Blagodati aronije i kako ojacati organizam

Blagodati aronije i kako ojacati organizam

Aronija je otporan listopadni grm koji donosi obilje malenih, tamnih bobica. Trpkoga su okusa te nisu osobito sočne i slasne poput primjerice borovnica. Unatoč tome aronija je veoma popularna, a to nije nimalo slučajno. Naime, ove malene bobice u sebi skrivaju bogat i veoma vrijedan sastav. Sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink i željezo. U svome sastavu imaju mnogo prehrambenih vlakana te brojne antioksanse među kojima je ponajviše polifenola. Od najvažnijih antioksidativnih spojeva spomenut ćemo antocijan, betakaroten, lutein, zeaksantin, kofeinsku kiselinu, kvercetin, epikatehin, tanine, treslovine...

Kako ćemo vidjeti, ovaj raskošan sastav i mnoge aktivne tvari pružaju brojne zdravstvene dobrobiti, pa bismo aroniju svakako trebali uvrstiti u prehranu. Možemo je koristiti na razne načine. Sirove ili sušene bobice osim za samostalno konzumiranje, izvrstan su dodatak jelima (jutarnje kašice, smoothiji, mliječni proizvodi, voćne salate, zdravi kolači, keksi i ostale slastice…). Od aronije možemo spravljati čaj, sokove, sirupe, džemove, likere…

Sok od aronije sadrži sva svojstva spomenutih bobica. Utjecaj soka aronije naš organizam je velik i složen, pa nam može biti vrijedan saveznik u jačanju organizma te održavanju i poboljšavanju zdravlja. Prije svega trebamo spomenuti snažno antioksidativno djelovanje aronije kojim na svim razinama štiti čitav organizam od djelovanja štetnih slobodnih radikala. To je veoma važno u sprečavanju starenja organizma te razvoja degenerativnih i zloćudnih bolesti.

Aronija snaži imunitet, potiče cjelokupni metabolizam i čišćenje organizma od štetnih tvari (detoksikacija). To je važno u sprečavanju i borbi protiv mnogih vrsta bolesti. Značajna odlika aronije je što se za njezine brojne spojeve smatra da imaju antikancerogeno djelovanje te da mogu pomoći u sprečavanju razvoja neurodegenerativih bolesti kao što su demencija i Alzheimerova bolest.

Aronija štiti organizam od bakterija i virusa. Tako djeluje protiv raznovrsnih infekcija. Izvrsna je kod infekcija mokraćnih putova jer osim antibakterijskoga djelovanja ujedno potiče rad bubrega i mjehura.

Mnogobrojni navedeni spojevi izvrsna su pomoć kod umora i iscrpljenosti organizma, pa se aronija preporučuje i za ubrzavanje oporavka od bolesti. Uz to, aronija djeluje protuupalno i može smanjiti bolove, pa je korisna pomoć u ublažavanju glavobolja, migrena i reumatizma.

Aronija pozitivno utječe na rad štitnjače. Pridonosi dobroj cirkulaciji krvi i zdravlju srčano krvožilnoga sustava. Pomaže snižavanju povišenoga krvnoga tlaka i razina lošega LDL kolesterola u krvi. Sprečava stvaranje naslaga (plaka) u krvnim žilama i pridonosi elastičnosti krvnih žila.

Preporučuje se kod inzulinske rezistencije i dijabetesa. Također kako djeluje na razine šećera u krvi, može pomoći i pri skidanju suviška kilograma. Aronija je korisna za zdravlje jetre. Blagotvorno utječe na želudac i crijeva. Osobito povoljno djeluje na osobito na sluznicu crijeva, a preporučuje se i kod proljeva. Prehrambena vlakna pomažu u uspostavljanju te održavanju dobre i redovite probave.

Značajan je utjecaj aronije na oči, kožu i ostala tkiva u organizmu: štiti ih od starenja i bolesti te ubrzava zacjeljivanje mnogih oštećenja.  

Encian sok od aronije nema dodane šećere i sladila te ne sadrži konzervanse. Stoga je čaša aronije na dan vrijedan doprinos i velika blagodat koju možemo pružiti svome organizmu. Preporučena količina je redovito uzimanje 50 do 100 ml soka dnevno. Prema ukusu za poboljšanje okusa možemo dodati malo limunovoga soka ili jabučnoga octa i vode.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira