Šest blagodati cejlonskog cimeta

Šest blagodati cejlonskog cimeta

Cimet dobro djeluje u mnogim vrstama recepata i jela. Međutim, osim okusa, postoji još razloga za njegovu upotrebu, najviše zahvaljujući antioksidantima i polifenolima, koji štite tijelo od oksidativnih oštećenja nastalih djelovanjem štetnih slobodnih radikala. 

Nemaju svi cimeti jednaku hranjivu vrijednost. Dvije su glavne vrste: cejlonski i kasijski cimet. Kasijski je pristupačniji i popularniji od cejlona , ali cejlonski je sigurniji u većim količinama. 

 

1. Cimet može smanjiti upalu

Neka istraživanja pokazuju da antioksidanti u cimetu mogu biti i protuupalni. Tako bi cimet mogao biti koristan za bol, bol u mišićima i oticanje. 

 

2. Cimet bi mogao smanjiti rizik od srčanih bolesti

Cimet može utjecati na čimbenike povezane sa srčanim bolestima, ali nema dovoljno kliničkih dokaza koji bi to potvrdili sa sigurnošću. Jedna studija otkrila je da 120 mg cimeta dnevno može poboljšati LDL kolesterol, razinu triglicerida i ukupni kolesterol. Drugo istraživanje pokazalo je da su ljudi,  koji su jeli masne obroke s visokim začinima poput cimeta i kurkume, zabilježili pad triglicerida. 

 

3.Cimet može poboljšati osjetljivost na inzulin

Otpornost na inzulin ili kada tijelo slabo reagira na inzulin povezano je s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma. Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi već i poboljšava osjetljivost na inzulin. Konzumacija cimeta s obrokom, koji sadrži visoki udjel ugljikohidrata, mogla bi spriječiti skokove šećera. No, cimet ne bi trebao biti primarna strategija ili dugoročni tretman za kontrolu razine šećera u krvi, jer je još nedovoljno istražen. 

 

4.Istražuje se da bi ekstrakti cimeta mogli bi zaštititi od raka

Velika količina antioksidansa u cimetu možda bi mogla zaštititi od oštećenja DNA i mutacija stanica povezanih s rakom. Ali, to nije posve dokazanom jer zasada su istraživanja provedena samo na životinjama i ispitivanjima u  epruveti.

 

5. Cimet je dobar u borbi protiv određenih infekcija

Ulje cimeta ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.  Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenata začina koji štiti od infekcije. Početna itraživanja sugeriraju da bi mogla spriječiti rast bakterija poput  listerije  i salmonele.

 

6. Cimet je dobar za oralno zdravlje

Zahvaljujući antimikrobnim učincima cimeta, ovaj začin bi mogao biti dobar za zube i usnu šupljinu, konkretno može pomoći u sprječavanju karijesa i neugodnog zadaha.

Mi vjerujemo u

 • Etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Briga o planetuBrigu o planetu
 • InovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira