Brusnica - bobice koje sprjecavaju urinarne infekcije

Brusnica - bobice koje sprjecavaju urinarne infekcije

Svaka je peta žena barem jednom imala upalu mokraćnog mjehura i osjetila njezine neugodne simptome. Razlog je anatomske prirode: mokraćna cijev, koja odvodi mokraću iz mjehura, kod žena je mnogo kraća nego kod muškaraca pa je lako pristupačna različitim mikroorganizmima koji mogu uzrokovati infekciju.

Većina infekcija mokraćnih putova izazvana je mikroorganizmima, poput Echerichie coli, koji dolaze iz crijeva. Te su bakterije normalno bezopasne, dio su prirodne „dobre“ crijevne flore, ali se u određenim uvjetima mogu razmnožiti i stići do drugih organa, poput mokraćnog mjehura.

Također, nedostatak vitamina i minerala zbog reducirane prehrane te slabljenje obrambenog sustava organizma može biti uzrokom upale mjehura.

Ljekovite bobice brusnice bogate su flavonoidima koji imaju antibakterijsko djelovanje. Na taj način brusnica prevenira nastanak urinarnih infekcija, a u slučaju infekcije, drastično snižava broj bakterija u urinu, posebice E.coli.

Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Heliobacter pylori, bakteriju uzročnika čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije naseljene u ustima, koje inače s vremenom dovode do raznih bolesti zubi i zubnog mesa.

Brusnica je izuzetno bogata različitim zaštitnim tvarima (vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna). U njoj su otkriveni brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma (u nekim studijama se posebno spominju rak dojke i rak debelog crijeva).

Hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i protugljivična svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanju, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid.

Brusnice uz sve to djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, pa su korisne i za dijabetičare stoga svakako u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite ove moćne ekstremno snažne bobice. 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira