Mocni div africkih nizina

Mocni div africkih nizina

Vruć je i sparan dan u Stonu townu na otoku Zanzibaru. Krenuo sam prije sedam ujutro da posjetim tamošnju tržnicu i snimim nekoliko fotografija, ali već sat kasnije, košulja natopljena znojem, miris/smrad izložene ribe i pogled na svježe odsječene glave goveda konačno me odvraćaju od te ideje. Sklanjajući se, tražim put kroz labirint uskih uličica ovog grada pod UNESCO zaštitom. Sa svake strane, nižu se mali lokali, značajan izvor prihoda tamošnjih stanovnika. Turisti su glavni kupci, ali rano je jutro, turisti valjda još spavaju, a prodavači se tek spremaju za njihov dolazak. U blaženom hladu, besciljno lutam. U jednom neuglednom lokalu, nalik skladištu, mnoštvo je istovjetnih vreća.  Neke su otvorene i pružaju pogled na bijele komadiće nečega neprepoznatljivog.  Dvojica ih mladića marljivo slažu na gomilu, a ispred njih, za stolom, sjedi prodavač. Na stolu su poslagane vrećice s nekom ružičastom masom. Ubrzo dolaze i prvi kupci, uzimaju vrećice, plaćaju i odlaze. Nije mi jasno što je u vrećicama, niti kakva je njihova veza s ostalim vrećama,  pa i ja kupujem jednu. Ružičasta masa je mekana, lako se lomi i brzo topi u ustima, pružajući slatko zadovoljstvo. Odvažio sam se konačno upitati prodavača o čemu se radi i čuo riječ istovjetnu na mnogim jezicima: Baobab. 

Prosječnom Hrvatu baobab malo znači. Oni načitaniji, sjetit će se Malog Princa i zlog baobaba, i to je uglavnom to. Afrikancima je to drvo daleko značajnije, ne samo radi impozantne veličine i nepogrešivo karakterističnog izgleda, već i radi ploda,  čiju sam unutrašnjost vidio toga jutra u minijaturnom skladištu u Stone Townu.  Slatkiš, kojeg sam probao, sačinjen je od prženog baobaba, šećera, vanilije i nečeg zvanog lipstick juice. On se dobiva od vrste ploda,  koji žene i danas koriste da uljepšaju usne, jer daje specifičnu ružičastu boju. 

Plod baobaba, o kojem govorim,  pripada jednoj od devet vrsta. Junak naše priče, iznimno je lagan, a razlog tome je neobična osobina ovog drveta da rađa suhe plodove! Paradoksalno, ogromni baobab istovremeno u sebi može sadržavati preko sto tisuća litara vode! Odgovor leži u sušnoj klimi,  kojoj se ovo drvo iznimno prilagodilo. Nije stoga  čudo da može živjeti nekoliko tisuća godina! Da neobičnostima ne bi bio kraj, treba reći da u jednoj ljusci, velikoj oko pola metra(!) ima puno plodova,a ne samo jedan. 

Ljudi svašta ispituju, mjere i probaju, pa su tako došli do sljedećih spoznaja: plod baobaba, a koristi se u obliku praha, ima 12 puta više antioksidansa nego brusnica, šest  puta više vitamina C nego naranče, šest puta više kalija od slavnih banana, a natrija i magnezija koliko i kokosova voda. Nije čudo da drugo voće "zavidi" neuglednom baobabu.

Što sve to znači za nas? Oni koji znaju, a takvih je sve više, kunu se da baobab daje energiju, povećava imunitet, regulira šećer, ubrzava oporavak nakon vježbanja, povećava koncentraciju, omogućava uredniji san, smanjuje osjećaj umora i potpomaže borbu protiv kilograma jer, s 50% udjela vlakana, daje osjećaj sitosti. I na kraju, uopće nije grozan za konzumaciju!

Svjestan sam da je dug put našem baobabu da se probije do kredenca prosječnog Hrvata, ali...vrijedi mu dati šansu. 

Ako vas zanima, potražite ga u boljim prodavaonicama ili u našem web dućanu. Jamčimo kvalitetu i podrijetlo ovog proizvoda. Na kraju krajeva, vidjeli smo ga uživo, i sami probali. Sada je red na vama!


 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira