Dobre masnoće vs. loše masnoće: Kako ih razlikovati i zašto su ti ipak potrebne

Dobre masnoće vs. loše masnoće: Kako ih razlikovati i zašto su ti ipak potrebne

Godinama su masti bile pogrešno okrivljene, često označene kao glavni krivac za pretilost i bolesti srca.

No moderna znanost jasno pokazuje da nisu sve masnoće iste – i da su neke od njih ključne za zdravlje mozga, hormona, srca i kože.

U ovom blogu donosimo pregled razlika između dobrih i loših masnoća, te savjete kako ih pametno uključiti u svakodnevnu prehranu.


 

Što su zapravo masti?

Masti su jedan od tri makronutrijenta (uz ugljikohidrate i proteine) i izvor su:

  • energije (1g masti = 9 kcal)

  • apsorpcije vitamina topljivih u mastima (A, D, E, K)

  • građevni materijal za hormone i stanične membrane

Ali nije svaka mast ista.


Loše masnoće – koje trebaš izbjegavati ili smanjiti

1. Trans masnoće

Umjetno stvorene hidrogenizacijom ulja (najčešće u industrijski prerađenoj hrani):

  • Povećavaju rizik od srčanih bolesti

  • Podižu loš (LDL) i snižavaju dobar (HDL) kolesterol

  • Povezane s upalama u tijelu

Gdje se nalaze: pekarski proizvodi, margarin, fast food, prerađeni keksi i grickalice

2. Zasićene masti (u prekomjernim količinama)

Prirodno prisutne u:

  • maslacu

  • punomasnim mliječnim proizvodima

  • masnom crvenom mesu

Mogu biti dio uravnotežene prehrane, ali u prekomjernim količinama mogu povećati LDL kolesterol i opterećivati srce.


Dobre masnoće – saveznici zdravlja

1. Mononezasićene masnoće (MUFA)

  • Smanjuju upale

  • Podupiru zdravlje srca i krvnih žila

  • Pomažu u regulaciji razine šećera u krvi

Nalazimo ih u:

  • Maslinovom ulju

  • Avokadu

  • Orašastim plodovima (bademi, lješnjaci)

2. Polinezasićene masnoće (PUFA)

Sadrže esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može samo proizvesti:

  • Omega-3: poboljšavaju rad mozga, smanjuju upale, podržavaju zdravlje srca

  • Omega-6: potrebne za rast i razvoj, ali je važan balans s omega-3

Nalazimo ih u:

  • Masnoj ribi (losos, skuša)

  • Lanenim i chia sjemenkama

  • Suncokretovom i bučinom ulju


Kako uključiti zdrave masnoće u prehranu?

  • Zamijeni maslac maslinovim ili avokadovim uljem

  • U smoothie dodaj žlicu chia sjemenki ili oraha

  • Uključi masnu ribu barem 2x tjedno

  • Izbjegavaj proizvode s oznakom "bez masti" ako sadrže dodane šećere

 

Masnoće nisu neprijatelj – ključ je u vrsti i količini.

 

Dobre masnoće iz cjelovitih izvora mogu pomoći u zaštiti srca, jačanju mozga i očuvanju zdravlja kože i hormona.

Umjesto da ih izbacuješ, nauči ih birati pametno. Tvoje tijelo – i um – bit će ti zahvalni.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira