Čaj od brusnice – čuvar urinarnog trakta

Čaj od brusnice – čuvar urinarnog trakta

Svaki dan saznajemo za neka nova znanstvena otkrića i proizvode s ljekovitim svojstvima, a osobito kad se radi o biljnim proizvodima. Međutim, postoje neki proizvodi koji su „klasik“ te dobri stari znalci ljudskog tijela. Voćni čaj od davnina je prijatelj našem imunološkom sustavu, a sve se češće priprema čaj od brusnice, koji, osim ugodnog mirisa i okusa, ima i puno pozitivnog utjecaja na zdravlje.

 

 

Antioksidansi – naši tjelohranitelji

 

Brusnica je biljka koja je poznata po svojim antioksidansima, vlaknima i velikom količinom vitamina C. Zbog toga joj se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a osobito dobro utječe na imunološki sustav i metabolizam. Bobice brusnice osobito su bogate antioksidansima te se upravo od njih najčešće pripravlja čaj za hladne zimske dane i spas od bolesti.

 

Spas za urinarni trakt

 

Čaj od brusnice najpoznatiji je po svojim uroantiseptičkim svojstvima jer jako uspješno pomaže pri ublažavanju urinarnih infekcija, kao što su upala bubrega ili upala mokraćnog mjehura. Znanstvena istraživanja pokazala su da je to zbog toga što brusnica ima mogućnost vezivanja željeza, a time se smanjuju urinarne infekcije. Također, čaj od brusnice često piju i trudnice, jer je, ako se uzima u pravilnoj dozi i uz savjet liječnika, siguran i pomaže pri smanjenju bakterija u urinarnom traktu, što je česta pojava u trudnoći.

 

 

Superbobice za superzdrave zube

 

Nešto je manje poznata činjenica da se čaj od brusnice može koristiti i za oralnu higijenu. Iako se u tu svrhu čaj od brusnice ponekad koristio kao domaći pripravak, sad postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju kako polifenoli u brusnici imaju sposobnost onemogućiti bakterijama da proizvode glukane te se tako bakterije ne mogu zalijepiti za zube. Jednostavnije rečeno, to znači da antiseptička svojstva čaja od brusnice pomažu pri uklanjaju zubnih naslaga i uništavanju bakterija koje uzrokuju šupljine među zubima. Osim toga, provedena su laboratorijska istraživanja koja dokazuju da se, korištenjem čaja od brusnice, bakterije ne lijepe za zube i tako ne stvaraju karijes, a mogu se spriječiti i bolesti desni.

 

 

Oči su odraz zdravlja

 

Svi znamo koliko su naspavanost i odmor potrebni i važni za normalno funkcioniranje. Kad nas peku ili bole oči te nam se pred njima muti, nesposobni smo za bilo kakav rad i jedino što želimo jest zažmiriti i spavati. Čaj od brusnice i ovdje priskače u pomoć. Naime, brusnica može pomoći pri obnavljanju stanica koje su zaslužne za dobar vid te vrlo uspješno opušta mišiće oka nakon dugotrajnog napora zbog čitanja, korištenja računala, i slično. Znanstveno je dokazano da brusnica sadrži antocianine i proantocianide, koji štite mrežnicu oka te tako olakšavaju višesatnu koncentraciju i umanjuju naprezanje očiju.

 

 

Srce – organ koji život znači

 

Brusnice su bogate fitokemikalijama, a dokazano je kako one smanjuju kolesterol te na taj način čuvaju ljudsko srce i zdravlje krvi. Fitokemikalije osobito se lako dobiju iz čaja od brusnice pa je njegovim korištenjem smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, zbog svog protuupalnog djelovanja, čaj od brusnice može pomoći pri smanjenju krvnog tlaka i otklanjaju stresa, koji također može biti jako štetan na srce.

 

 

Pomoć pri mršavljenju

 

Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, dobro je naučiti i pokoji trik za lakše gubljenje kilograma. Čaj od brusnice izvrsno je rješenje jer pomaže otkloniti naslage masti iz tijela,  poboljšava rad gastrointestinalnog trakta te ubrzava metabolizam i olakšava probavu. Za one kojima je izrazito teško promijeniti prehranu i odreći se nekih omiljenih namirnica, dobra je vijest što se, nakon unosa čaja od brusnice, osjećaj punoće u stomaku pojavljuje brže nego inače. Dakle, uz malo volje i truda, čaj od brusnice značajno može ubrzati vaš proces mršavljenja.

 

 

Štit zdravlja

 

Brusnicu se danas sve češće svrstava u superhranu jer zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava pomaže otkloniti brojne poteškoće, a čaj od brusnice postao je neizostavan napitak za zimske dane. Budući da čini ugodu našem nepcu i širi svoj primamljiv miris, čaj od brusnice nije mrsko konzumirati kao „obične“ lijekove, a na ljudsko zdravlje djeluje ljekovito i umirujuće. Čaj od brusnice „kralj“ je antioksidansa i u prvoj je liniji obrane ljudskog zdravlja.

 

 

IZVORI:

 1. https://www.krenizdravo.hr/prehrana/cajevi/caj-od-brusnice-ljekovitost-u-trudnoci-recepti
 2. https://www.healthbenefitstimes.com/cranberry-tea/
 3. http://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/sok-od-brusnice-stiti-od-karijesa/

 

 

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Briga o planetuBrigu o planetu
 • InovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira