Adventski brunch s razumom
Zagreb se naprosto ne predaje. Ne, ne... Šampionski se šepuri. Još je svjetlucaviji, mirisniji, gizdaviji, veseliji, zgužvaniji... prava mala, cirkuska varoš;-).
Obranjena titula (najbolje božićne eu destinacije) lupa me u facu na svakom koraku. Ili možda bolje rečeno, u trbuh;-)
Rudolf viri iz svakog kutka. Djedice Božićnjaci furaju se kočijom. Božićna zvona na veliko zvone, sa svakog se punkta čuje živa glazba (i Buble, i Mariah i Britney i , šmrc, George). Pa ako si i Grinch, moraš se kad tad predati;-)
Puši se s lonaca u kojima se kuhaju/peku kobase, fritule su dobile nove umake (preporučam onaj s kokosom i čokoladom plus cimet preko svega “kod bake Marije” ispred Johanna Francka). A u Johannu se traži mjesto više. Uz vatricu, po mogućnosti.
Kuhano vino, rum s čajem... puši se sve u šesnaeast.
Za one većih očekivanja, nove varijante - sočivo od grahorica, brudet od hobotince u kruhu u Tomićevoj! Ili onaj od tune s višnjama (obećajem si, moram ga ići probati i opalit fotku za Instagram;-). Ili gulaš... isto u pecivu, u Martićevoj (probala, nije loše... stay tuned;-)
Kako god, mi smo ipak jedan glas razuma! Pa u tom božićnom gastronomskom ludilu, kako vani, tako i kod kuće (ne, ne... ne pričamo o sarmi i božićnim kolačima koje smo ostavili iza nas, niti o odojku i novogodišnjim tortama koje su pred nama, a niti o Školi kuhanja Vlatke Pokos na telki nego jednostavno)... branimo našu devizu: zdravo i fino! U slast!!!
ZIMSKI BRUNCH
BOŽIĆNI SMOOTHIE
(za 4 osobe) izmiksati:
6 klementina
1 banana
1 žlica Superfoods Bio chia sjemenke
1 žličica Superfoods Bio baobab praha
*Sjemenke chie nisu prethodno namakane pa ih je potrebno samljeti u blenderu s ostalim sastojcima. Njihova hranjiva vrijednost je iskoristiva samo ako su unaprijed razmočene ili samljevene. Tek nakon što su sjemenke chie samljevene dodamo:
1-2 dl vode i
... i još jednom kratko izmiksamo.
POGAČICE OD POVRĆA I RIŽINOG BRAŠNA i CHUTNEY OD LUKA I SOKA OD CIKLE (za 4 osobe)
Za pogačice:
1 čaša Superfoods Bio rižinog brašna
1 glavica luka
1 mrkva
1 žlica Superfoods Bio lanenog brašna
1 žlica lanenih sjemenki
manji stručak peršina
soli, papra i chillija u prahu prema želji
oko 0,5 dl tople vode
ulje za pečenje
Priprema:
Luk, mrkvu i peršin sitno nasjeckati ili izmiksati u multipraktiku. U smjesu dodati lanene sjemenke i laneno i rižino brašno te začiniti prema želji. Dodati vodu i dobro izmiješati rukama. Oblikovati male pogačice koje se mogu pržiti na tavi s malo ulja – za ukusniju varijantu. Za “zdraviju” varijantu mogu se peći nekih 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Uz ove pogačice možete poslužiti svježe povrće i umak prema želji ili bilo koju miješanu salatu.
Mi smo se odlučile za mješavinu svježih cherry rajčica, a umjesto umaka pripremile smo ukusan chutney od luka i cikle.
Za Chutney od luka i soka od cikle:
4 glavice luka – sitno narezanog
2-3 žlice maslinovog ulja
1-1,5 dl Encian soka od cikle
1 žlica vinskog octa
1 režanj češnjaka – sitno nasjeckan
1 žličica koncentrata rajčice
1 žličica mješavine začina Garam Masala (ili prema želji)
Limunov sok, sol i/li chili - prema želji
Priprema:
*Sitno sjeckani luk dinstati na maslinovom ulju dok ne pozlati.
*Podliti ga žlicom vinskog octa i nastavi dinstati sve dok tekućina ne ishlapi, a luk se počne lijepiti za dno posude u kojoj kuhamo.
*Podliti dalje s malo soka od cikle i nastavi dinstati dok tekućina ne ishlapi. *Nastaviti s ovim postupkom dok ne iskoristimo sav sok od cikle. Količina ovisi ukusu, o time koliko intenzivan okus cikle želimo.
*Pred sam kraj dodati koncentrat rajčice, češnjak, začine i limunov sok.