Bolne, natecene i umorne noge – donosimo rješenje

Bolne, natecene i umorne noge – donosimo rješenje

Tegobe s nogama nisu nikakva rijetkost i mogu ih imati ljudi svih dobnih skupina. Pri tome se može javiti čitav niz najrazličitijih simptoma: od lagane nelagode i umora pa sve do bolova različitog intenziteta koji mogu varirati od blagih preko tupih bolova pa sve do snažnoga probadanja, a moguće je naticanje i crvenilo te poteškoće s hodanjem. Mnoštvo je razloga zbog kojih dolazi do tih tegoba, ali uvijek je najvažnije otkriti uzrok – to će nam uvelike pomoći da se riješimo tih tegoba.

 

Uzroci tegoba u nogama

Nelagoda i umorne noge.

Nelagoda i umor nakon manjih napora, duljeg stajanja ili sjedenja često brzo nestaju – nakon odmora, promjene položaja tijela ili pomoću jednostavnih pripravaka koje imamo kod kuće kao što je primjerice neka krema za bolove u nogama.

 

Bolne noge i grčevi.

Mnogi su bolovi posljedica pretjeranoga rada mišića, osobito ako nismo u kondiciji. Dakle, ako smo pretjerali s bilo kakvom aktivnošću ili fizičkim radom i noge su nam bile opterećene, vjerojatno ćemo dobiti upalu mišića. To je čest slučaj nakon dugoga hodanja ili trčanja, kao i kada smo dulje vrijeme nešto radili u manje uobičajenome položaju kao što su čučanje ili klečanje. Jako upaljen mišić može biti posljedica velikoga napora i grča.

Grčevi u mišićima uglavnom nastaju zbog već povećanoga napora i/ili istezanja, ali i kod nedovoljnoga unosa tekućine u organizam (dehidracija) ili nedostatka magnezija. Grč mišića može uzrokovati snažnu bol, a jako zategnuti mišići ponekad se pod kožom mogu osjetiti kao zadebljanje koje može biti crveno i natečeno. Grčeve mogu uzrokovati i neki lijekovi kao što su diuretici i statini.

 

Bolne noge – udarci i ozljede.

Bol na određenome mjestu može nastati zbog udarca ili neke druge ozljede. Imamo li ranu, najvažnije je sanirati je, dezinficirati i zamotati. Na ranu ne smijemo stavljati kremu za bolove u nogama jer može nadraživati i sprečavati zacjeljivanje rane. Imamo li snažne bolove koji se pogoršavaju uzrok može biti prijelom kosti ili ozljeda zgloba, tetiva, ligamenata ili mišića, pa svakako trebamo posjetiti liječnika.

 

Bolne noge – vene.

Nekim su osobama proširene vene samo estetski problem, dok drugi zbog njih imaju tegobe. S druge strane, ponekad se proširene vene ne vide, a stvaraju tegobe. U području zahvaćenih vena možemo osjećati težinu, imati grčeve, bolove (često pulsirajuće) i pečenje te nelagodu. Tegobe su izraženije za vruća vremena jer se žile šire i takve teže funkcioniraju. Tijekom dana stanje se pogoršava i više se krvi zadržava oko gležnjeva. To je osobito izraženo ako dulje sjedimo ili stojimo. Kod proširenih vena pomaže nošenje kompresa (zavoja) za vene, masaža, kreme i gelovi.

 

Natečene noge.

Zbog nakupljanja tekućine nateći može stopalo, gležanj, list, koljeno.... Ovo se stanje može se javiti na jednoj ili obje noge i obično nije bolno. Uzroci mogu biti dugotrajno stajanje, sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća, prirodne hormonalne promjene ili kao nuspojava nekih lijekova kao što su neki antidepresivi, steroidi, estrogen, testosteron te nesteroidni protuupalni lijekovi, a rijetko i neka opasna stanja (vidi dalje u tekstu).

 

Kada se trebamo obratiti liječniku?

To su slučajevi kada nam se bolovi i natečenost jave bez ikakvoga vidljivoga uzroka jer se može raditi o nekom ozbiljnome stanju. Obavezno trebamo posjetiti liječnika kada trpimo snažnu bol koja ne prestaje, jako nam natiču obje noge, imamo kronične probleme zbog proširenih vena, trpimo bolove tijekom hodanja ili sjedenja, ako bol traje ili se pogoršava se tijekom nekoliko dana, ako je noga crvena i bolna na dodir ili je blijeda i hladna, imamo problema s disanjem, imamo povišenu tjelesnu temperaturu i groznicu, ne možemo hodati…

Imajmo na umu da se bolovi i drugi simptomi u nogama mogu javiti zbog artritisa, ateroskleroze, duboke venske tromboze, raznih infekcija, oštećenja živaca, neuroloških bolesti, hernije diska kralježnice, tumora… Natečene noge mogu biti posljedica krvnoga ugruška, srčano krvožilnih bolesti te poremećaja cirkulacije i limfnoga sustava, bolesti jetre ili bubrega…

 

 

Kako si možemo pomoći?

Zdrav način života.

Preporučuje se redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje cigareta i alkohola te suviše slatke i slane hrane. Vodimo računa da tijekom dana pijemo dovoljno tekućine. Trebamo pripaziti na krvni tlak i razine lošega kolesterola u krvi.

 

Prevencija i samopomoć.

Prije vježbanja, treninga i veće tjelesne aktivnosti obavezno bismo se trebali istezati i zagrijati. Od hrane se preporučuju namirnice s visokim udjelom kalija i magnezija.

Nekoliko puta dnevno korisno je istezati se ili lagano vježbati. Ako mnogo sjedimo, trebamo najmanje svakoga sat ustati i prošetati i/ili se razgibati.

Oblozi ili tuširanje mogu biti od velike pomoći – uglavnom hladnom vodom (proširene vene, otečenost, upale…), ali kod grčeva će goditi topla voda. Radi li se o manjoj površini ili bolnome mišiću, nekoliko puta dnevno možemo stavljati obloge od leda (po 15 minuta).

Noge bismo nekoliko puta dnevno po najmanje 15 minuta trebali držati na povišenome, u visini srca – to će smanjiti bol i oticanje.

 

Krema za bolove u nogama.

Osim obloga i masaže, prvo što nam pada napamet jest neka krema za bolove u nogama ili krema za otečene noge. Krema brzo može donijeti olakšanje, osobito kada su u pitanju umorne noge, natečenost, napetost i bolovi. Danas se mogu nabaviti razni proizvodi u obliku kreme, gela ili ulja.

Encianov Ve-forte gel (https://encian.hr/ve-forte-gel-250-ml-proizvod-515/) sadrži ekstrakt divljega kestena (Aesculus hippocastanum), ulje sjemenki vinove loze (Vitis vinifera) i ulje listova ružmarina (Rosmarinus officinalis) aktivno djeluju na zdravlje žila i cirkulaciju krvi te istodobno opuštaju. Gel u tankome sloju nekoliko puta dnevno nanesemo na noge i nježno masiramo. Brzo ćemo osjetiti olakšanje i zaboraviti na umorne noge.

Blagotvoran utjecaj na tegobe s nogama imaju i ovi proizvodi:

https://encian.hr/balzam-stopala-i-pete-150-ml-proizvod-523/

https://encian.hr/svedska-grencica-krema-250-ml-proizvod-516/?search_q=gren%C4%8Dica

https://encian.hr/vrazja-kandza-krema-250-ml-proizvod-513/

https://encian.hr/vrazja-kandza-krema-700-ml-proizvod-514/

 

Izvori informacija:

https://www.healthline.com/health/leg-pain

https://www.healthline.com/health/varicose-vein-pain

https://www.healthline.com/health/foot-leg-and-ankle-swelling

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira