Filtriranje
hr en
0 0

Muscovado za jela i napitke s aromom

Datum objave: 08.12.2015

Ako mislite da je šećer samo sladak i nezdrav, razmislite ponovo.

Već ste sigurno puno puta čitali kako je smeđi šećer zdraviji od bijelog i pritom se sigurno pitali kako uopće šećer može biti zdrav?

Jeste li znali da smeđi šećer sadrži i određenu količinu hranjivih tvari, minerala i elemenata u tragovima, kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora? Pritom mislimo na nerafinirani smeđi šećer, dobiven od šećerne trske prirodnim postupcima bez dodavanja kemikalija i aditiva.

Moderno doba za sobom nosi i prehranu koja je prepuna šećera, a na neke „skrivene šećere“ čak i ne možemo utjecati jer nisu navedeni na deklaracijama dok su promjene u našem organizmu itekako vidljive i očituju se najviše kroz naše zdravlje.

Nerafinirani smeđi šećer dobiva se od soka šećerne trske i za razliku od bijelog je nerafiniran što u prijevodu znači da na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela (Muscovado svjetliji ima oko 3,5%, a tamniji Muscovado oko 6,5% melase).

Encian Muscovado smeđi šećer dobiven je isključivo prirodnim postupkom, nije kemijski tretiran i ne sadrži aditive u sebi.

Encian Muscovado šećeri dolaze s Mauricijusa koji je sinonim za porijeklo visokokvalitetnih smeđih šećera šećerne trske. Svježe rezana šećerna trska se lomi i preša kako bi se dobio sok koji se prvo taloženjem i filtracijom pročišćava. Sok se isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi 3 faze kristalizacije ovisno o vrsti šećera koja se želi dobiti. Svaka viša faza znači veći udio melase u samim kristalima i oko njih, a time i bogatiju aromu.

Svijetli Muscovado sadrži manji postotak melase od tamnog Muscovada te je zbog blagog okusa idealan za pripremu svih vrsta jela. Melasa šećer sadrži visok postotak melase (oko 10%) što mu daje specifičnu aromu te se uglavnom koristi u pripremi slastica i raznih umaka. Svijetli Muscovado je svijetle, bež boje i sitnih kristala dok je Melasa šećer izrazito ljepljive i vlažne teksture, sitnih tamno smeđih kristala.

U svakom slučaju, jednom kada počnete koristiti Muscovado kao alternativu za bijeli šećer, sigurni smo da osim što ćete jela i napitke obogatiti za savršene arome, napraviti ćete jedan veliki korak za svoje zdravlje.

 

Komentari 0
Nema komentara. Budi prvi!
Pošalji svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel