Filtriranje
hr en
0
U košarici(0)

Vaša košarica je prazna

Košarica je prazna. Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

0

Soda kao alternativa kvascu i prašku za pecivo

Datum objave: 01.04.2020

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat, bijeli kristalni prah koji je prirodno alkalan, a sadrži širok spektar korištenja, od povoljnog sredstva za čišćenje kućanstva pa do toga da je soda čest i tradicionalan proizvod kada je u pitanju priprema jela i deserata.

Može li se soda koristiti umjesto praška za pecivo i kvasca? Može! 

Soda bikarbona aktivira se kada se kombinira s kiselim sastojkom i tekućinom te je na taj način omogućeno da se tijesta podignu te postanu pahuljasta.

Zbog toga u receptima koji uključuju sodu bikarbonu također treba biti i kiseli sastojak, poput limunovog soka, mlijeka u kombinaciji s octom i sl.

Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo je kompletno sredstvo, što znači da sadrži i kiselinu potrebnu da se tijesto podigne.

Kada koristiti koji sastojak?

Soda bikarbona koristi se u receptima koji uključuju i kiseli sastojak, poput citrusa, kiselog vrhnja i sl.

Suprotno tome, prašak za pecivo obično se koristi kada recept nema kiseli sastojak, jer prah već uključuje potrebnu kiselinu.

Neki recepti mogu zahtijevati i sodu bikarbonu i prašak za pecivo.

Za situacije kada vam ponestane praška za pecivo, soda bikarbona je idealna alternativa koju ćete uvrstiti u smjesu, ali vodite računa da uključite i dodatan kiseli sastojak kako bi ispunila svoju funkciju.

Također, idealan omjer je 1:2, tj. žličica sode bikarbone zamijenjuje 2 žličice praška za pecivo.

U nastavku pročitajte recept za kruh sa sodom bikarbonom: 

SASTOJCI

PRIPREMA

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Posudu u kojoj pečete kruh nauljite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
  3. Sve suhe sastojke zajedno dobro izmiješajte pa umiješajte tekuće sastojke i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Zatim umijesite tijesto i formirajte kuglu. Ukoliko je tijesto vlažno dodajte još brašna.
  5. Kuglu tijesta po vrhu posipajte brašnom pa stavite na tepsiju i izrežite duboki križ u sredini koji će vam omogućiti da se kruh ravnomjerno ispeče.
  6. Kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.

 

Tips & tricks:

  • Ako prstohvat sode dodamo u marinadu, meso će biti mekše.
  • Ako nam je neko jelo ispalo suviše kiselo, u njega možemo dodati prstohvat sode koja će neutralizirati kiselost.
  • U vodu za namakanje mahunarki stavimo malo sode bikarbone, pa će brže omekšati.
  • Kada malo sode stavimo u vodu u kojoj se kuha povrće, ono će zadržati lijepu boju.
  • Uz malo sode brže će se pirjati luk.

 

Komentari 0
Nema komentara. Budi prvi!
Pošalji svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar