10 manje poznatih nacina uporabe soda bikarbone u kuhinji

10 manje poznatih nacina uporabe soda bikarbone u kuhinji

Soda bikarbona ima desetke načina uporabe, a mi vam  ovaj put  donosimo neke manje poznate koristi sode u kuhinji. 

Očistite štednjak

Pospite obilno količinu sode bikarbone na štednjak, poprskajte je octom i pustite da se namače oko 30 minuta. Trljajte mekom spužvom  pazeći da spužva koju koristite ne ogrebe površinu peći.

 

Spasite zagorjelu tavu

U tavu ulijte pristojnu količinu sode bikarbone i vruće vode. Ako u vašoj tavi ima puno kore, zagrijte tavu sa smjesom i isključite štednjak kada voda zavrije. Isperite i ribajte kad se voda ohladi.

 

Uklonite prljavštinu iz mikrovalne pećnice.

Dodajte nekoliko žličica sode bikarbone u posudu s toplom vodom. Stavite je u mikrovalnu pećnicu i zagrijte oko pet minuta, ovisno o tome koliko je prljavština ljepljiva. Kad mikrovalna zazvoni, nemojte odmah otvarati vrata već dajte malo vremena da para i vlaga omekšaju prljavštinu. Nakon nekoliko minuta, polako izvadite posudu (pazite, vruće je) i toplom vlažnom krpom obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice. Za temeljitije čišćenje nakapajte malo zagrijane vode na spužvicu i njome očistite unutrašnjost mikrovalne pećnice.

 

Riješite se mrlja u loncu za kuhanje posuđa 

Napravite smjesu sode bikarbone i tople vode. Ulijte je u lonac za posuđe i pustite da se namače par sati. Nakon toga ga očistite da biste uklonili mrlje.

 

Dubinski očistite i dezodorizirajte daske za rezanje 

Uklonite miris s dasaka za rezanje i temeljito ih očistite posipajući ih sa malo sode u prahu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ribajte i isperite.

 

Neka vaš hladnjak bude bez mrlja i bez mirisa 

Ispraznite hladnjak i lagano ga operite tekućim sapunom i vodom. Isperite ga otopinom vruće vode i sode bikarbone. Otopinom ćete lako ukloniti sav preostali sapun, zajedno s bilo kojim mirisom, čineći da vaš zamrzivač izgleda svježe i bude mirisan. Po završetku sve obrišite čistom krpom da se osuši.

 

Očistite pod 

Otopina sode bikarbone izvrsno je domaće sredstvo za čišćenje pločica. Napunite kantu toplom vodom i dodajte ½ šalice sode bikarbone. Dobro otopite, a zatim koristite ovu vodu za brisanje poda.

 

Isperite voće i povrće 

Napunite umivaonik vodom i dodajte šalicu sode bikarbone. Operite voće i povrće u otopini, a zatim ih temeljito isperite čistom vodom.

 

Stvorite osvježivač zraka „uradi sam“ 

Pomiješajte dvije šalice zagrijane vode, ⅛ šalice sode bikarbone i pola šalice limunovog soka. Stavite otopinu u bočicu s raspršivačem i protresite je da se prašak dobro otopi. Po potrebi prskajte po kući.

 

Dezodorirajte bilo što

Pospite sodu bikarbonu na sve što treba dezodorirati - kante za smeće, jastuke, autosjedalice, kupaonice ili kutije za smeće. Za predmete kao što su kante za smeće, kupaonice i kutije za smeće, jednostavno ostavite prah kakav jest. Za ostale predmete upotrijebite usisavač kako biste uklonili sodu bikarbonu.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira