Domaci recepti za ocuvanje zdravlja tijekom hladnih dana
U hladnome razdoblju godine dani su kratki i često bez sunca pa mnogim ljudima nedostaje vitamin D, važan za dobar imunitet. Usto, manje boravimo na svježemu zraku i više se zadržavamo u zatvorenim prostorima. Sve to povećava opasnost od bakterijskih i virusnih infekcija (prehlade, razne viroze, gripa i od ove godine nažalost covid-19).
Od svih tih napada štiti nas naš imunološki sustav. Da bi besprijekorno funkcionirao, moramo mu pružiti podršku. Osim raznovrsne prehrane, trebamo uzimati dovoljno tekućine – najbolji su odabir voda i nezaslađeni čajevi. Ukupan unos tekućine bi trebao biti približno 1,5 do 2 litre dnevno.
Loš san, stres, suviše kave i alkohola te pušenje također negativno utječu na imunitet. S druge strane, za snažan imunitet važni su tjelovježba, šetnja i boravak na otvorenome. U sprečavanju infekcija svakako moramo pripaziti na higijenu (redovito i temeljito pranje ruku sapunom i vodom) i često provjetravanje prostorija.
Namirnice za bolji imunitet
Zdrava, uravnotežena prehrana treba biti raznovrsna i sadržati cjelovite namirnice koje nisu industrijski obrađene. Velik dio prehrane treba činiti svježe, sezonsko voće i povrće kojima ćemo organizam opskrbiti vrijedim vitaminima, mineralima, aktivnim spojevima (osobito antioksidantima) i prehrambenim vlaknima. Na imunitet snažno mogu djelovati i aktivne tvari iz mnogih ljekovitih biljaka i začina. Trebamo nastojati da svakodnevno konzumiramo ponešto od ovih namirnica.
Kao što je poznato, kod viroza antibiotici nemaju učinka. No virusne bolesti oslabljuju organizam, pa je lakše dobiti bakterijsku infekciju. Kod tih se infekcija propisuju antibiotici, ali oni nose i nuspojave. Radi li se o blažoj bolesti, možemo pokušati s prirodnim pripravcima. Prirodni antibiotik je biljka ili njezin pripravak koji nam može poslužiti u sprečavanju infekcije bakterijama, a on nerijetko usto jača imunitet. Među najdjelotvornijim biljnim antibioticima su ove široko pristupačne biljke i njihovi preparati: češnjak, med, đumbir, klinčić, origano, ehinacea i kanadska žutika.
Prirodni pripravci za imunitet
Uz sve ranije navedeno, namirnice bogate nutrijentima mogu nam dodatno pomoći u jačanju imuniteta – u sprečavanju bolesti, ali za lakši oporavak kada smo već zaraženi. Često su nam nadohvat ruke mnogi jednostavni lijekovi iz prirode.
Svježe voće i povrće može nam poslužiti za izradu sokova i smoothija. Evo nekih ideja (kombinacija):
- mješavina agruma (limun, naranča, mandarina, grejp…)
- jabuka, mrkva i naranča
- jagoda i kivi
- ananas, kokos i kurkuma
- jabuka, cikla, mrkva, đumbir
- mrkva, naranča, kurkuma
- jabuka i salata
- kelj, rajčica i celer
- rajčica s malo maslinovoga ulja i začinima prema ukusu…
U sokove i smoothije prema ukusu možemo dodavati:
- druge prirodne sokove (aloe vera, noni, aronija…)
- namirnice (med, cvjetni prah, lan, chia, bučine golice, spirulina, maca, klice sjemenki i žitarica…)
- začine (cimet, đumbir, kurkuma, češnjak, papar, paprika, čili, peršin, celer, bosiljak, origano…)
Zlatni napitci
150 ml biljnog napitka (Alpro napici…)
1 čajna žlica kurkume u prahu
½ čajne žlice cimeta u prahu
1 komadić svježega đumbira (naribati) ili ½ čajne žlice đumbira u prahu
1 manji prstohvat crnoga mljevenoga papra
1 čajna žlica meda ili zaslađivača prema ukusu
½ do 1 čajna žlica kokosovoga ulja (prema ukusu)
Sve sastojke osim meda i ulja pomiješamo, stavimo u posudu na vatru i zagrijemo do vrenja. Potom smanjimo vatru i lagano kuhamo približno 10 minuta.
Napitak procijedimo, zasladimo prema ukusu, prema želji dodamo kokosovo ulje, dobro promiješamo i poslužimo.
Možemo napraviti veću količinu napitka i čuvati ga nekoliko dana u hladnjaku. Prije posluživanja ga zagrijemo.
Zlatni med
500 g meda
5 jušnih žlica kurkume
Med i kurkumu stavimo u staklenku i temeljito izmiješamo drvenom žlicom. Gotovu mješavinu zatvorimo i spremimo u hladnjak. Koristimo je samostalno, a možemo je dodavati u čaj, mlijeko ili razne napitke. Obično je uzimamo po jednu čajnu žlicu jednom do dva puta dnevno. U slučaju bolesti možemo je uzimati svakih nekoliko sati po pola čajne žlice.
Prema želji za bolji učinak kurkume u mješavinu možemo dodati papar i kokosovo ulje.
Limun, češnjak i med
3 neprskana limuna
2 glavice češnjaka
1 šalica meda
Limun operemo, zajedno s korom narežemo na kriške i odstranimo mu koštice. Češnjak očistimo i zajedno s limunom i medom stavimo u multipraktik temeljito izmiksamo. Smjesu spremimo u staklenku, dobro je zatvorimo (zbog mirisa češnjaka) i čuvamo u hladnjaku.
Mješavinu uzimamo prema potrebi, po 1 čajnu žlicu. Njome možemo začiniti salatu ili umake.
Smjesa za jačanje imuniteta
150 g oraha
100 g badema
100 g lješnjaka, pinjola ili neslanih pistacija
100 g grožđica
100 g suhih šljiva
100 g suhih marelica
2 neprskana limuna
300 g meda
prema ukusu cimet, đumbir, kurkuma…
Orašasto voće dobro usitnimo u multipraktiku. Limun operemo, iscijedimo sok i naribamo koricu i dodamo u multipratik zajedno sa suhim voćem i začinima. Sve dobro izmiksamo. Smjesu spremimo u veliku staklenku ili posudu s poklopcem te na tamnome mjestu ostavimo da odstoji 1 do 2 dana. Potom je konzumiramo i čuvamo u hladnjaku.
Uzimamo je tri puta dnevno po 1 do 2 čajne žlice.
Encianovi proizvodi koje možemo dodavati u pripravke za snaženje imuniteta:
Cejlonski cimet u prahu BIO 150g
Ortis Matična mliječ forte BIO, 250ml
Izvori:
Irena Biličić: Kako ojačati imunitet, Paradox d.o.o., Rijeka 2019.
https://www.healthline.com/health/juice-immune-system-boost
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108
https://www.healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric#TOC_TITLE_HDR_12