Muscovado za jela i napitke s aromom

Muscovado za jela i napitke s aromom

Ako mislite da je šećer samo sladak i nezdrav, razmislite ponovo.

Već ste sigurno puno puta čitali kako je smeđi šećer zdraviji od bijelog i pritom se sigurno pitali kako uopće šećer može biti zdrav?

Jeste li znali da smeđi šećer sadrži i određenu količinu hranjivih tvari, minerala i elemenata u tragovima, kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora? Pritom mislimo na nerafinirani smeđi šećer, dobiven od šećerne trske prirodnim postupcima bez dodavanja kemikalija i aditiva.

Moderno doba za sobom nosi i prehranu koja je prepuna šećera, a na neke „skrivene šećere“ čak i ne možemo utjecati jer nisu navedeni na deklaracijama dok su promjene u našem organizmu itekako vidljive i očituju se najviše kroz naše zdravlje.

Nerafinirani smeđi šećer dobiva se od soka šećerne trske i za razliku od bijelog je nerafiniran što u prijevodu znači da na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela (Muscovado svjetliji ima oko 3,5%, a tamniji Muscovado oko 6,5% melase).

Encian Muscovado smeđi šećer dobiven je isključivo prirodnim postupkom, nije kemijski tretiran i ne sadrži aditive u sebi.

Encian Muscovado šećeri dolaze s Mauricijusa koji je sinonim za porijeklo visokokvalitetnih smeđih šećera šećerne trske. Svježe rezana šećerna trska se lomi i preša kako bi se dobio sok koji se prvo taloženjem i filtracijom pročišćava. Sok se isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi 3 faze kristalizacije ovisno o vrsti šećera koja se želi dobiti. Svaka viša faza znači veći udio melase u samim kristalima i oko njih, a time i bogatiju aromu.

Svijetli Muscovado sadrži manji postotak melase od tamnog Muscovada te je zbog blagog okusa idealan za pripremu svih vrsta jela. Melasa šećer sadrži visok postotak melase (oko 10%) što mu daje specifičnu aromu te se uglavnom koristi u pripremi slastica i raznih umaka. Svijetli Muscovado je svijetle, bež boje i sitnih kristala dok je Melasa šećer izrazito ljepljive i vlažne teksture, sitnih tamno smeđih kristala.

U svakom slučaju, jednom kada počnete koristiti Muscovado kao alternativu za bijeli šećer, sigurni smo da osim što ćete jela i napitke obogatiti za savršene arome, napraviti ćete jedan veliki korak za svoje zdravlje.

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira