Vitamin D ima ulogu u borbi protiv COVID-a, kažu znanstvenici

Vitamin D u borbi protiv Covida

Tragajući za obrascima ponašanja virusa COVID 19, znanstvenici su došli do zanimljivih podataka. Najnovija istraživanja pokazuju da korona prati specifičan put oko globusa, ostavljajući neke zemlje skoro neokrznute, a druge neproporcionalno napadnute. Paradoksalno, neke koje su bliže izvoru zaraze u Kini gotovo da i nemaju posljedica (npr. nijedna zabilježena smrt u Vijetnamu!) dok je na Islandu broj zaraženih na milijun ljudi izrazito visok. Prema istraživanju na sveučilištu u Marylandu, virus se posebno “voli” zadržavati između 30. i 50. paralele, što obuhvaća veći dio Europe, a što se objašnjava time da ta područja dijele slična klimatska obilježja. Naime, poznato je da virus ne preživljava dugo u toplom okruženju jer se njegova masna ovojnica rastvara na visokim temperaturama. To je, nažalost, loša vijest za zemlje koje imaju i hladna razdoblja, jer hladnoća virusu odgovara.

Posebno je zanimljivo istraživanje sveučilišta u Istočnoj Angliji (vidi tablicu) koje pokazuje odnos vitamina D i rasprostranjenosti virusa u nekoj zemlji. Italija i Španjolska su iskusile visoke stope smrtnosti što bi se, među ostalim, moglo objasniti činjenicom da su tijekom karantene njihovi stanovnici bili u zatvorenome, tj. nisu se izlagali suncu kao inače pa im tijela nisu proizvodila vitamin D. A budući da njihova prehrana, za razliku od zemalja sjeverne i srednje Europe, sadrži manje vitamina D, nisu ga ni unosili ni tim putem. 

Zna se da su starije osobe, kod kojih se uočavaju kronično niske razine tog vitamina, posebno pogođene virusom. Također se zna da vitamin D ima zaštitnu ulogu od akutnih dišnih infekcija. Naime, on regulira aktivnost bijelih krvnih zrnaca, na način da ih sprečava da otpuštaju previše obrambenih stanica jer to dovodi do burne reakcije imuno sustava i teških posljedica. 

I zadnje, upravo je objavljena studija na Trinity Collegu u Dublinu, koja pokazuje da unos vitamina D može pomoći u smanjenju komplikacija uzrokovanih virusom, što je odlična vijest za sve oboljele. 

 

 

Povezani proizvodi

%
Esencia Vitamin D, 30 kapsula
2,05 4,10 
NC zadnjih 30 dana:4,10 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira