Kako ispravno čitati etikete na namirnicama koje kupujete

Kako ispravno čitati etikete na namirnicama koje kupujete

Kad u trgovini gledate oznaku hrane ili nutritivne vrijednosti na ambalaži proizvoda, brzo ćete uočiti riječi poput "slobodnog uzgoja", "potpuno prirodnog" ili "bez masti". One zvuče kao oznaka zdravog izbora, što ponekad jesu, ali ponekad i dovode u zabludu. Postalo je uobičajeno da prehrambene tvrtke odluče istaknuti jedan ili dva sastojka kako bi  potrošača nagovorile da kupe proizvod, u  nadi da nećete pročitati ostale sastojke, što na kraju može biti zbunjujuće, pa čak i zavaravajuće.  

 

Dakle, što znače popularne riječi s naljepnica proizvoda i kako ih ispravno protumačiti? Ovo su neke greške na koje treba izbjegavati kod kupnje. 

 

Mislite da su proizvodi bez masti i šećera automatski zdravi

Ovisno o vašim prehrambenim potrebama, smanjenje šećera ili masti moglo bi vam pomoći da postignete željene ciljeve. No, budite oprezni: proizvodi sa smanjenom masnoćom obično imaju višak natrija ili šećera, a niži šećer često znači više masti ili soli. Kad neki sastojak izostave, proizvođači obično dodaju još nešto za dodavanje okusa. Osim toga, možda ćete se zapravo osjećati zadovoljnije punomasnim proizvodom. Na primjer, ako znate da bi lako mogli pojesti cijelu  vrećicu "zdravijeg" čipsa, a istovremeno  mala šaka običnog čipsa ubija vašu želju za junk hranom, držite se masnije verzije. 

 

Ne primjećujete veličinu obroka

Kad krenete tamaniti vrećicu čipsa, lako biste mogli premašiti preporučene veličine obroka, a to znači da ćete pojesti više kalorija i masti nego što ste mislili. Pročitajte kolika je dnevna proporučena masa obroka   te podijelite ukupnu masu s tom brojkom. Kad dobijete broj obroka u jednom pakiranju, lakše ćete procijeniti stvarnu preporučenu veličinu. Budite posebno oprezni s paketima koji izgledaju kao jedna porcija.  Čak i kod malih predmeta poput slatkiša,  važno je vidjeti koliko obroka imate u ruci. To što vam može stati u ruku ili ga možete pojesti u par zalogaja, ne znači da odgovara jednoj veličini obroka. 

 

Mislite da su "prirodno" i "organsko" iste stvari

Certificirani organski proizvodi prošli su provjeru i pregledani su od strane olvaštenih tijela, kako bi vi bili sigurni da zadovoljavaju kriterije. Npr. da kod organskog uzgoja nisu korištena umjetna gnojiva, pesticidi i herbicidi, a da meso potiče od životinja, koje nisu dobivale antibiotike ili hormone. Međutim, oznaka " prirodno" nema tako stroge smjernice. Slično vrijedi i za kozmetiku na kojoj stoji "98% prirodnog sastojaka" što znači da i dalje ima sastojke koji nisu dozvoljeni u organskoj kozmetici. 

 

Životinje u slobodnom uzgoju trče po dvorištima

Životinje poput kokoši u  slobodnom uzgoju nisu uzgajane u kavezima, ali to ne znači da mogu lutati vani kad god to požele. Ta oznaka ne jamči da životinja ima pristup otvorenom prostoru. Možda su cijeli život pod krovom, ili možda do njih dopire sunčeva svjetlost, ali znači da će svaka životinja izaći van. 

 

Mislite da je sav šećer jednak

Namirnice poput mlijeka i voća sadrže prirodne šećere, ali dolaze i prepune drugih važnih hranjivih tvari. S druge strane, dodani šećer poput stolnog šećera, kukuruznog sirupa i meda u osnovi su prazne kalorije. "Kada donosite presudu o previše ili premalo šećera, to je varljivo. Morate pogledati stvarne sastojke u proizvodu.  Ako je šećer naveden u prvoj polovici sastojaka, proizvod ima puno praznih kalorija,  ali šećer u posljednjoj polovici nije toliko značajan.

 

Mislite da je izjava "napravljeno od pravog voća" jamstvo čistoće

Proizvod za koji se tvrdi da je napravljen od pravog voća doista sadrži voće - ali to ne znači da ne može uključivati ​​dodane šećere ili umjetnu aromu.  I dalje trebate provjeriti popis sastojaka. 

 

Pretpostavljate da je bezglutensko zdravije

Osim ako nemate celijakiju ili intoleranciju na gluten, nema potrebe za isključivanjem glutena iz prehrane. Zapravo, vaš struk bi mogao biti porasti ako zamijenite obični kruh verzijama bez glutena. Naime, gluten pomaže kruhu da zadrži oblik, pa proizvođači dodaju sastojke poput kukuruznog sirupa i šećera kako bi dobili pravu teksturu. S druge strane, mnogi proizvodi od kruha imaju puno masti u usporedbi s proizvodima koji ne sadrže gluten. Ljudi bez glutena zaista moraju na to paziti.

 

Ne gledate vrstu masti u proizvodu

Ukupna masnoća navedena je na oznaci nutritivne vrijednosti jer mast ima više kalorija po gramu od ugljikohidrata ili bjelančevina, pa je hrana s visokim udjelom masti kalorična. No, pogledajte detaljnije i vidjet ćete da se ona razlaže na zasićene masti i trans masti, koje su povezane s većim brojem srčanih oboljenja. Nasuprot tome, pogledajte da li proizvođač navodi  "dobre" mononezasićene ili polinezasićene masti, koje su zapravo korisne za vaše srce i kolesterol.

 

Zavela vas je ambalaža zdravog izgleda

To što proizvod ima "zdrave" riječi u nazivu ili ilustracije planinskih pašnjaka ne znači da je zaslužio svoj oreol zdravlja. Pogledajte dublje njegove sastojke kako biste sami odlučili - mogao bi ipak biti visoko kaloričan, s puno masti ili šećera. 

 

Uzimate postotak dnevne vrijednosti kao točnu mjeru za vas

Postotak dnevne vrijednosti koju vidite pored vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari temelji se na prosječnoj prehrani, a ne na vašim individualnim potrebama. Postotne dnevne vrijednosti temelje se na prehrani od 2.000 kalorija, što je u cijelom spektru ono što nazivamo prosjekom zdravih odraslih osoba, no mnogi spadaju u skupine iznad ili manje od toga.  Vjerojatno nećete riskirati predoziranje vitaminom iz izvora hrane, ali ako mislite da vam nedostaje, pitajte svog liječnika trebate li početi uzimati suplemente.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira