulinarstvu često se koristi ružina vodica (hidrolat ruže) koja djeluje veoma nježno i blago. Možemo je koristiti samostalno ili je dodavati u kozmetička sredstva.

 

Eterično ulje ruže

 

Od spomenutih vrsta ruža proizvodi se veoma mirisno, skupocjeno eterično ulje. Ono je veoma je složenoga sastava i sadrži brojne spojeve među kojima su najpoznatiji geraniol, nerol, citronelol, feniletilalkohol, metileugenol, linalool…

Ovo se eterično ulje mnogo koristi u aromaterapiji za inhalacije, masaže, parenja i kupke.

 

Istraživanja su pokazala da ovo esencijalno ulje pozitivno utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Pozitivno utječe na disanje, otkucaje srca i krvni tlak, ali i na imunološki sustav. Lagano potiče cirkulaciju, ublažava glavobolju, migrenu i razne bolove, podiže razine hormona endorfina (raspoloženje) i dopamina (motivacija), umanjuje tjeskobu, depresiju i razine stresa (snižava razine kortizola), može poboljšati pamćenje, koncentraciju i kvalitetu sna te povećati libido.

Olakšava menstrualne tegobe (osobito bolove i grčeve) i simptome menopauze. Značajno je i to što ovo ulje djeluje protiv bakterija i gljivica.

 

Blagodati u njezi kože

 

Eterično (esencijalno ili hlapivo) ulje ruže veoma je koncentrirano i snažno, pa ga uvijek koristimo u malim količinama i razrijeđeno. Za masažu i njegu dodajemo ga u maloj količini u neko bazno ulje kao što je ulje avokada, badema, kokosa ili jojobe. Možemo ga dodati u kupku za tijelo ili noge.

Ovo ulje se nalazi u mnogim parfemima i kozmetičkim proizvodima za njegu kože (tonici, kreme, balzami, serumi, ulja... ). Preparati koji sadrže eterično ulje ruže prije svega hidratiziraju kožu te sprečavaju njezino isušivanje i starenje. Preporučuju se za suhu kožu, ali i kod tegoba s aknama jer eterično ulje ruže regulira lučenje sebuma i djeluje antibakterijski. Razni preparati s ovim uljem mogu spriječiti nastajanje strija i ožiljaka. Također mogu biti od pomoći kod raznih dermatitisa, ekcema, psorijaze i općenito kod nadražene i oštećene kože.

Također, proizvodi na osnovi ruže blagotvorno utječu na mnoge tegobe vlasišta (perut, svrbež, masno i nadraženo vlasište).

 

U Encianovoj ponudi možemo pronaći neke Melemove proizvode koji sadrže esencijalno ulje ruže:

 

https://encian.hr/melem-ruza-35-ml-proizvod-773/

https://encian.hr/melem-suho-ulje-ruza-100-ml-proizvod-776/

https://encian.hr/melem-tusiranje-ulje-ruze-250-ml-proizvod-774/

https://encian.hr/melem-usne-ruza-45-g-proizvod-775/

 

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/

https://www.healthline.com/health/rose-oil#1

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-rose-essential-oil-88790

https://www.aromaweb.com/essential-oils/rose-oil.asp

https://www.oshadhi.hr/ruza-etericno-ulje-hidrolat-kraljica-na-tronu-carstva-mirisa.html

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira